M-Audio + Cubase SX3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
TraDeus
M-Audio + Cubase SX3

Post autor: TraDeus » wtorek 12 sie 2008, 22:51

Witam serdecznie!
Mam mały problem odnoszący sie do mojej klawiatury M-Audio Key Station Pro 88 oraz programu Cubase SX3.
Chodzi o panel transportu - play, pausa, stop itd. Podczas "naciskania" tych przycisków na mojej klawiaturze Cubase nie odpowiada - tzn. nie miga ta pomarańczowa kreska "MIDI In Activity" i to samo sie dzieje przy jednym z suwaków... nie wiem czy jest to wyłączone w samej klawiaturze, a może trzeba to jakoś skonfigurować poprzez program od M-Audio - Enigma? od razu przyznaje się, że programu Enigma nie potrafie za bardzo obsługiwać, więc jeśli macie drodzy koledzy jakieś sugestie, to proszę o jasne ich wyjaśnienie, za co bardzo dziekuje!
Pozdrawiam serdecznie :)

TraDeus

Re: M-Audio + Cubase SX3

Post autor: TraDeus » środa 13 sie 2008, 22:07

czy nikt nie potrafi mi pomóc?

Awatar użytkownika
bean

Post autor: bean » środa 13 sie 2008, 22:16

Instrukcja nic o tym nie mówi?
[b]zapraszam na [url]www.streemo.pl/MadBoy[/url] - check it NOW!
[/b]

TraDeus

Post autor: TraDeus » środa 13 sie 2008, 23:53

niestety nie znalazłem żadnych informacji w instrukcji odnoszących sie do tego, a w instrukcji klawiatury nie ma niestety odpisu programu Enigma...

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 14 sie 2008, 08:57

sprawdz midiquestem czy wychodza komunikaty - jak tak to szukaj problemu w cubase (pewnie trzeba mu zapodac ze ma reagowac na sterowanie transportem)
jak nie wychodza komunikaty to w instrukcji powinna byc tabelka( w wiekszosci sprzetow taka mialem) z komunikatami jakie wysyla sprzet

bys moze cos zle skonfigurowane albo uwalona(malo prawdopodobne)

TraDeus

Post autor: TraDeus » niedziela 17 sie 2008, 17:32

...sprawdz midiquestem czy wychodza komunikaty - jak tak to szukaj problemu w cubase (pewnie trzeba mu zapodac ze ma reagowac na sterowanie transportem)
jak nie wychodza komunikaty to w instrukcji powinna byc tabelka( w wiekszosci sprzetow taka mialem) z komunikatami jakie wysyla sprzet

bys moze cos zle skonfigurowane albo uwalona(malo prawdopodobne)...
Udało mi sie zrestartować klawiaturę do fabrycznych ustawień. Dla przykładu włączyłem program FL Studio - tam przyciski transportu "widzi" program i te przyciski działają bezproblemowo, natomiast w Cubase już nie działają - ciągle ten "wskaźnik" "MIDI In Activity" pozostaje bez ruchu, natomiast wszystkie inne pokrętła i suwaki działają i wysyłają komunikaty midi.

paul

Post autor: paul » niedziela 17 sie 2008, 19:48

Midi Machine Control w sync setup uaktywnione?
SysEx w MIDI filter aktywny?

paul

Post autor: paul » niedziela 17 sie 2008, 19:50

SysEx w MIDI filter aktywny?...

Jak aktywny - to wylacz, oczywiscie....

TraDeus

Post autor: TraDeus » niedziela 17 sie 2008, 23:25

...
Midi Machine Control w sync setup uaktywnione?
SysEx w MIDI filter aktywny?...
MMC uaktywnione
SysEX "odptaszkowane"
niestety problem nadal występuje...

TraDeus

Post autor: TraDeus » poniedziałek 18 sie 2008, 23:48

udało mi sie "sprawić" że ten wskaznik zaczął reagować na naciskanie przycisków transportu w klawiaturze. Napiszę jak to zrobiłem, chociaż nie jest to jeszcze koniec problemu...
Załadowałem w Generic Remote w opcji Import plik z rozszerzeniem XML, który dostałem wraz z klawiaturą o nazwie Pro 88 Cubase SX Preset - nastepnie w klawiaturze wybrałem pod przyciskiem RECALL ustawienia dla Cubase i Nuendo. I faktycznie, wciskam na klawiaturze przyciski transportu i wszystko reaguje, tylko są one niezle pomieszane, tzn. wciskam np. stop, a jest play itd. Próbowałem to zmienić, ale niestety albo ja cos robie tak - co jest bardzo możliwe, albo jeszcze coś zle jest skonfigurowane gdzieś w opcjach...

ODPOWIEDZ