Fantom-G, Korg M3 i Yamaha Motif XS - porównanie
Umieszczam dla tych którzy rozważają taki zakup:
Jaka jest różnica pomiędzy Fantom-G, a Motif XS i M3?
Jest ogromna różnica w jakości dźwięku, interfejsie użytkownika, możliwościach wykonawczych na żywo oraz w sequencerze.
Jakość dźwięku
1) Dedykowane efekty dla każdego nałożonego patch`a.
2) Patch Remain w trybie Live, który umożliwia szybkie i płynne zmienianie brzmień, ponieważ zabezpiecza wybrzmiewające nuty oraz efekty z poprzedniego brzmienia.
3) Rozszerzenia dźwiękowe ARX.
Interfejs użytkownika
1) Szeroki ekran kolorowy TFT 800 x 480 8.5 cala.
2) Możliwość podłączenia myszy.
3) Multi-funcjonalne dynamiczne pady, które działają jako …
• Dziesięć numerycznych przycisków do bezpośredniego wprowadzania wartości bez długiego kręcenia kółkiem.
• Bookmark – funkcja zapamiętująca i przywołująca najczęściej używane ekrany.
* Tryb padów może być szybko zmieniany poprzez naciśnięcie przycisków Pad Mode oraz pad.
Możliwości wykonawcze na żywo
1) Nowe tryby pitch bender`a dla różnorodnych ekspresji muzycznych.
2) Multi-funcjonalne dynamiczne pady, które działają jako …
• Sample Pad: wyzwalanie sampli.
• Rhythm: wyzwalanie zestawów rytmicznych.
• Arpeggio: zmiana stylu arpeggio.
• Part Mute: wyciszanie on/off każdego partu.
• Favorite: przypisywanie i przywoływanie patch`y/LiveSet`ów/StudioSet`ów.
3) D Beam
Sequencer
1) 128 Scieżek MIDI. Motif XS i M3 mają tylko 16.
2) 1,000,000 nagrywanych nut. Tylko 130,000 nut w Motif XS oraz 210,000 w M3.
3) Mic In (akceptuje wtyki 1/4 cala, XLR, i dostarcza zasilania phantomowego) & Guitar In (Hi-Z). Motif oraz M3 nie mają tego.
Jaka jest różnica pomiędzy Fantom-G, a Motif XS i M3?
Jest ogromna różnica w jakości dźwięku, interfejsie użytkownika, możliwościach wykonawczych na żywo oraz w sequencerze.
Jakość dźwięku
1) Dedykowane efekty dla każdego nałożonego patch`a.
2) Patch Remain w trybie Live, który umożliwia szybkie i płynne zmienianie brzmień, ponieważ zabezpiecza wybrzmiewające nuty oraz efekty z poprzedniego brzmienia.
3) Rozszerzenia dźwiękowe ARX.
Interfejs użytkownika
1) Szeroki ekran kolorowy TFT 800 x 480 8.5 cala.
2) Możliwość podłączenia myszy.
3) Multi-funcjonalne dynamiczne pady, które działają jako …
• Dziesięć numerycznych przycisków do bezpośredniego wprowadzania wartości bez długiego kręcenia kółkiem.
• Bookmark – funkcja zapamiętująca i przywołująca najczęściej używane ekrany.
* Tryb padów może być szybko zmieniany poprzez naciśnięcie przycisków Pad Mode oraz pad.
Możliwości wykonawcze na żywo
1) Nowe tryby pitch bender`a dla różnorodnych ekspresji muzycznych.
2) Multi-funcjonalne dynamiczne pady, które działają jako …
• Sample Pad: wyzwalanie sampli.
• Rhythm: wyzwalanie zestawów rytmicznych.
• Arpeggio: zmiana stylu arpeggio.
• Part Mute: wyciszanie on/off każdego partu.
• Favorite: przypisywanie i przywoływanie patch`y/LiveSet`ów/StudioSet`ów.
3) D Beam
Sequencer
1) 128 Scieżek MIDI. Motif XS i M3 mają tylko 16.
2) 1,000,000 nagrywanych nut. Tylko 130,000 nut w Motif XS oraz 210,000 w M3.
3) Mic In (akceptuje wtyki 1/4 cala, XLR, i dostarcza zasilania phantomowego) & Guitar In (Hi-Z). Motif oraz M3 nie mają tego.
Gram na weselach i pubach, śpiewam. Pracuje w pubie.
Re: Fantom-G, Korg M3 i Yamaha Motif XS - porównanie
Gdzie udało Ci się dorwać i osłuchać Fantoma-G?
...Gdzie udało Ci się dorwać i osłuchać Fantoma-G?...
Hehe no to jest podejrzane, tym bardziej że instrument jeszcze nie miał oficjalnej premiery. Narazie tylko zajawka wersji beta na ostatnich targach Winter NAMM'08- a tam wyraźnie było powiedziane że brakuje sporo patchy (do których sample czekają już w studio) jak również jest kilka bugów w oprogramowaniu.
A do kolegi, który założył post - poniżej masz link do wątku na forum, w którym toczona była dyskusja na temat w/w modelu. Szkoda,że tam tego nie dopisałeś-byłoby to niejako uwieńczeniem i podsumowaniem dyskusji.
>> link o Fantom-G <<
Fantom-G to będzie ciekawa propozycja od Rolanda, szkoda tylko że (jak dla mnie) o wiele za droga. Ale na pewno znajdzie wielu nabywców.
Hehe no to jest podejrzane, tym bardziej że instrument jeszcze nie miał oficjalnej premiery. Narazie tylko zajawka wersji beta na ostatnich targach Winter NAMM'08- a tam wyraźnie było powiedziane że brakuje sporo patchy (do których sample czekają już w studio) jak również jest kilka bugów w oprogramowaniu.
A do kolegi, który założył post - poniżej masz link do wątku na forum, w którym toczona była dyskusja na temat w/w modelu. Szkoda,że tam tego nie dopisałeś-byłoby to niejako uwieńczeniem i podsumowaniem dyskusji.
>> link o Fantom-G <<
Fantom-G to będzie ciekawa propozycja od Rolanda, szkoda tylko że (jak dla mnie) o wiele za droga. Ale na pewno znajdzie wielu nabywców.
Najbardziej intryguje mnie to:
...Jest ogromna różnica w jakości dźwięku....
...no ale założyciel tematu nie bardzo chce kontynuować tenże wątek
...Jest ogromna różnica w jakości dźwięku....
...no ale założyciel tematu nie bardzo chce kontynuować tenże wątek

To jest powtórka sloganu z prezentacji Fantoma-G.
Chodzi głównie o nowe przetworniki A/C C/A.
A jak widać podobno po przykładzie Motifa MO6, wszystko można zepsuć kiepskim przetwornikiem. To opinia z forum (nie tylko tego).
A jak widać podobno po przykładzie Motifa MO6, wszystko można zepsuć kiepskim przetwornikiem. To opinia z forum (nie tylko tego).
...To jest powtórka sloganu z prezentacji Fantoma-G.
A jak widać podobno po przykładzie Motifa MO6, wszystko można zepsuć kiepskim przetwornikiem. To opinia z forum (nie tylko tego)....
Zepsuć można łatwo, gorzej coś poprawić. W tym wypadku same przetworniki nie sądzę, ze spowodują ogromną poprawę. Fantom na rynku jest już parę lat i przydałby mu się bardziej generalny lifting brzmienia.
A jak widać podobno po przykładzie Motifa MO6, wszystko można zepsuć kiepskim przetwornikiem. To opinia z forum (nie tylko tego)....
Zepsuć można łatwo, gorzej coś poprawić. W tym wypadku same przetworniki nie sądzę, ze spowodują ogromną poprawę. Fantom na rynku jest już parę lat i przydałby mu się bardziej generalny lifting brzmienia.
Tys prowda (jak mawia baca).
Chociaż mówiąc szczerze z klawiszami robi się pomału to co z telefonami komórkowymi. Jak najwięcej bajerów, funkcjonalności dodawanych itd itp.
A w tym wszystkim ktoś zapomniał o podstawowym przeznaczeniu instrumentu jakim jest granie. Wystarczy popatrzeć na fora różne gdzie ludzie się żalą a to na przetworniki w MO6 kiepskiej jakości, a to na jego awaryjność, a to na Juno-G i jego kiepski wyświetlacz psujący się po 1,5 roku a to na "chińskie" klawiatury w w/w instrumentach. Choroba dotyka również wyższej półki cenowej, (np niedawno był temat o źle funkcjonującym Korgu M3).
A na dokładkę za ciężko uzbieraną kasę dostajemy od dystrybutora (polskiego,nie wiem jak jest gdzie indziej) towar z ekspozycji -jak dobrze pójdzie to wytarty z kurzu choć i tak trafiają się niewytarte. Tłumaczenia są różne - a nawet takie że "przecież niedługo tam był na ekspozycji ale nawet ani raz nie włączany". Przemilczę wiarygodność takiej informacji oraz od którego z Dystrybutorów ją dostałem. Ja nie wiem, to taki wielki wydatek Panowie Dystrybutorzy kupić jeden egzemplarz na ekspozycję a drugi nieruszany na magazyn dla klienta?
No trochę żalu ulałem, ulżyło ;)
A co do Fantoma-G nie chcę rozpoczynać nowej bezsensownej teoretycznej dyskusji, zobaczymy po premierze. Generalnie wątek taki jak ten uważam za przedwczesny.
Chociaż mówiąc szczerze z klawiszami robi się pomału to co z telefonami komórkowymi. Jak najwięcej bajerów, funkcjonalności dodawanych itd itp.
A w tym wszystkim ktoś zapomniał o podstawowym przeznaczeniu instrumentu jakim jest granie. Wystarczy popatrzeć na fora różne gdzie ludzie się żalą a to na przetworniki w MO6 kiepskiej jakości, a to na jego awaryjność, a to na Juno-G i jego kiepski wyświetlacz psujący się po 1,5 roku a to na "chińskie" klawiatury w w/w instrumentach. Choroba dotyka również wyższej półki cenowej, (np niedawno był temat o źle funkcjonującym Korgu M3).
A na dokładkę za ciężko uzbieraną kasę dostajemy od dystrybutora (polskiego,nie wiem jak jest gdzie indziej) towar z ekspozycji -jak dobrze pójdzie to wytarty z kurzu choć i tak trafiają się niewytarte. Tłumaczenia są różne - a nawet takie że "przecież niedługo tam był na ekspozycji ale nawet ani raz nie włączany". Przemilczę wiarygodność takiej informacji oraz od którego z Dystrybutorów ją dostałem. Ja nie wiem, to taki wielki wydatek Panowie Dystrybutorzy kupić jeden egzemplarz na ekspozycję a drugi nieruszany na magazyn dla klienta?
No trochę żalu ulałem, ulżyło ;)
A co do Fantoma-G nie chcę rozpoczynać nowej bezsensownej teoretycznej dyskusji, zobaczymy po premierze. Generalnie wątek taki jak ten uważam za przedwczesny.
Na tym filmie można zobaczyc i posłuchać paru brzmień Fantoma G . Nie wiem , brzmienie – rzecz gustu , ale jeśli to tak naprawdę gra jak na tym filmie słychać to ja osobiście idę poszukać szczęki bo mi gdzieś spadła
( szczególnie przy tych smykach )
http://www.roland.co.jp/mov/page/MonthlyPickup05/index.html?page=6&NB=no
a tu zrzuty wyświetlacza instrumentu
http://www.roland.co.jp/products/jp/Fantom-G6/index.html?page=manual
( szczególnie przy tych smykach )
http://www.roland.co.jp/mov/page/MonthlyPickup05/index.html?page=6&NB=no
a tu zrzuty wyświetlacza instrumentu
http://www.roland.co.jp/products/jp/Fantom-G6/index.html?page=manual
- FantoMotif
To są brzmienia z kart SRX...Nic nowego tutaj Roland nie pokazał