Najlepsze mikrofony do kamery video HDV?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
przemez2
Najlepsze mikrofony do kamery video HDV?

Post autor: przemez2 » czwartek 03 sty 2008, 00:15

Od kilku lat filmuję i wstyd się przyznać na tym forum,ale nie przywiązywałem istotnej wagi do dźwięku. Wystarczył mi bardzo dobry zewnetrzny mikrofon nakamerowy Canon. W tej chwili przechodzę na HDV i mam zamiar wyjątkowo dopracowac dźwięk w przeciwieństwie do konkurencji. Jest to jednak temat trudny do zgłębienia, gdyż ciężko przetestować a i mało kto się na tym zna.

W najblizszym czasie chcę zakupić mikrofony.
Proszę o radę co wybrać. Na pewno potrzebuję coś do wywiadów (myślę o bezprzewodowym Sennheiser EW135PG2) i jakiś mikrofon na kamerę (może Sennheiser MKH 416)

Dodam,że sprzęt wykorzystywany będzie do reportaży w lokalnej TV, oraz do produkcji reklamowej jak i weselnej, więc muszą to być mikrofony w miarę uniwersalne, tak do kilku tys.zł.

Z góry dziękuję za fachowe rady.

[addsig]
Realizuję filmy w technice cyfrowej. Aktualnie wprowadzam HDV i chcę położyć większy nacisk na dobry dźwięk

przemez2

Re: Najlepsze mikrofony do kamery video HDV?

Post autor: przemez2 » czwartek 03 sty 2008, 23:36

myślałem,że ktoś będzie wiedział...
Realizuję filmy w technice cyfrowej. Aktualnie wprowadzam HDV i chcę położyć większy nacisk na dobry dźwięk

Data

Post autor: Data » piątek 04 sty 2008, 00:31

MKH będzie dobrym wyborem, ale pamietaj że to mikrofon monofoniczny.

Data

Post autor: Data » piątek 04 sty 2008, 00:32

MKH 416 rzecz jasna :)

lemonfirma

Post autor: lemonfirma » niedziela 23 mar 2008, 21:30

Polecam mikrofony bezprzewodowe Sennheiser - mozesz kupic dwa rodzaje mikrofonow - bardziej pojemnosciowy i kierunkowy. Ja tak kupilem i nagrywam nimi reportaze dla tvp. Jakosc jest idealna. Baza i odbiornik z jednym mikrofonem kosztuje 2200 zl, drugi mikrofon kupisz za okolo 250 zł (pojemniosciowy). Ona oczywiscie pchelki, wiec dajesz w zaleznosci od sytuacji.

Ponadto w przypadku konferencji prasowych, mozesz zsynchornizowac czestotliwosc i nagrywac np. z mikrofonow osob prowadzacych :) przydatne!

Radiowy pasjonata, od roku w Trójce, wczesniej w BIS, jeszcze wczesniej w Radiu OPOLE. Od trzech miesiecy tez w tvn24, ale radio kreci go zdecydowanie bardziej niz tv!

Awatar użytkownika
jasiek

Post autor: jasiek » wtorek 25 mar 2008, 00:46

Tu znajdziesz przydatne zestawienie:
shotguny
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » wtorek 25 mar 2008, 10:52

i jakiś mikrofon na kamerę (może Sennheiser MKH 416)

Pogdaj w branży na temat mirofonów DPA.
Pozdrowienia.
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

ODPOWIEDZ