Wymiana dysku - przenoszenie systemu (XP) i danych

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Lalone
Wymiana dysku - przenoszenie systemu (XP) i danych

Post autor: Lalone » niedziela 06 kwie 2008, 00:28

Czolem,

Przymierzam sie do wymiany dysku w laptopie (PC) na wiekszy i zastanawia mnie taka kwestia:
czy można zrobic image partycji systemowej i przeniesc wszystko na nowy dysk, tak aby wszystko poprawnie dzialalo (system oraz wszystkie klucze do zainstalowanych programow, etc.)?

Wiem, że XP przy zmianie niektórego hardware'u (np. płyta główna) wymaga reinstalowania, ponadto zmienia sie id systemu, ktore z kolei uzywane jest do rejestracji softu. Czy to dotyczy tez dysku twardego?
Macie na tym polu jakies doswiadczenia?

A przy okazji, jakies konkretny producent warty polecenia jesli chodzi o twarde dyski do laptopow?

Dzieki i pzdr!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Wymiana dysku - przenoszenie systemu (XP) i danych

Post autor: JoachimK » niedziela 06 kwie 2008, 00:44

Przymierzam sie do wymiany dysku w laptopie (PC) na wiekszy i zastanawia mnie taka kwestia:
czy można zrobic image partycji systemowej i przeniesc wszystko na nowy dysk, tak aby wszystko poprawnie dzialalo (system oraz wszystkie klucze do zainstalowanych programow, etc.)?

Mozna to zrobic bez problemu, software do klonowania calego dysku lub poszczegolnych partycji jest kilka, zarowno platnych jak i darmowych ( przyklad )

Z kluczami jest roznie. Niektory soft np. stare instalery Anatares, zanim firma przeszla wylacznie na ilok, instalowal klucz w oparciu o jakis wybrany element komputera, np. dysk czy plyte glowna. Do dzis niektore firmy stosuja takie patenty.
Bywa tez, ale bardzo rzadko, ze niektore programy odmawiaja wspolpracy po uruchomieniu na sklonowanym dysku, twierdzac ze sa pirackie i domagaja sie przeinstalowania, po czym dzialaja dalej.

Najczesciej jednak wszystko powinno dzialac z systemem wlacznie.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Blaviken

Post autor: Blaviken » niedziela 06 kwie 2008, 02:16

Mozna to zrobic bez problemu, software do klonowania calego dysku lub poszczegolnych partycji jest kilka, zarowno platnych jak i darmowych
Kolega zaproponował z darmowego oprogramowania DriveImage XML.
Moim zdaniem świetny soft ale aby sklonować nim partycję systemową
potrzeba trochę gimnastyki. Polecam lekturę na stronie producenta programu:

Runtime software

Pozdrawiam,
www.blaviken.com

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 06 kwie 2008, 14:30

najlepsze najwygodniejsze najprostsze z mozliwoscia uruchomienia z pendrive(robi startowy - nie trzeba bawic sie w plyty) z mozliwoscia backupu przez siec (zero klopotu a dla ciebie bylaby to wygoda) to acronis trueimage - polecam - owszem platny ale nikt placic ci nie kaze.....
zreszta demo chyba jest tylko nie wiem jakie sa ograniczenia

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 06 kwie 2008, 14:31

acha widze ze joachim opisal kilka problemow - tu nic takiego ci sie nie wydazy - poprostu pelen 100% klonik dysku

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » niedziela 06 kwie 2008, 16:52

...acha widze ze joachim opisal kilka problemow - tu nic takiego ci sie nie wydazy - poprostu pelen 100% klonik dysku...

dzieki za wszystkie glosy.

no ciekaw jestem wlasnie czy cos takiego sie nie wydarzy.
programy typu Cubase, ktory mam zabezpieczony kluczem USB powinny dzialac bez zadnego problemu, natomiast instrumenty od NativeInstruments wszystkie byly rejestrowane/aktywowane w oparciu o ID sytemu (klasycznie: id systemu > chalange code generowany przez instrument > odpowiedz z serwera producenta). Jesli ID systemu bylo generowane rowniez w oparciu o dysk twrdy, to teoretycznie te programy nie rusza...

robil ktos z Was cos takiego z produktami NI?

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » niedziela 06 kwie 2008, 16:54

z PSP moze byc to samo (ja mam wszytkie z serialem, bez iLocka).

wlasciwie moznaby zapytac chlopakow jak to u nich dziala

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 06 kwie 2008, 16:55

robil ktos z Was cos takiego z produktami NI?

Nie robiłem, ale też mam zamiar zrobić wymianę procesora w komputerze i zastanawiam się nad tym samym. Wg mnie najprościej jest zadać pytanie supportowi NI, co planuję zrobić jeszcze dziś lub jutro. Zapytam również o dysk.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » niedziela 06 kwie 2008, 17:09

...robil ktos z Was cos takiego z produktami NI?

Nie robiłem, ale też mam zamiar zrobić wymianę procesora w komputerze i zastanawiam się nad tym samym. Wg mnie najprościej jest zadać pytanie supportowi NI, co planuję zrobić jeszcze dziś lub jutro. Zapytam również o dysk....

bede wdzieczny.
ja sprobuje podpytac ludzi z PSP.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 06 kwie 2008, 17:13

......robil ktos z Was cos takiego z produktami NI?

Nie robiłem, ale też mam zamiar zrobić wymianę procesora w komputerze i zastanawiam się nad tym samym. Wg mnie najprościej jest zadać pytanie supportowi NI, co planuję zrobić jeszcze dziś lub jutro. Zapytam również o dysk....

bede wdzieczny.
ja sprobuje podpytac ludzi z PSP.
...

Już wysłałem zapytanie, ale odpowiedź pewnie jutro dopiero. Dam znać.

ODPOWIEDZ