Virus, Blofeld - a może coś lepszego?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lukasbravo
Virus, Blofeld - a może coś lepszego?

Post autor: lukasbravo » niedziela 20 lip 2008, 15:44

chciałbym w końcu przejsc troszke na hardware mam mozliwość zakupu za około 2-2,5 tys

myslałem o virusie a lub blofeldzie ? co mi polecicie? lub moze dozbierac i kupic cos znacznie lepszego moze jakiegos nord lead?

widziałem na allegro clawie modular za oko 2tys czy jest to warte zachodu?

prosze o pomoc w znalezieniu pierwszego taniego synta dzis mam na to 1500zł za to kupie virusa a lub blofelda czy jest sens sie w cokolwiek z tego pakowac?moze lepiej poczekac?

pozdrawiam i czekam na odp
aktywny producent muzyczny / dj / remixer

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: Virus, Blofeld - a może coś lepszego?

Post autor: AdamZ » niedziela 20 lip 2008, 16:00

prosze o pomoc w znalezieniu pierwszego taniego synta dzis mam na to 1500zł za to kupie virusa a lub blofelda czy jest sens sie w cokolwiek z tego pakowac?moze lepiej poczekac?

pozdrawiam i czekam na odp...

A może by tak napisać , jaka muzyka ? na czym Ci zależy w brzmieniu, Co powinien mieć taki syntezator itd.

1500 zł za Virusa ? Chyba mówisz o modelu A produkowanym w latach 97-99 zeszłego stulecia. Choć nie znaczy to , że jest to zły syntezator, wręcz przeciwnie.

Określ się jakoś konkretniej i przy okazji zerknij "łaskawie" do archiwum bo temat powtarza się minimum raz w miesiącu i jak znam życie Admin zaraz wypierniczy Twój post.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
lukasbravo

Post autor: lukasbravo » niedziela 20 lip 2008, 16:12

A może by tak napisać , jaka muzyka ? na czym Ci zależy w brzmieniu, Co powinien mieć taki syntezator itd.

1500 zł za Virusa ? Chyba mówisz o modelu A produkowanym w latach 97-99 zeszłego stulecia. Choć nie znaczy to , że jest to zły syntezator, wręcz przeciwnie.

Określ się jakoś konkretniej i przy okazji zerknij "łaskawie" do archiwum bo temat powtarza się minimum raz w miesiącu i jak znam życie Admin zaraz wypierniczy Twój post.

...
szukałem bardzo konkretnie ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie

produkuje house,techno,dance,progresive ogulnie traneczne klubowe beaty .... itp.... potrzebuje wykrecic tłuste basyy acidowe oraz deepowe subasy ,leady ,pady jeśli polifonia pozwoli ogulnie potrzebuje uniwersalnego (-wiem ze śmiesznie to brzmi) synta jako pierwszego hardweru który uwolnił by mnie od tego Vst syfu

mam v-station na power core i brzmi to identycznie jak wtyczka vstation wiec nie chcem sie pakowac w vira na Tc niby jest taki sam jak Ti ale nie wiem narazie mnie nikt do tego nie przekonał... teswtowałem Virusa na Tc POwer core ale nie zrobiło to na mnie jakiego kolwiek wrażnia

dzieki za pomoc pozdrawiam

Awatar użytkownika
lukasbravo

Post autor: lukasbravo » niedziela 20 lip 2008, 16:18

Miałem na Myśli vira A na allegro łatwo dostac za ok 1000-1500zł czy to nadaje sie wiem ze stare ale od niego zaczeła sie magia virusów?

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 20 lip 2008, 16:35

...Miałem na Myśli vira A na allegro łatwo dostac za ok 1000-1500zł czy to nadaje sie wiem ze stare ale od niego zaczeła sie magia virusów?...

Może i się zaczęła , ale od Virusa A do TI minęły lata świetlne. Wystarczy , że zerkniesz na specyfikację obu instrumentów.I jeśli pytasz o uniwersalny syntezator to stawiałbym go na 1-wszym miejscu. Nie słyszałem Blofelda na żywo , ale wydaje mi się , że jest ciekawym, tanim i dobrym instrumentem. Jednak ma naprawdę sporo braków jak choćby dobry edytor. Ale to pewnie kwestia czasu.

Virus PC a TI to całkiem inna bajka. Nie ma Virusa TI na PC .TI-Total Integration pozwala na kontrolę hardwarowego syntezatora za pomocą VST.

Jeśli chodzi o Virusa A to jest to fajny syntezator i napewno odczujesz różnicę w porównaniu do VST, których używasz. Byćmoże Blofeld jest dla Ciebie , zakładając że byłbyś świadomym jego użytkownikiem i miał pojęcie o poszczególnych blokach syntezy.

Rozwiązeniem jest też Virus TI SNOW mający to samo brzmienie co "większy brat" , ale z kilkoma ograniczeniami. Jednak cena trzykrotnie przewyższa Blofelda.

Co do Nord Modular, naprawdę musisz być świadomym budowy syntezatorów , łączeniem poszczególnych bloków i ich wpływem na inne.
Jak nazwa wskazuje to syntezator MODULARNY w którym tak jak w starych analogowych systemach modularnych łączy się kablami ( w tym wypadku wirtualnymi za pomocą komputera) poszczególne bloki syntezy a następnie zaczyna zabawę w kreowanie brzmień.Więc to wyższa szkoła jazdy. W innym wypadku poprostu go nie wykorzystasz.

Roland JP-8000 , microKORG, Korg ms2000 , Waldorf Q, Supernova itd. Naprawdę jest tego sporo i każdy z wymienionych kwalifikuje się do tego co piszesz.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

frontiero

Post autor: frontiero » niedziela 20 lip 2008, 16:53

AsamZ ,a tak poza tematem,fajne masz instrumentarium:),mozna gdzies posłuchac twoich produkcji?
pozdrawiam
robie muze w wolnych chwilach

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 20 lip 2008, 17:32

...AsamZ ,a tak poza tematem,fajne masz instrumentarium:),mozna gdzies posłuchac twoich produkcji?
pozdrawiam...

kliknij na GG : 3163591 , coś sie znajdzie ;)

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » poniedziałek 21 lip 2008, 11:25

...chciałbym w końcu przejsc troszke na hardware mam mozliwość zakupu za około 2-2,5 tys

myslałem o virusie a lub blofeldzie ? co mi polecicie? lub moze dozbierac i kupic cos znacznie lepszego moze jakiegos nord lead?

widziałem na allegro clawie modular za oko 2tys czy jest to warte zachodu?

pozdrawiam i czekam na odp...
Z tych dwóch wybrałbym jednak blofelda; imo jeszcze lepszym rozwiązaniem jest dozbieranie kasy i kupienie snowa. Możesz też wybrać rozwiązanie 3cie, które ja po kilku dniach dumania ( i po przeczytaniu artykułu w eis)wybrałem - stwierdziłem , że jak już inwestować to porządnie dlatego aktualnie kompletuje środki na TI w wersji Desktop. To na pewno kwestia jakichś tam wyrzeczeń (w sumie snowa mógłbym już kupować), ale myśle, że te rozwiaązanie da mi 100% satysfakcji. Pozdr.
[addsig]

Awatar użytkownika
lukasbravo

Post autor: lukasbravo » poniedziałek 21 lip 2008, 11:50

Z tych dwóch wybrałbym jednak blofelda; imo jeszcze lepszym rozwiązaniem jest dozbieranie kasy i kupienie snowa. Możesz też wybrać rozwiązanie 3cie, które ja po kilku dniach dumania ( i po przeczytaniu artykułu w eis)wybrałem - stwierdziłem , że jak już inwestować to porządnie dlatego aktualnie kompletuje środki na TI w wersji Desktop. To na pewno kwestia jakichś tam wyrzeczeń (w sumie snowa mógłbym już kupować), ale myśle, że te rozwiaązanie da mi 100% satysfakcji. Pozdr.
...
Tak MAsz Racje KOlego dzis rano sie obudziłem i doszedłem do wniosku ze kupowanie taniego "czegos" którego demo brzmienia na mp3 wywarło na mnie wrażenie jak kolejny klon mimimoga w wersji vst czyli zadne.....

pozatym kupowanie taniego rozwiązanie zamyka Cie tylko w tanich i powtarzalnych brzmieniach na którego moze pozwoliś cosbie każdy śmiertelnik i moja dezycja to albo snow ti lub jeszce Norde rack x2 a jeśli pojdzie po mojej mysli to ti desktop za miesiąc

dzieko Panowie za pomoc napewno dali9ście mi dużo do myślenia pozdrawiam!

ODPOWIEDZ