Kurzweil PC3
Roland, Korg, Yamaha. A ja chętnie dowiedziałbym sie więcej o nowym K PC3. Groover, czy planujesz jakiś teścik tego instrumentu? Czy nie słychać było na targach o ewentualnym następcy K2661? Wiecie co Panowie, dla mnie fajnie brzmi nowy Fantom G, M3, MotifXS dopóki nie posłucham Kurzweila. Może zdecyduję się wreszcie, bo nigdy nie miałem przyjemności grać (mieć) instrumentu tej firmy.

Re: Kurzweil PC3
...Roland, Korg, Yamaha. A ja chętnie dowiedziałbym sie więcej o nowym K PC3. Groover, czy planujesz jakiś teścik tego instrumentu?
## jak tylko się pojawi w Polsce mam go dostać. A póki co jest krótka prezentacja z Musikmesse
Czy nie słychać było na targach o ewentualnym następcy K2661?
## jakoś nie...
Pozdro
Groover
## jak tylko się pojawi w Polsce mam go dostać. A póki co jest krótka prezentacja z Musikmesse
Czy nie słychać było na targach o ewentualnym następcy K2661?
## jakoś nie...
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
...dla mnie fajnie brzmi nowy Fantom G, M3, MotifXS dopóki nie posłucham Kurzweila. Może zdecyduję się wreszcie, bo nigdy nie miałem przyjemności grać (mieć) instrumentu tej firmy.
...
To masz tak samo jak ja..
Tez nie miałem jeszcze instrumentu tej firmy-z tym że kilka razy miałem okazję pograć..jakiś czas temu grałem nawet koncert (na PC1X) i barwa piana-co prawda specyficzna, ale ma w sobie dużo "mięska", zresztą rhodesy też.Co do porównania Kurzweila z firmami szerzej znanymi-Yamaha ,Roland,czy Korg...miałem stage piana Yamahy i Rolanda i choć muszę przyznać ,że podoba mi się Rd700GX to planuje zakup PC3-ki...

To masz tak samo jak ja..

Jestem nauczycielem muzyki
.........## jak tylko się pojawi w Polsce mam go dostać. A póki co jest krótka prezentacja z Musikmesse...........
Dzięki Groover za materiał...

Jestem nauczycielem muzyki
Ciekaw jestem ile MB zajmują wszystkie próbki w PC3. (chyba nie ma tych danych w specyfikacji na stronie Kurzweila, a może źle patrzyłem) Kurzweil pod tym względem jest daleko w tyle w porównaniu z konkurencją, tym bardziej zastanawiające jest jak oni to robią, że to wszystko brzmi tak dobrze.
Dzięki Groover za materiał...
Słychac na nim ,że Kurzweil wyszedł poza "triple strike piano" i zaproponował nowe próbki ..-to bardzo ważna sprawa , bo troche brakowało mi innych odcieni piana w Kurzweilu...a teraz jest naprawde dobrze
...
Pewnie że dzięki! Wygląda na to, że jak na razie to jedyne demo PC3 (nie liczę tego na Youtube), bo korzystają z niego nie tylko tubylcy
http://community.sonikmatter.com/forums/showt

Pewnie że dzięki! Wygląda na to, że jak na razie to jedyne demo PC3 (nie liczę tego na Youtube), bo korzystają z niego nie tylko tubylcy

http://community.sonikmatter.com/forums/showt
...Ciekaw jestem ile MB zajmują wszystkie próbki w PC3. (chyba nie ma tych danych w specyfikacji na stronie Kurzweila, a może źle patrzyłem) Kurzweil pod tym względem jest daleko w tyle w porównaniu z konkurencją, tym bardziej zastanawiające jest jak oni to robią, że to wszystko brzmi tak dobrze.
...
Synteza! (kiedyś VAST w K2000 miażdżył wszystko). Inżynierów mają nie od parady, i tam gdzie nawet setki MB na sample nie pomogą, daje radę sposób... Przykładem jest moduł dźwiękowy w MicroPiano, które ma naprawdę małe sample wewnętrzne, a do dziś jedno z lepszych pianinek;-).
BTW kiedyś ktoś na forum się wypowiadał jak Kurzweil K2600 radzi sobie tylko z 48 głosami polifonii w stosunku do instrumentów z 128 np. Rolanda;) Ano każdy głos to faktycznie jest jeden, kontrolowany dziesiątkami parametrów... A to słychac. A o to chodzi. :D
...
Synteza! (kiedyś VAST w K2000 miażdżył wszystko). Inżynierów mają nie od parady, i tam gdzie nawet setki MB na sample nie pomogą, daje radę sposób... Przykładem jest moduł dźwiękowy w MicroPiano, które ma naprawdę małe sample wewnętrzne, a do dziś jedno z lepszych pianinek;-).
BTW kiedyś ktoś na forum się wypowiadał jak Kurzweil K2600 radzi sobie tylko z 48 głosami polifonii w stosunku do instrumentów z 128 np. Rolanda;) Ano każdy głos to faktycznie jest jeden, kontrolowany dziesiątkami parametrów... A to słychac. A o to chodzi. :D
ja moge tylko panowie wam powiedziec kupujcie a bedziecie zadowoleni :)
... szcesliwy posiadacz Kurzweila :)
... szcesliwy posiadacz Kurzweila :)
www.galeria-tbg.pl
Przeniosłem to z wątku o Rolandzie Fantom G, bo dotyczyło Kurzweila PC3:
...A co w takim razie z Kurzweilem PC3, mr-hammond ? ...itd.
Zastanawiał mnie pc3 , ale .. kupiłem pc1x , a teraz k2600x i nie bedzie mi juz pc1x potrzebnyGdzies wyczytałem że pc3 nie ma edycji VAST że to coś podobnego do pc1-2 , ale tego nie wiem dokładnie.
Co do wad i zalet to niewątpliwie instrument na scene , mnogość ustawień, genialne sterowanie midi .
Wadą może być waga oraz polifonia która w trybie syntezatorowym nie przeszkadza, lecz i tak 48 glosow w kurzweilu a 128 w yamaha jest nie do porownania spokojnie odpalisz setup 8 składnikowy gdzie yamaha ( es) nie uciagnie tyle a po drugie na starcie blokuje głosy.
To brzmienie trzeba lubić, ja w poprzednim k2500 nie mialem kdfx w k2600 juz tak tak więc gdy tylko instrument do mnie dotrze to napisze co moje wnioski odnosnie barw programowaniu.
Pozdrawiam
Synteza VAST w PC3 jednak jest, nawet chyba wzbogacona.
...A co w takim razie z Kurzweilem PC3, mr-hammond ? ...itd.
Zastanawiał mnie pc3 , ale .. kupiłem pc1x , a teraz k2600x i nie bedzie mi juz pc1x potrzebnyGdzies wyczytałem że pc3 nie ma edycji VAST że to coś podobnego do pc1-2 , ale tego nie wiem dokładnie.
Co do wad i zalet to niewątpliwie instrument na scene , mnogość ustawień, genialne sterowanie midi .
Wadą może być waga oraz polifonia która w trybie syntezatorowym nie przeszkadza, lecz i tak 48 glosow w kurzweilu a 128 w yamaha jest nie do porownania spokojnie odpalisz setup 8 składnikowy gdzie yamaha ( es) nie uciagnie tyle a po drugie na starcie blokuje głosy.
To brzmienie trzeba lubić, ja w poprzednim k2500 nie mialem kdfx w k2600 juz tak tak więc gdy tylko instrument do mnie dotrze to napisze co moje wnioski odnosnie barw programowaniu.
Pozdrawiam
Synteza VAST w PC3 jednak jest, nawet chyba wzbogacona.

Z tą polifonią to jest tak że synteza VAST (przynajmniej w K2600) zapewnia gwarantowane 48 głosów (192 oscylatory dokładnie - 4 na głos - w tym jest trick) oraz "wybebeszoną" na wierzch syntezę, natomiast wszelkie urządzenia 128głosowe kroją polifonię w miarę dodawania dodatkowego brzmienia (osc) na jeden głos w performance/combi/jak-kto-woli
.
A PC3 ma pełną syntezę VAST, a nawet lepiej:
http://www.kurzweilmusicsystems.com/Product.php?product=37
Na oficjalnej stronce;)

A PC3 ma pełną syntezę VAST, a nawet lepiej:
http://www.kurzweilmusicsystems.com/Product.php?product=37
Na oficjalnej stronce;)