Mastering w Cubase?
- Łukasz1985
Witam wszystkich. Robie master w cubase, kolega powiedzial "przeciez master robi sie w wavelab" Stad moje pytanie czy masteringu nie mozna robic w cubase? Przeciez chodzi o to zeby zaladowac na slad plik Wav powiedzmy 24bit 44100 i nalozyc przykladowo kompresor equalizer i ultramaximizer. Mam racje czy sie myle?(chodzi mi o master w cubase, czy moge go w nim robic?)
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
Re: Mastering w Cubase?
możesz robić w czym chcesz...
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl
...Powiedz koledze, żeby już lepiej Ci nic nie mówił :)...
hehe właśnie...
W Cubase możesz zrobić wszystko jeśli tylko go znasz. Ja w Cubase robię wszystkie zabiegi: obróbkę audio, midi, mastering - oczywiście mając przy tym sporo vst. Jako alternatywę "w razie czego" mam Adobe Audition.
A tak poza tym to kwestia przyzwyczajenia do danego programu.
hehe właśnie...
W Cubase możesz zrobić wszystko jeśli tylko go znasz. Ja w Cubase robię wszystkie zabiegi: obróbkę audio, midi, mastering - oczywiście mając przy tym sporo vst. Jako alternatywę "w razie czego" mam Adobe Audition.
A tak poza tym to kwestia przyzwyczajenia do danego programu.
Faktycznie, Wavelab to program specjalizujący się w edycji pojedynczych plików audio, w tym i w masteringu - na starcie posiada już mnóstwo opcji i efektów, których w Cubase nie masz. Posiada też przydatną zwłaszcza dla sound designerów funkcję batch converting.
Jeśli chodzi o edycję przy pomocy efektów VST - zarówno w Wavelab jak i w Cubase można ich używać tak samo. Generalnie, nie można powiedzieć, że nie da się w Cubase, ale Wavelab wydaje się być narzędziem bardziej nastawionym w tym celu.
- Piotr
Jeśli chodzi o edycję przy pomocy efektów VST - zarówno w Wavelab jak i w Cubase można ich używać tak samo. Generalnie, nie można powiedzieć, że nie da się w Cubase, ale Wavelab wydaje się być narzędziem bardziej nastawionym w tym celu.
- Piotr
- Łukasz1985
...Faktycznie, Wavelab to program specjalizujący się w edycji pojedynczych plików audio, w tym i w masteringu - na starcie posiada już mnóstwo opcji i efektów, których w Cubase nie masz. Posiada też przydatną zwłaszcza dla sound designerów funkcję batch converting.
- Piotr...
Akurat nie zalezy mi na wtyczkach bo posiadam UAD-1 Mackie + Neve 33609 i wiele innych pluginow
Poprostu myslalem ze Wavelab ma jakies szczegolne wlasciwosci
Ale tak biorac to na chlopski rozum w kazdym programie masz mozliwosc nakladania VST i zgrywania pliku juz po obrobce (uzywam cubase sx 2.0.1)
- Piotr...
Akurat nie zalezy mi na wtyczkach bo posiadam UAD-1 Mackie + Neve 33609 i wiele innych pluginow

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
Jeśli w miksie występują instrumenty VSTi, efekty VST i DX, pliki audio można robić master na sumie w Cubase, lecz uwaga na obciążenie procesora. Jeśli natomiast używasz również sprzętowych modułów zewnętrznych lub wykorzystujesz syntezator pokładowy karty muzycznej wraz z jego efektami sprzętowymi sprawa wygląda nieco inaczej.
Zdecydowanie do wszelkich obróbek finalnych zgranego pliku wygodniejszy jest WaveLab (lub podobny). Łatwo jest w nim również zapisywać mix do dowolnego formatu, rozdzielczości i częstotliwości próbkowania. To program specjalnie przystosowany do tego typu prac.
Zdecydowanie do wszelkich obróbek finalnych zgranego pliku wygodniejszy jest WaveLab (lub podobny). Łatwo jest w nim również zapisywać mix do dowolnego formatu, rozdzielczości i częstotliwości próbkowania. To program specjalnie przystosowany do tego typu prac.
przeraza mnie niewiedza ludzi .... :/
wiek 24 lata, wyzsze studia, w branzy od 5 lat ; moja pasja to muzyka i wszystko co z nia zwiazane ! programy : AbletonLive, Cubase.Sprzet : DualCore2, 4gb ram, 500 gb hdd, RME9632 ; Access Virus TI (comming soon) ;-)
Zaraz, zaraz, nie mylmy pojęć Master można zrobić w Cubase ale jednego utworu i to bedzie master w znaczeniu typu: zgrzałem, kurna do -7dB w RMS, fejdy zarąbiste narysowałem i góry cyfrowej doj...łem. Ale masteringu płyty w ogólnie przyjętym znaczeniu, czyli z indeksami, kodami ISRC, wyrownaniem poziomów między utworami, CD textem, wypaleniem na płytę-matkę itepe w Cubase się nie zrobi. Za to w Wavelabie owszem.
Jestem przystojny i młody
...Zaraz, zaraz, nie mylmy pojęć Master można zrobić w Cubase ale jednego utworu i to bedzie master w znaczeniu typu: zgrzałem, kurna do -7dB w RMS, fejdy zarąbiste narysowałem i góry cyfrowej doj...łem.
Zalezy co i jak sie uzywa.
Jako posiadacz i Wavelaba i Cubase wiekszosc zabiegow koncowych robilem w Wavelabie, juz tak nie robie. Wavelab jest u mnie stale w uzyciu i pomijajac sprawy zwiazane z przygotowaniem CD, wiele rzeczy zwiazanych z edycja calego materialu, na ktory sie sklada wiecej niz jeden utwor, wole przeprowadzic w typowym wielosladzie (czyli w tym przpadku Cubase). I nie chodzi tu o aspekty zwiazane z wielosladowsocia, bo - jak wiadomo - WL od dawna jest wielosladowy, a o sposob pracy. Zreszta zauwazylem juz u kolegow podobny sposob prac koncowych - zdecydowana wiekszosc poza Wavelabem, pomimo ze tego ostatniego kazdy z nich posiada w wersji 6 (v6 jest tu istotne - obsluga ext. gear).
Ale - jak juz wspomnialem - to kwestia podejscia, mi po paru latach pracy zmienily sie preferencje sposobu zabiegow dokonywanych po miksie.
Zalezy co i jak sie uzywa.
Jako posiadacz i Wavelaba i Cubase wiekszosc zabiegow koncowych robilem w Wavelabie, juz tak nie robie. Wavelab jest u mnie stale w uzyciu i pomijajac sprawy zwiazane z przygotowaniem CD, wiele rzeczy zwiazanych z edycja calego materialu, na ktory sie sklada wiecej niz jeden utwor, wole przeprowadzic w typowym wielosladzie (czyli w tym przpadku Cubase). I nie chodzi tu o aspekty zwiazane z wielosladowsocia, bo - jak wiadomo - WL od dawna jest wielosladowy, a o sposob pracy. Zreszta zauwazylem juz u kolegow podobny sposob prac koncowych - zdecydowana wiekszosc poza Wavelabem, pomimo ze tego ostatniego kazdy z nich posiada w wersji 6 (v6 jest tu istotne - obsluga ext. gear).
Ale - jak juz wspomnialem - to kwestia podejscia, mi po paru latach pracy zmienily sie preferencje sposobu zabiegow dokonywanych po miksie.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!