Witam
Jestem nowym użytkownikiem tego Forum i na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać. Mam 25 lat i jestem gitarzystą, choć grałem również na instrumentach klawiszowych. Mam zamiar zająć się home recordingiem, jestem w trakcie kompletowania potrzebnego sprzętu, tak aby umożliwić sobie naukę oraz czerpanie satysfakcji płynącej z tworzenia muzyki.
Aktualnie moja gitara elektryczna jest wpięta w Pod Xt Live, ten z kolei poprzez USB do mojego laptopa (tak mi po prostu wygodniej poszukiwać, regulować brzmienia). Sygnał z Pod'a wrzuciłem do wzmacniacza i equalizera Kenwooda (10-letni sprzęt, który mi się ostał, jestem z niego zadowolony i póki co nie planuje zakupu innego nagłośnienia), do którego podpięte są dwie 60 wat kolumny.
W planach noszę się jeszcze z zakupem klawiatury sterującej. Po zapoznaniu się z opiniami innych użytkowników, także tego Forum, wybór padł na Xboard 61. Głównie ze względu na atrakcyjną cenę, funkcję oraz załączone oprogramowanie.
Zdaję sobie jednak sprawę, że do zabawy samplami, vst, wtyczkami, nagrywaniem, odtwarzaniem, standardowa karta dźwiękowa na pewno nie wystarczy.
W tym momencie zacząłem się zastanawiać jak sprawdziłby się w tej roli POD XT Live, bo końcu po podłączeniu go do USB, pełni on funkcję karty dźwiękowej. Czy ktoś próbował kiedyś takiej kombinacji?
Na alternatywne rozwiązanie wytypowałem dokupienie karty dźwiękowej. Po przeczytaniu uwag innych użytkowników, moje oczy zwrócone są ku E-mu Tracker.
Tutaj z kolei pojawia się inny problem, a mianowicie USB (mam tylko dwa porty). Przeszukałem Forum i znalazłem informację o ewentualnych problemach z zasilaniem przy podłączeniu kilku urządzeń.
Zakładając jednak zakup hubu USB (z osobnym zasilaczem) + dokupienie zasilacza do X-board 61, to czy istnieje ryzyko problemowej pracy przy jednoczesnym korzystaniu z klawiatury sterującej i karty dźwiękowej?
Proszę o pomoc i porady. Dodam tylko, że nie celuje w super nowoczesne rozwiązania. Dopiero zaczynam przygodę z home recordingiem, czytam, uczę się i chciałbym zapoznać się z tym w praktyce. Z czasem na pewno będę sukcesywnie rozbudowywał swoje "studio".
Dziękuję i pozdrawiam