XENYX802 + gitara

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
homik
XENYX802 + gitara

Post autor: homik » niedziela 27 sty 2008, 18:25

Witam

Czy ktoś używa tego miksera wpiętego w karte do nagrywania gitary przy pomocy VST? (Guitar Rig, Amplitube itp)

Jakie "wrażenia"? Nadaje się czy szukać jednak czegoś z wejściem typowo instrumentalnym?

homik

Re: XENYX802 + gitara

Post autor: homik » poniedziałek 28 sty 2008, 20:09

Nikt nic nie pomoze :D Ech...

Moze jakies sugestie w ogóle co do nagrywania gitary przez zwykłe wejscie mikrofonowe i pozniej VST?

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 28 sty 2008, 20:58

...Nikt nic nie pomoze :D Ech...

Moze jakies sugestie w ogóle co do nagrywania gitary przez zwykłe wejscie mikrofonowe i pozniej VST?...
A nie możesz sam spróbować?
Nie wiem czy musisz na mikrofonowym. Być może wystarczy naprzez wejście liniowe. Mikrofonowe może przesterowywać, ale to kwestia gainu.
Mam ten mikserek w domu, tyle, że nie nagrywam w taki sposób.
Oczywiście, że można podłączyć gitarę i tak pewnie będzie lepiej niż bezpośrednio w wejście liniowe. Mikserek nie ma wejść wysoko impedacyjnych, więc ponieważ te nie są idealnie dopasowane do gitary, teoretycznie mogą ucierpieć jakieś częstotliwości.
Programy typu amplitube czy guitar rig dają sobie z tym radę- a poza tym będziesz miał korekcję w mikserze.
Nagrywam czasami przez sprzętowy symulator wzmacniaczy (Black Box) i jego wpinam razem z innym i instrumentami. Efekt bardzo dobry. Szumy małe (dopóki nie rozkręci sie na maksa)
Nie wiem co chciałbyś jeszcze usłyszeć.

Nie mam porównania w podłączaniu gołej gitary do mikserów z wejściem wysokoimpedacyjnym typu hi-z.
Poza tym wolę sprzętowe symulatory zamiast programowych.
Muzyk, gitarzysta

homik

Post autor: homik » poniedziałek 28 sty 2008, 21:35

......Nikt nic nie pomoze :D Ech...

Moze jakies sugestie w ogóle co do nagrywania gitary przez zwykłe wejscie mikrofonowe i pozniej VST?...
nullA nie możesz sam spróbować?

Nie moge bo dopiero zamierzam kupić ten mikser :)

Poza tym wolę sprzętowe symulatory zamiast programowych.

Miałem GT-6 Bossa - teraz idzie do mnie Tonelab SE - lada dzień powinien być.

Ale VST to dodatkowe możliwośći :)

ODPOWIEDZ