DBX DDP

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
midishiner
DBX DDP

Post autor: midishiner » poniedziałek 05 maja 2008, 16:33

Witam panów. Mam okazję kupić jutro ten klocek za tysiąc zł w bardzo dobrym stanie. Już dawno nosiłem sie z zamiarem kupienia czegoś do masteringu, ale wszystkie poważne urządzenia takie jak quantum II czy Finalizer to kupa kasy. Co sądzicie o DDP? Czy mocno różni sie o większego brata Quantuma? Czy za te pieniądze się opłaca? Fakt, urządzenie już nie produkowane, ale mam nadzieje, że jeszcze ktoś go ma i używa.

Dziękuję z góry za wszystkie opinie

pozdr
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
midishiner

Re: DBX DDP

Post autor: midishiner » poniedziałek 05 maja 2008, 17:22

...Witam panów. Mam okazję kupić jutro ten klocek za tysiąc zł w bardzo dobrym stanie. Już dawno nosiłem sie z zamiarem kupienia czegoś do masteringu, ale wszystkie poważne urządzenia takie jak quantum II czy Finalizer to kupa kasy. Co sądzicie o DDP? Czy mocno różni sie o większego brata Quantuma? Czy za te pieniądze się opłaca? Fakt, urządzenie już nie produkowane, ale mam nadzieje, że jeszcze ktoś go ma i używa.

Dziękuję z góry za wszystkie opinie

pozdr
...
Dodam jeszcze tylko (co by się nie posypały posty typu "Jazda do wyszukiwarki" że w archiwum jest nie wiele na temat tego procka. pozdr i czekam na opinie, bo bedzie to pierwszy mój sprzet tego typu. dzięki
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 05 maja 2008, 17:57

Już dawno nosiłem sie z zamiarem kupienia czegoś do masteringu, ale wszystkie poważne urządzenia takie jak quantum II czy Finalizer to kupa kasy. Co sądzicie o DDP? Czy mocno różni sie o większego brata Quantuma?

Tylko ze Quantum jest czteropasmowy, Finalizer trzypasmowy a ten DDP to zwykly pelnopasmowy kompresor. Dawno temu sie tym bawilem, kompresor fajny no i dbx, ale bez przesady. IMO nie warto.

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » poniedziałek 05 maja 2008, 18:24

...Już dawno nosiłem sie z zamiarem kupienia czegoś do masteringu, ale wszystkie poważne urządzenia takie jak quantum II czy Finalizer to kupa kasy. Co sądzicie o DDP? Czy mocno różni sie o większego brata Quantuma?

Tylko ze Quantum jest czteropasmowy, Finalizer trzypasmowy a ten DDP to zwykly pelnopasmowy kompresor. Dawno temu sie tym bawilem, kompresor fajny no i dbx, ale bez przesady. IMO nie warto....
Tysiąc zł to dużo za ten sprzęt? A czy brzmieniowo mocno (dynamika, szybkość limitera i kompresora) różni sie od Quantuma? Co o nim sądzicie jako urządzenie do obróbki całych miksów przed zgraniem?

pozdr i dzięki
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » poniedziałek 05 maja 2008, 18:36

Aha jeszcze jedno pytanko: do tej pory końcowe szlify robiłem z użyciem mix pressora, Tracsa i kilku innych darmowych wtyczek. Miałem też okazję posłuchać jak brzmi C4, ale niestety demo szybko mi wygasło a nie stac mnie było wtedy na zakup tej wtyki. Czy jakaś wtyczka może zabrzmieć lepiej niż urządzenie sprzętowe klasy DDP? Co byście polecili? Na czym na codzień finalizujecie swoje miksy?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
pozdrawiam
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 05 maja 2008, 18:40

Tysiąc zł to dużo za ten sprzęt? A czy brzmieniowo mocno (dynamika, szybkość limitera i kompresora) różni sie od Quantuma? Co o nim sądzicie jako urządzenie do obróbki całych miksów przed zgraniem?

Niezbyt dobrze pamietam, ale to zdaje sie byl "zwykly" kompresor dbx w wersji cyfrowej. IMO srednio sie to nadaje na sume, chyba, ze juz jest i nie ma nic innego. Limiter to moze darmowy W1, a kompresor VST podobnej klasy tez sie jakis znajdzie - po co ten klocek? Chyba, ze dla szpanu zeby byl w racku - to OK, ale wtedy to troche drogo...

Caramba

Post autor: Caramba » poniedziałek 05 maja 2008, 23:21

Ja bym z czystym sumieniem - na dzien dzisiejszy - odradził Ci nawet Quantuma II. To było dobre, ale 5 lat temu. Dziś jak poszperasz po sieci, to w domenie cyfry znajdziesz o wiele lepsze rozwiazania jak ten cały dbx, chyba ze jak wczesniej kolega pisal, ze dla szpanu. Przerabialem tez TC 96k - tez nie polecam!

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » wtorek 06 maja 2008, 18:04

Nie słuchaj ich tylko kupuj natychmiast!!! Za 1000 zł to świetna okazja i podziękuj jeszcze sprzedającemu. Pobawisz się tym klockiem, sam zobaczysz czy Ci pasuje a jak nie to sprzedasz go i jeszcze możesz zarobić drugie tyle! fakt że w sofcie jest wiele lepszych zabawek ale jak tylko masz kase to bierz. Jakoś pod koniec zeszłego roku poszedł taki na allegro za 2200 o ile się nie mylę. Więc się nie zastanawiaj!!!!!! Sam nawet kupię poźniej od Ciebie (jak Ci się nie spodoba ) za 1500.
[addsig]

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » wtorek 06 maja 2008, 18:21

Dzięki wielkie za wszystkie rady. Gores, a powiedz mi dobry człowieku jeszcze jedną rzecz;-) : czy ten DDP sprawdzi się jako kompresor z limiterem na sumie? Bo do obróbki pojedyńczych śladów wiadomo.
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » środa 07 maja 2008, 08:31

Spokojnie da radę. Z resztą nawet patrząc po ilości presetów dedykowanym pracy na sumie ten dbx jest do tego stworzony. Ale to Tobie ma się sprawdzać więc Ty ocenisz. Tak jak pisałem, bierz bez gadania bo to świetna okazja.
[addsig]

ODPOWIEDZ