Powercore pluginy podstawowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
FranekZonzel
Powercore pluginy podstawowe

Post autor: FranekZonzel » poniedziałek 07 sty 2008, 17:54

Na początku chciałem zaznaczyć że grzebałem w wyszukiwarce i czytałem , jednak zdecydowałem sie na wprowadzenie następnego temetu. Zastanawiam sie nad kupnem Powercore (pci lub firewire, na tyle fundusze zezwalają), chciałem sie zapytać co sądzicie o podstawowym zestawie pluginów i na czym wam sie najlepiej sprawdzają? Z czasem będe chciał dokupic MD3 ale to napewno potrwa wiec skupmy sie na podstawowym zestawie. Kupić, a może nie kupić? Które wtyczki są niewypałami , które perełkami? Bardzo prosze o rozpisanie sie w temacie.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Powercore pluginy podstawowe

Post autor: JoachimK » wtorek 08 sty 2008, 12:13

...tez sie dołączam się do zapytania
jestem ciekaw jak to dokładnie wygląda
jak np. się ma standardowy kompresor w powercore w stosunku do zwykłych wtyczek vst ?
czy jest różnica w jakości czy tylko chodzi o wydajność i odciążenie procesora kompa ?...

Najlepiej sprawdzis samemu. Moim zdaniem (bo wiem, ze pare osob z tego forum, uzytkownikow TC moze sie ze mna nie zgodzic) jest calkiem sensownych, nawet bardzo fajnych. Kilka jest do bani.
Na pewno da sie na nich duzo ukrecic. Ja jestem ogolnie zadowolony, trzy lata mialem tylko PoCo, teraz doszedl Duende, tym samym TC nie jest juz tak intensywnie eksploatowane przeze mnie, ale ciagle uzywam. Na razie nie odczuwam potrzeby dokupienia czegos innego, UAD1 nie zadowala mnie ze wzgledu na za mala moc, zobaczymy co pokaze UAD2, ale wczesniej chyba dokupie kolejne wtyczki do TC.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » wtorek 08 sty 2008, 13:20

Najlepiej sprawdzis samemu. Moim zdaniem (bo wiem, ze pare osob z tego forum, uzytkownikow TC moze sie ze mna nie zgodzic) jest calkiem sensownych, nawet bardzo fajnych. Kilka jest do bani.
Na pewno da sie na nich duzo ukrecic. Ja jestem ogolnie zadowolony, trzy lata mialem tylko PoCo, teraz doszedl Duende, tym samym TC nie jest juz tak intensywnie eksploatowane przeze mnie, ale ciagle uzywam. Na razie nie odczuwam potrzeby dokupienia czegos innego, UAD1 nie zadowala mnie ze wzgledu na za mala moc, zobaczymy co pokaze UAD2, ale wczesniej chyba dokupie kolejne wtyczki do TC....
Ponoć jeden z pakietów natywnych wavesa moze spokojnie konkurowac z PoCo, a nawet jest lepszy, pytanie który? Mam Uada i faktycznie malo wtyczek moze smigac na raz ale ja mam raczej skromne sesje wiec jakos starcza:D

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » wtorek 05 sie 2008, 17:52

... trzy lata mialem tylko PoCo, teraz doszedl Duende, tym samym TC nie jest juz tak intensywnie eksploatowane przeze mnie, ale ciagle uzywam...
A czy można używać równocześnie TC i Duendo (oba na FireWire) ??
I czy można ewentualnie używać jeden z nich z jakimś interfejsem audio na FireWire ??
Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 05 sie 2008, 20:44

...... trzy lata mialem tylko PoCo, teraz doszedl Duende, tym samym TC nie jest juz tak intensywnie eksploatowane przeze mnie, ale ciagle uzywam...
A czy można używać równocześnie TC i Duendo (oba na FireWire) ?
I czy można ewentualnie używać jeden z nich z jakimś interfejsem audio na FireWire ?...
Duende i TC chodza na dwoch gniazdach FW,swego czasu byl problem bo Logic znikal z pulpitu wlasnie przez TC,mam nadzieje ze w nowym sofcie 3.x to poprawili,ale czy to bylo spowodowane obecnoscia Duende,nie wiem.Nie polecam ci laczenia Duende z interfejsem przez jedno FW bo czasami szarpie dzwiekiem i traci sie synchro,przynajmniej u mnie na MB Pro 2.33Ghz dropi i trzeba zrestartowac system..Moze na stacjonarnym jest lepiej ale nie sprawdzalem.
[addsig]

abproject

Post autor: abproject » wtorek 05 sie 2008, 21:07

Moze na stacjonarnym jest lepiej ale nie sprawdzalem.
...
Na stacjonarnym jest taka samo...
[addsig]
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

synthi

Post autor: synthi » czwartek 07 sie 2008, 09:10

......... trzy lata mialem tylko PoCo, teraz doszedl Duende, tym samym TC nie jest juz tak intensywnie eksploatowane przeze mnie, ale ciagle uzywam...
A czy można używać równocześnie TC i Duendo (oba na FireWire) ?
I czy można ewentualnie używać jeden z nich z jakimś interfejsem audio na FireWire ?...
Duende i TC chodza na dwoch gniazdach FW,swego czasu byl problem bo Logic znikal z pulpitu wlasnie przez TC,mam nadzieje ze w nowym sofcie 3.x to poprawili,ale czy to bylo spowodowane obecnoscia Duende,nie wiem.Nie polecam ci laczenia Duende z interfejsem przez jedno FW bo czasami szarpie dzwiekiem i traci sie synchro,przynajmniej u mnie na MB Pro 2.33Ghz dropi i trzeba zrestartowac system..Moze na stacjonarnym jest lepiej ale nie sprawdzalem.
...
Czy to oznacza, że mając jedną kartę PCI Fire Wire z trzema gniazdami we/wy, podłaczam kazde urządzenie do kolejnego gniazda i wszystko jest OK? Czy tez trzeba zainwestować w trzy niezalezne kontrolery FireWire?

Awatar użytkownika
lukasbravo

Post autor: lukasbravo » czwartek 07 sie 2008, 09:39

Wiec tak : MD3 :) rewelacja :)

brick wall limiter rewelunia jest troszke mniej drastyczny niz xenon

filtroid jak dla mnie naprawde fajny filtr ma drive ;) i side chaning duże możliwości polecam

mega reverb naprawde grubo :) polecam jak dla mnie może sie nie zna ale to naprawde jeden z najlepszych reverbów jakie miałem w łapach

reverby z systermu 6000 sa rewelacyjne i to najwyzsza klasa :)

tubifex jak dla mnie porazka nie brzmi to wcale i te niby nasycenie lampy ....hehe nie wiem jak tc mogło wypuścić taki syf niektóre freewareowr wtyczki lepiej nasladują lampe niż to

kompresor vintage cl całkiem spoko jednak to nie jakas masakra możliowośc sidechaningu razem z Sidechanerem gdy miałem słabego laptopa to była jdyna możliwość bramokowania bo nie mogłem robic śladów stopy dla każdego innego tracku jaki chciałem bramkować bo komp sie zwieszał zaraz bo 3 tym samym tracku stopy i nie dało sie pracowac PoCo sprawdził sie wyśmienicie

24/7 limiting amplifier ja jestem zadowolony ja nie pracowałem nigdy na orginale tego sprzetu pewnie rozwala 100 krotnie ten plugin jednak jestem zadowolony z brzmienia i pracy tego plugina

eqsat bardzo fajnie brzmiacy eq

asimilator :) rewelacja bardzo dobre narządzie do mastera i do osiągania brzminia kawałka referancyjnego :)

classic verb - mam go tam gdzie potrzebuje szybko reverbu dobrej jakości ale bez fajerverków np tło w hihatach lub coś takiego jednak sprawda sie we wszelkich śladach jako np wysyłka z wokalu pierwsza to zazwyczaj mega reverb :)

v-station identyczne brzmienie i wszystko jak w pluginie vst v-station

virus mnie nie rozwala nie wiem za co dostałobiegowe miano najlepszego virtualnego odpowiednika virusa

charectet w/g mnie to bardzo poważne nażędzie to kreowania brzmienia wszelkich traków u mnie zaazwyczaj był na traku z basem kilka razy pod rząd na leadach i padach jak najbardziej potrafi rozjaśnić piano ale nie na zasadzie eq a na zasadzie jakiś właściwości psycho akustycznych naprawde dobry i lubiany przezemnie plugin

chous deley - wiadomo w tej kwesti nawet frewary są dobre w tym pluginie lubie presest wide - do wokalu jak dubbbler :) bardzo pomocny do mega wide stereo sound

core o1 czyli roland sh01 - cakiem całkiem jednak nic nie przebije orginału słyszałem inne virtualne klony ten z PoCo brzmi w/g mnie najlepiej

voice strip - vocalny channel strip bardzo pomocne narzędzie (bramka,kompresor,ekspander,eq limiter w jednym pluginie z całkiem dobrymi presetami -pomocne

3.1.14 soft ten zawiera dema wszsytkich dostepnych pluginów tc mozna ich urzywac non stop np md3 czasem PoCo zawiesi sie i stwierdzi ze plugin jest "disable" ale usuwasz plugin ładujesz goejszcze raz i do master w sam raz :) rendering w wave labie trwa zazawyczaj chwile wiec Md3 napewno podczas tego sie nie "zawiesi"

ogulnie to

ogulnie teraz zamierzam kupic jeszcze Pci bo mam Compact
compact cyli najmniejszy z rodziny ma tylko 2 procki DSP wiec to mało troszke by obsłużyć mocno wypasioną sesje u mnie to zazwyczaj około 230 kanałów wiec nie ma takiej obcji to a mało niektóre pluginy mocno wykorzystują procki dsp i nie mozna odpalic ich wielu

jesli ktoś chce wiedziec wiecej to na www.tcelectronics.com jest dział download tam najnowszy soft i w dziale support można znaleść instrukcje wszytkich pluginów mozna tam znaleść wykożystanie procka przez każdy plugin bardzo pomocne

jeśli ktoś jest zainteresowany mam POwer core compact na sprzedaż musze uzbierac na Fire ware a to drogie ;(

aktywny producent muzyczny / dj / remixer

Awatar użytkownika
lukasbravo

Post autor: lukasbravo » czwartek 07 sie 2008, 09:41

zapomniałaem jeszcze o virtualny finalizerze tzn MAsterX3 jak dla mnie taka kompresja sprawdzała sie zawsze każdy moj numer gram w klubie i ten wielo pasmowy kompresor był naprawde dobry jeśli masz wydac krocie na C4 Wavsa wogule sie nie opłaca to jest znacznie lepsze o ile nie nauczysz sie urzywać MD3:) demo
aktywny producent muzyczny / dj / remixer

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 07 sie 2008, 11:26

Nie polecam ci laczenia Duende z interfejsem przez jedno FW bo czasami szarpie dzwiekiem i traci sie synchro,przynajmniej u mnie na MB Pro 2.33Ghz dropi i trzeba zrestartowac system..Moze na stacjonarnym jest lepiej ale nie sprawdzalem.
...

Zalezy na jakim sprzecie. To nie jest regula. Kazdy producent sprzetu z FW podaje, by nie podlaczac w jedno FW. Ja sie prawie nigdy nie stosuje do tego, przynajmniej na starszych plytach glownych pod P4 (ze zwyklym VIA). Nie mam zupelnie klopotow w polaczeniu TC PoCo FW z Duende szeregowo np. na P4P800 Deluxe (albo ...C800... nie pamietam oznaczenia).
Na nowoczesnych plytach glownych (najczesciej FW Texas) moze byc troche gorzej, ale nie musi.
Ostatnio zaopatrzylem sie w interfejs SIIG, po przystosowaniu XP (poprawka do firewire 800) jest bardzo dobrze, lepiej niz na niektorych konfiguracjach, ale jesli chodzi o samo podlaczenie tylko Duende i PoCo, jest podobnie jak na wspomnianej starej plycie pod VIA. Z tym, ze zakup byl jak najbardziej zamierzony - pod interfejs audio, a nie karty DSP.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ