Komputer do studia na obecną chwilę

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
iceman
Komputer do studia na obecną chwilę

Post autor: iceman » wtorek 01 lip 2008, 21:24

Wiem że to nie forum komputerowe ale przecież wszyscy teraz komputerów używamy.
Chcę kupić:
intel quad 9300
płytę asusa - tylko jaką, jaki chipset? Musi mieć dobry sterownik firewire bo mam RME Fireface 400.
Jaki ram najlepiej? Napewno 4GB w kościach po 2GB ale jakiej firmy i jakie parametry?
Jakie wentylatory żeby sprzęt był max cichy?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

masterofphysicalchemistry

Re: Komputer do studia na obecną chwilę

Post autor: masterofphysicalchemistry » wtorek 01 lip 2008, 22:57

...Wiem że to nie forum komputerowe ale przecież wszyscy teraz komputerów używamy.
Chcę kupić:
intel quad 9300
płytę asusa - tylko jaką, jaki chipset? Musi mieć dobry sterownik firewire bo mam RME Fireface 400.
Jaki ram najlepiej? Napewno 4GB w kościach po 2GB ale jakiej firmy i jakie parametry?
Jakie wentylatory żeby sprzęt był max cichy?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
...
jaki budżet.?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 01 lip 2008, 23:15

Jesli chodzi o procka... to 9300 jest zupelnie nie uzasadnionym wydatkiem... 6600 jest tanszy o 1/3 a wydajnosciowo jest to tylko 10% roznicy... tym bardziej jest nieoplacalny jesli zamierzasz bawic sie w OC...
Kase zaoszczedzona na procku moglbys wydac np. na drugi dysk twardy...

Od miesiaca pracuje juz na 6600 i jest nie do zajechania...

iceman

Post autor: iceman » środa 02 lip 2008, 00:59

...Jesli chodzi o procka... to 9300 jest zupelnie nie uzasadnionym wydatkiem... 6600 jest tanszy o 1/3 a wydajnosciowo jest to tylko 10% roznicy... tym bardziej jest nieoplacalny jesli zamierzasz bawic sie w OC...
Kase zaoszczedzona na procku moglbys wydac np. na drugi dysk twardy...

Od miesiaca pracuje juz na 6600 i jest nie do zajechania...
...
Też tak myslałem ale ktoś mi podpowiedział że ten 9300 będzie się mniej grzał więc będzie ciszej.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 02 lip 2008, 08:26

Też tak myslałem ale ktoś mi podpowiedział że ten 9300 będzie się mniej grzał więc będzie ciszej....
i ktos Tobie dobrze powiedzial.
6600 jest w technologi 0,065u.. 9300 jest juz w 0,045u.
co za tym idzie, procesor mniej sie grzeje, jest mniejszy cichszy wiatraczej, mamy cichsza i chlodniejsza cala jednostke PC. mozna tez wtedy smialo uzyc karty graficzne silent pipe itd. a jedynymi wentylatorami jest wlasnie cichutki na procesorze, i cichy na wentylatorze (polecam ciezkie obudowy chiefteca z ich firmowymi wentylatorami).

druga sprawa 6600 jest na 1066 FSB, 9300, jest na 1333.

natomiast ja radzilbym sie zainteresowac mimo wsyzstko c2d.
wiadomo ze poki co audio z quadami nie do konca dziala tak jak bysmy chcieli, nawet praca z c2d pozostawia wiele do rzyczenia. i niestety i tak najbardziej zawsze bedzie obciazone jedno/pierwsze rdzen.
dlatego ja osobiscie wole wysokie c2d na 2x 3GHz i miec pewnosc ze jezeli jakis proces moze wykorzsytac tylko jeden rdzen mam wtedy 3 GHz, w twoim przypadku bedziesz miec tylko 2,4 lub 2,5 (zalezy jaki procesor wybierzesz). tymbardziej ze wysoki c2d juz w 0,045 kosztuje tyle ile ten 6600 w 0,065u.

Pozdrawiam

[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

ratio

Post autor: ratio » środa 02 lip 2008, 09:47

Ja też mam zamiar zmienić kompa.
Czyli pod Cubase 4 będzie leprzy 2 rdzeniowy procesor?
A podobno C4 opbsługuje 4 rdzenie.
No i chciałem kupić atlona - teraz sie chyba inaczej nazywa:)
I nie wiem 2 czy 4 rdzenie. Niwiem jaka płyta i pamięć.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

thedroid

Post autor: thedroid » środa 02 lip 2008, 10:38

niedawno mialem podobny problem. o to co kupilem i co moge polecic z czystym sumieniem (no moze oprocz karty muzycznej ktora wlasnie poleciala do serwisu ;)):

procesor: intel core 2 duo e8400 - 3,0ghz
mobo: evga 650i ultra
ram: 2x 1gb king max 800mhz (chodza w dualu)
grafika: gigabyte radeon x1650 na pasywnym chlodzeniu z 2x dvi
hdd: 2x seagate barracuda 160gb 7200
zasilacz: neotec maximus 440w
audio: emu 1212m
obudowa: antec performance one p182
dvd: Pioneer dvr-112bk
lcd: 2x benq fp93g
chlodzenie: thermal right ultra hr-01 plus + 4x fander fx-120b (wszystkie na najnizszych obrotach)

przede wszystkim olej tanie obudowy. absolutnie nie zaluje ani grosza wydanego na tego anteca co mam. swietna ergonomia i komfort uzytkowania, do tego zero rezonansow (uzyte odpowiednie materialy). masz osobna komore na 4 dyski twarde (montowane na kauczukowych nozkach) i zasilacz. wszelkie kable wewnatrz obudowy chowasz w przegrodzie pod plyta glowna, do tego mozliwosc zamontowania 12cm wiatrakow w paru newralgicznych miejscach, np tak jak u mnie:

- z przodu obudowy wciagajacy powietrze do srodka
- na radiatorze
- u gory wypychajacy na zewnatrz cieple powietrze
- w komorze dyskow

jak pierwszy raz zmontowalem caly zestaw to musialem sie patrzec na diody na obudowie czy w ogole komputer sie uruchomil - tak bylo cicho. teraz jak juz sie przyzwyczailem do wzglednej ciszy, najglosniejszym elementem zestawu jest zasilacz, ktory mial byc no noise series, ale szum delikatny slychac, wiec planuje wymienic wiatrak w nim na jakis cichszy.
jakbym sie uparl to spokojnie mozna zostawic wylacznie pasywne chlodzenie karty graficznej i procka. sprawdzalem i temperatura byla tyko pare stopni wyzsza jak rejestrowana na calkowicie stockowym chlodzeniu, ale skoro i tak nie slychac tych fanderow gdy pracuja na najnizszych obrotach to juz tak zostalo:)

a wracajac do glownego pytania. quada imho nie ma co kupowac, bo i tak wciaz w aplikacjach audio o wiele lepiej sie sprawdzaja c2d z wyzszym taktowaniem. jezeli nie zamierzasz podkrecac znaczaco procka to wystarczy kazdy markowy ram bez zadnych udziwnien, byleby chodzil w dualu. plyta glowna to wybierasz pod wlasne preferencje. na zasilaczu rowniez nie oszczedzaj. moze ci uratowac skore w sytuacji awaryjnej. ten neotec u mnie juz pare razy sie sprawdzil bez zarzutu, gdy po spadku napiecia wylaczylo sie absolutnie wszystko w moim mieszkaniu oprocz mojego komputera, ktory nawet sie nie zrestartowal. karta grafiki to jakakolwiek z pasywnym chlodzeniem i dwoma wyjsciami dvi (bo rozumiem ze bedziesz miec conajmniej jeden monitor lcd), ale pamietaj ze na takiej karcie juz nie poszalejesz w grach. pomysl moze jeszcze o zewnetrznym dysku na usb, czasami sie przydaje przy noszeniu wiekszej ilosci danych pomiedzy komputerami.

thedroid

Post autor: thedroid » środa 02 lip 2008, 10:48

aha, bylbym zapomnial.. kup sobie od razu rowniez dobra paste do procka i absolutnie zapomnij o tym syfie co jest firmowo na stockowym coolerze. najlepiej w ogole nie probuj montowac tego coolera bo potem jest problem z pozbyciem sie tego syntetycznego badziewia co sie rozlewa po procku. ja polecam paste arctic silver.

sposob nakladania pasty masz dobrze opisany tutaj:
http://forum.cooling.pl/viewtopic.php?t=229

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 02 lip 2008, 11:19

i ktos Tobie dobrze powiedzial.
6600 jest w technologi 0,065u.. 9300 jest juz w 0,045u.
co za tym idzie, procesor mniej sie grzeje, jest mniejszy cichszy wiatraczej, mamy cichsza i chlodniejsza cala jednostke PC. mozna tez wtedy smialo uzyc karty graficzne silent pipe itd. a jedynymi wentylatorami jest wlasnie cichutki na procesorze, i cichy na wentylatorze (polecam ciezkie obudowy chiefteca z ich firmowymi wentylatorami).

Przeszedlem na jednym z pecetow z C2D (czyli 65um) na Quad (czyli tez 65um), temperatura procka spadla. Na E6600 bylo dobrze, na Q6600 jest jeszcze lepiej. Nie sugeruje sie tylko wskazaniem programow, ale mam dodatkowe diody przy panelu regulujacym obroty wentylatora.
Karta silent pipe mam caly czas.

natomiast ja radzilbym sie zainteresowac mimo wsyzstko c2d.
wiadomo ze poki co audio z quadami nie do konca dziala tak jak bysmy chcieli, nawet praca z c2d pozostawia wiele do rzyczenia.

Mam inne spostrzezenia. Przyrost mocy nie jest taki, jak w aplikacjach, ktore od lat sa robione pod wiele procesorow, niemniej jest wieksza moc na Quad, niz na dwurdzeniowym.

i niestety i tak najbardziej zawsze bedzie obciazone jedno/pierwsze rdzen.

Takze nie potwierdzam, akurat ostatnio mialem okazje obserwowac zachowanie sie systemu i sprzetu na sesji, ktora byla robiona rok temu na praktycznie identycznej platformie (taka sama plyta glowna itp.) pod C4 i teraz modyfikowalem ten projekt juz na quad. Zauwazalnie spadlo obciazenie na Quad, (to nie jest prawda, ze Quada sie nie da zajechac, bylem blisko juz kilka razy, pomimo korzystania z kart DSP oprocz natywnych wtyczek), rozklad obciazen na rdzeniach byl w miare rowny.

Przy okazji: silnik hostow Steinberg dodaje kolejny dodatkowy zalacany proces na nastepny rdzen, odbywa sie to pierscieniowo (po dodaniu koelnych zadan na rdzen 4 w przypadku Quad, nastepne zadanie zostale wlaczone na rdzen 1, itd). Stad nierownomierne wskazania rdzeni beda zawsze.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 02 lip 2008, 11:49

quad jest duzo szybszy od c2d ale tylko tak gdzie w ruch ida 4 lby a nie jeden - to trzeba miec na uwadze - odpalisz daw napchasz wtyczek i quad wciagnie nosem kazdego c2d - szczegolnie ten ktory bedzie mial zblizony zegar

do intela najlepiej plyte na intelu - nforce jest mniej wydajny

na ta chwile oczywscie wszystko w procesie 45nm - chlodniejsze i mniej pradu wciagaja

co do ciszy to duzy radiator z wielkim wiatrakiem ale - najpierw dobrze sie poprzygladaj plytom ktore chcialbys kupic bo nie na kazda wejdzie - czesto radiatory chipsetu pzreszkadzaja - ja mam na styk :) i to doslownie

chipset od p35 w gore aczkolwiek nie ma co ladowac kupy kasy w x45 itp bo nic nowego procz pci ex 2.0 i oficjalnej szyny fsb 1600 nie wnosza

ddr3 odpada w przebiegach - nie oferuje nic za kupe kasy

dobrze bys mial raid i to koniecznie intela - najwydajniejszy obecie (a laduja jmicrona - mowia ze do tylka ale testow praktycznie nigdzie nie ma)
no i raid 0+1 (super sprawa na dysk systemowy plus archiwum)

grafika oczywiscie pasywna - bedzie cieplo w srodku ale za to cicho

na PWM w radiatorze nie ma co zwracac uwagi - mialo byc genialne a jest jedna wielka kila - zawyzone obroty i brak jakiejkolwiek regulacji - zawsze dziala za szybko(a mial sie wentylator nawet w idle wylaczac - jeszcze sie to nie zdazylo nikomu z kim gadalem a troszke ludzi bylo)

ram - nie pchaj sie w 1066 bo nie warto
dobre ddr2 800 koniecznie z cl4 i wypas

proc - bierz quada (45nm) nawet wolnego - przestawisz fsb na 400 i bedzie smigal jak ta lala bez stresu

ODPOWIEDZ