Witam!
Właśnie kupiłem TonePorta UX2 żeby mieć dwa złącza XLR z phantomem pod mikrofony pojemnościowe, a tu przypadkiem znalazłem coś takiego:
http://www.rnr.pl/
Czy ktoś z Was miał do czynienia z mikrofonami pojemnościowymi pod USB? Czy jakość jaką takie urządzenie oferuje jest konkurencyjna dla np. takiego czegoś:
http://www.rnr.pl/p7545.931_cad_gxl_2200_mikrofon_pojemnosciowy.html
Cena obu mikrofonów jest niemal bliźniacza, tyle że do tego drugiego potrzebny jest jeszcze interfejs z phantomem, którego mikrofon USB w ogóle nie wymaga.
Czy dobrze mi się wydaje że niepotrzebnie zainwestowałem w ten interfejs audio, skoro pojemnościowki działają jużbezpośrednio pod USB?
PS. Zamierzam zgrywać wokal, czasem gitarę akustyczną.
Liczę na wsparcie,
pykon
Czy mikrofon pojemnościowy USB ma sens?
- Soundscape
- Kontakt:
Re: Czy mikrofon pojemnościowy USB ma sens?
Jak już masz tego UX-a, to nie interesuj się tym Samsonem. Co do tego GXL-a, to jak już masz brać coś z tej serii, to GXL 3000. A jeśli jednak zdecydujesz się na mikrofon USB to Avant ma bardzo ciekawą (ale też już droższą) oferte. Tutaj. A jeśli interesuje Cię GXL 3k taniej to mogę pomóc, bo mam jeden na stanie

Myślę że dobrze zrobiłeś, mimo iż mikrofony na usb są coraz bardziej atrakcyjne to i tak zawężone pasmo przenoszenia, słabszej jakości konwersja a/c a w rezultacie wyższy poziom szumów własnych dyskwalifikują je w użytku tzw profesjonalnym.
Zakup tone port'a ux2 z pewnością korzystniej wpłynie na rozbudowę domowego (choć nie tylko) miejsca pracy z dźwiękiem
pozdr
Zakup tone port'a ux2 z pewnością korzystniej wpłynie na rozbudowę domowego (choć nie tylko) miejsca pracy z dźwiękiem
pozdr
...Myślę że dobrze zrobiłeś, mimo iż mikrofony na usb są coraz bardziej atrakcyjne to i tak zawężone pasmo przenoszenia, słabszej jakości konwersja a/c a w rezultacie wyższy poziom szumów własnych dyskwalifikują je w użytku tzw profesjonalnym.
pozdr...
Hmm, nie widzę technicznych problemów żeby mic zintegrowany w jednej obudowei z preampem, przetwornikiem oraz interfacem USB miał być sonicznie gorszy od zestawu tych urządzeń w oddzielnych pudełkach. Jeżeli tak jest teraz (nie sprawdzałem nawet w katalogu) to tylko kwestia czasu gdy inżynierka dopracuje szczegóły.
problemem jest warstwa programowa, konkretnie AISO. Spróbuj podłączyć dwa takie i nagrać coś stereo... albo zrobić sobie wygodny odsłuch. Dlatego nie polecam do bardziej rozbudowanych zadań niż amatorskie radio inetowe.
[addsig]
pozdr...
Hmm, nie widzę technicznych problemów żeby mic zintegrowany w jednej obudowei z preampem, przetwornikiem oraz interfacem USB miał być sonicznie gorszy od zestawu tych urządzeń w oddzielnych pudełkach. Jeżeli tak jest teraz (nie sprawdzałem nawet w katalogu) to tylko kwestia czasu gdy inżynierka dopracuje szczegóły.
problemem jest warstwa programowa, konkretnie AISO. Spróbuj podłączyć dwa takie i nagrać coś stereo... albo zrobić sobie wygodny odsłuch. Dlatego nie polecam do bardziej rozbudowanych zadań niż amatorskie radio inetowe.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej