Hej
Ostatnio przegladalem strone producenta mojej karty Focusrite, i znalazlem tam ciekawych artykul o PCI Latency. Mysle ze moze to byc interesujace dla wszystkich ktorzy korzystaja z kart PCI, kontrolerow Fw na PCI i innyc.
Oto artykuł prosze
oraz 2 inne interesujace linki:
pierwszy
drugi
o
PCI Latency
Re: PCI Latency
ciag dalszy, nie trafilem w przycisk linkowania :)
tu program do ustawiania PCI latency
Zastanawiam sie czy ktos z Was eksperymentowal juz z ustawianiem tego parametru i jakie to mialo skutki?
U mnie wszytkie urzadzenia PCI mialy parametr ustawiony na zero, z wyjatkiem kontrolera Firewire (na karcie PCI) ktory mial czas 32. Na razie zminilem to na 128, a chipset na 64. Rozwazam tez zmiany w parametrach dyskow (idac za rada z podasnych wczesniej linkow).
Podobno parametr ten pomaga zwalczyc rozne dropy ktore potrafia sie przydarzyc podczas nagran - mnie sie to ostatnio zdarzylo.
Od razu zastrzegam ze nie obniza to podobno latencji, ale wplywa na stabilnosc zapisywanych plikow - co przy nagraniach z malych buforem poprzez DAW (np. poglos z DAW dla wokalsity) moze miec znaczenie.
tu program do ustawiania PCI latency
Zastanawiam sie czy ktos z Was eksperymentowal juz z ustawianiem tego parametru i jakie to mialo skutki?
U mnie wszytkie urzadzenia PCI mialy parametr ustawiony na zero, z wyjatkiem kontrolera Firewire (na karcie PCI) ktory mial czas 32. Na razie zminilem to na 128, a chipset na 64. Rozwazam tez zmiany w parametrach dyskow (idac za rada z podasnych wczesniej linkow).
Podobno parametr ten pomaga zwalczyc rozne dropy ktore potrafia sie przydarzyc podczas nagran - mnie sie to ostatnio zdarzylo.
Od razu zastrzegam ze nie obniza to podobno latencji, ale wplywa na stabilnosc zapisywanych plikow - co przy nagraniach z malych buforem poprzez DAW (np. poglos z DAW dla wokalsity) moze miec znaczenie.
Mało mam czasu więc linki przejrzałem pobieżnie, z tego co widzę nic nie ma tu o Macach. btw - czy wie ktoś z Was jak dostać się do makowego odpowiednika biosu? (zapewne skrót klawiszowy przy uruchamianiu komputera)
www.myspace.com/pchelki
korzystasz z maka i nie wiesz ze tam cos takiego jak bios nie istnieje?
o rany....
o rany....
...korzystasz z maka i nie wiesz ze tam cos takiego jak bios nie istnieje?
Istnieje tylko inaczej się nazywa.
Proszę nie mylić podstawowych procedur wejścia wyjścia z bios-setup'em, gdzie ustawia się zmienne biosu'u czy jak go tam nazwą.
Proszę nie mylić podstawowych procedur wejścia wyjścia z bios-setup'em, gdzie ustawia się zmienne biosu'u czy jak go tam nazwą.
...korzystasz z maka i nie wiesz ze tam cos takiego jak bios nie istnieje?
o rany.......
Na przyszłość proszę czytaj ze zrozumieniem :)
Właśnie pytałem o dojście do tego setupa.
o rany.......
Na przyszłość proszę czytaj ze zrozumieniem :)
Właśnie pytałem o dojście do tego setupa.
www.myspace.com/pchelki
Właśnie pytałem o dojście do tego setupa....
Dojście jest przez jabzo+alt+O+F ale:
1. bez dokumentacji ani rusz
2. nie wiadomo czy taka zmienna jest w zasięgu
Właśnie pytałem o dojście do tego setupa....
Dojście jest przez jabzo+alt+O+F ale:
1. bez dokumentacji ani rusz
2. nie wiadomo czy taka zmienna jest w zasięgu