Jaki chipset firewire do RME Fireface 400?
Witam. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem karty Rme Fireface 400. Nie mając na płycie głównej portu firewire dokupiłem kartę firewire na PCI firmy XPOWER z chipsetem VIA. Było wszystko ok dopóki nie odpaliłem większego projektu, który wcześniej bez problemu śmigał na E-mu 1212m. Zwiększyłem latencję na maxa (1024 samples) i powinno działać bez problemu. Niestety, w dalszym ciągu przerywało, trzaskało itp. Myślałem, że to wina braku mocy obliczeniowej, i tak sprawdzając po kolei w Cubase SX3 poziom CPU wariował, jakby procek nie dawał rady, a w Menadżerze zadań Windows poziom CPU oscylował pomiędzy 25% a 35%. Wydaje mi się to bardzo dziwne. Zapoznając się z treścią niektórych tematów na forum EiS śmiem przypuszczać, że może to być wina karty firewire. Nie znam się za bardzo na specyfice urządzeń komputerowych i proszę o pomoc, czy może to być wina karty Firewire-niekompatybilnaść chipsetu VIA z RME, czy przyczyną może być inna sprawa(oby nie sam Fireface 400)?
Pozdrawiam i czekam na pomoc
Piotrek
Intel P4 630 3.0 Ghz; ASUS P5GDC PRO, 1GB ram, Graficzna ASUS X550 128 MB
Piotrek
Intel P4 630 3.0 Ghz; ASUS P5GDC PRO, 1GB ram, Graficzna ASUS X550 128 MB
gram, komponuję, koncertuję itp.
Re: Jaki chipset firewire do RME Fireface 400?
...Witam. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem karty Rme Fireface 400. Nie mając na płycie głównej portu firewire dokupiłem kartę firewire na PCI firmy XPOWER z chipsetem VIA. Było wszystko ok dopóki nie odpaliłem większego projektu, który wcześniej bez problemu śmigał na E-mu 1212m. Zwiększyłem latencję na maxa (1024 samples) i powinno działać bez problemu. Niestety, w dalszym ciągu przerywało, trzaskało itp. Myślałem, że to wina braku mocy obliczeniowej, i tak sprawdzając po kolei w Cubase SX3 poziom CPU wariował, jakby procek nie dawał rady, a w Menadżerze zadań Windows poziom CPU oscylował pomiędzy 25% a 35%. Wydaje mi się to bardzo dziwne. Zapoznając się z treścią niektórych tematów na forum EiS śmiem przypuszczać, że może to być wina karty firewire. Nie znam się za bardzo na specyfice urządzeń komputerowych i proszę o pomoc, czy może to być wina karty Firewire-niekompatybilnaść chipsetu VIA z RME, czy przyczyną może być inna sprawa(oby nie sam Fireface 400)?
Piotrek
Intel P4 630 3.0 Ghz; ASUS P5GDC PRO, 1GB ram, Graficzna ASUS X550 128 MB...
Drogi kolego!
Proponuje chipset Texas Instruments bądź Toshiby chodz nie wiem czy ta druga jeszcze coś takiego robi. NEC-a odradzam. To samo co Via. Poszukaj kart Firmy ADS Pyro. To sprzęt do profesjonalnego zgrywania Video więc powinno chodzić.
Pozdrawiam!
Piotrek
Intel P4 630 3.0 Ghz; ASUS P5GDC PRO, 1GB ram, Graficzna ASUS X550 128 MB...
Drogi kolego!
Proponuje chipset Texas Instruments bądź Toshiby chodz nie wiem czy ta druga jeszcze coś takiego robi. NEC-a odradzam. To samo co Via. Poszukaj kart Firmy ADS Pyro. To sprzęt do profesjonalnego zgrywania Video więc powinno chodzić.
Pozdrawiam!
Drogi kolego!
Pozdrawiam!...
Dzięki za szybką odpowiedź!!! Będę próbował znaleźć którąś z podanych przez Ciebie kart. Mam nadzieję że to tylko karta firewire!!!
Pozdrawiam
Ja mam karte Unitek na chipsecie TI - mój Tascam Fw-1082 chodzi na niej naprawdę elegancko. Co ciekawe - musiałem zmienić sterownik - na ten, który windows sobie automatycznie wsadził, bo na polecanym przez producenta była lipa. Tascam miał problemy z łączeniem - generalnie można powiedzieć - że połączenie nie istniało. No, ale po tej zmianie i wgraniu poprawki na XP do Firewire - wszytko jest ok. Bez instalowania tego patcha od microsoftu - niby sprzęt działał ale bardzo niemrawo.
A ja mam takie pytanie, jak w laptopie jest FireWire na chipsecie RICOHa (płyta na Intel 965M) to nadaje się on do pracy, czy również są z nim problemy?
- stevelukather
...A ja mam takie pytanie, jak w laptopie jest FireWire na chipsecie RICOHa (płyta na Intel 965M) to nadaje się on do pracy, czy również są z nim problemy?...
Matiens a masz podlaczony zasilacz do FF 400 czy dostaje zasilanie z karty FW,bo tak tez dziala.Jesli nie sprobuj podlaczyc zasilacz,moze przejdzie.
[addsig]
Matiens a masz podlaczony zasilacz do FF 400 czy dostaje zasilanie z karty FW,bo tak tez dziala.Jesli nie sprobuj podlaczyc zasilacz,moze przejdzie.
[addsig]
...
Hej! Mam włączony zasilacz cały czas. próbowałem i z zewnętrznym zasilaczem i bez niego. Ta sama historia....

Hej! Mam włączony zasilacz cały czas. próbowałem i z zewnętrznym zasilaczem i bez niego. Ta sama historia....

No właśnie! Tu jest problem. mało gdzie można spotkać te karty. Ale spróbuj może rozejrzeć się za kartami FW innych producentów. Nie wiem co pinacle ma u siebie na pokładzie.
Pozdrawiam!
No właśnie! Tu jest problem. mało gdzie można spotkać te karty. Ale spróbuj może rozejrzeć się za kartami FW innych producentów. Nie wiem co pinacle ma u siebie na pokładzie.
Pozdrawiam!
...
Coś muszę z tym zrobić bo to irytujące. jest. będę szukał.
Pozdrawiam
-
Coś muszę z tym zrobić bo to irytujące. jest. będę szukał.
Pozdrawiam...
potwierdzam zdanie kolegów, miałem kiedyś dużo problemów z firewire i przeczytałem dużo forów na temat tenże. Z moich czytelniczych jak i osobistych doświadczeń wynika ze do muzyki i czegokolwiek zawodowego - tylko Texas Instruments. chociaz mam na płycie w komputerze płytę ASUS i czipset przedstawia się jako firmowy ASUS i tez działa w porządku. Lepiej kupić sprawdzone rozwiązanie :]
Pozdrawiam...
potwierdzam zdanie kolegów, miałem kiedyś dużo problemów z firewire i przeczytałem dużo forów na temat tenże. Z moich czytelniczych jak i osobistych doświadczeń wynika ze do muzyki i czegokolwiek zawodowego - tylko Texas Instruments. chociaz mam na płycie w komputerze płytę ASUS i czipset przedstawia się jako firmowy ASUS i tez działa w porządku. Lepiej kupić sprawdzone rozwiązanie :]