Bass reflex
Czy jeśli monitory mają bass reflex z przodu to można je bezkarnie dostawić tyłem do ściany? Czy powinien być odstęp jak przy tych z bass reflexem z tyłu?
- Soundscape
- Kontakt:
Re: Bass reflex
...Czy jeśli monitory mają bass reflex z przodu to można je bezkarnie dostawić tyłem do ściany? Czy powinien być odstęp jak przy tych z bass reflexem z tyłu?...
Niedawno się przeprowadziłem i teraz moje KRK z bass reflexem z przodu stoją w kontach w pokoju (gdzie indziej miejsca nie ma). Niskie częstotliwości tak w okolicach 90-150 Hz dudnią jak cholera. Będzie trzeba coś z tym zrobić...
Niedawno się przeprowadziłem i teraz moje KRK z bass reflexem z przodu stoją w kontach w pokoju (gdzie indziej miejsca nie ma). Niskie częstotliwości tak w okolicach 90-150 Hz dudnią jak cholera. Będzie trzeba coś z tym zrobić...
Niedawno się przeprowadziłem i teraz moje KRK z bass reflexem z przodu stoją w kontach w pokoju (gdzie indziej miejsca nie ma). Niskie częstotliwości tak w okolicach 90-150 Hz dudnią jak cholera. Będzie trzeba coś z tym zrobić......
Masz RP6 prawda ? Jaką masz odległość między kolumnami (mierzone od centrów wysokotonówek) ? I jaką odległość od np. prawego gwizdka do prawego ucha ?
Masz RP6 prawda ? Jaką masz odległość między kolumnami (mierzone od centrów wysokotonówek) ? I jaką odległość od np. prawego gwizdka do prawego ucha ?
- Soundscape
- Kontakt:
Masz RP6 prawda ? Jaką masz odległość między kolumnami (mierzone od centrów wysokotonówek) ? I jaką odległość od np. prawego gwizdka do prawego ucha ?...
Tak, mam RP6. Odległość między kolumnami i między prawym gwizdkiem a prawym uchem jest ta sama. Dokładnie teraz tego nie powiem (nie ma mnie w domu), ale coś w okolicach 130-140 cm.
Tak, mam RP6. Odległość między kolumnami i między prawym gwizdkiem a prawym uchem jest ta sama. Dokładnie teraz tego nie powiem (nie ma mnie w domu), ale coś w okolicach 130-140 cm.
Tak, mam RP6. Odległość między kolumnami i między prawym gwizdkiem a prawym uchem jest ta sama. Dokładnie teraz tego nie powiem (nie ma mnie w domu), ale coś w okolicach 130-140 cm....
Będę słuchał tych kolumn w odległości po 80 cm - czy nie będzie zaburzona przestrzeń itp. ? Może jak wpadniesz do domu zrobisz mały test zmniejszając trójkąt jeśli to możliwe do ok 80 cm ? ;)
Będę słuchał tych kolumn w odległości po 80 cm - czy nie będzie zaburzona przestrzeń itp. ? Może jak wpadniesz do domu zrobisz mały test zmniejszając trójkąt jeśli to możliwe do ok 80 cm ? ;)
- Soundscape
- Kontakt:
Będę słuchał tych kolumn w odległości po 80 cm - czy nie będzie zaburzona przestrzeń itp. ? Może jak wpadniesz do domu zrobisz mały test zmniejszając trójkąt jeśli to możliwe do ok 80 cm ? ;)...
Nie dam rady niestety, bo pomiędzy jest biurko. (I tak ledwo stojaki wepchnąłem.) Z drugiej strony nie wiem, czy 80 cm to nie za mało dla tych głośników. Przestrzeń (scena stereo) może się zwężyć.
Nie dam rady niestety, bo pomiędzy jest biurko. (I tak ledwo stojaki wepchnąłem.) Z drugiej strony nie wiem, czy 80 cm to nie za mało dla tych głośników. Przestrzeń (scena stereo) może się zwężyć.
Wszedłem na stronę Genelec - jeśli wszystkie monitory studyjne "mają z dystansem podobnie" to powinno być dobrze. Genelec zaleca w swoich wszystkich dwudrożnych monitorach odległość większą od 70 cm ... nawet przy modelach 1032A i 8050A !!! Więc przy stosunkowo niewielkich KRK RP6 powinno być dobrze przy ponad 80 cm ... a dodatkowo im mniejszy dystans tym mniejszy wpływ akustyki pomieszczenia.
Miałem przez chwilę RP5 i wszystko było ok poza basem którego trochę mi brakowało - tylko z tego powodu chcę większe RP6 ...
Miałem przez chwilę RP5 i wszystko było ok poza basem którego trochę mi brakowało - tylko z tego powodu chcę większe RP6 ...
- Soundscape
- Kontakt:
...Wszedłem na stronę Genelec - jeśli wszystkie monitory studyjne "mają z dystansem podobnie" to powinno być dobrze. Genelec zaleca w swoich wszystkich dwudrożnych monitorach odległość większą od 70 cm ... nawet przy modelach 1032A i 8050A !!! Więc przy stosunkowo niewielkich KRK RP6 powinno być dobrze przy ponad 80 cm ... a dodatkowo im mniejszy dystans tym mniejszy wpływ akustyki pomieszczenia.
Miałem przez chwilę RP5 i wszystko było ok poza basem którego trochę mi brakowało - tylko z tego powodu chcę większe RP6 ......
RP6-ki też nie grzeszą ogromnym basem, ale mają już go dobrze słyszalnie więcej i jest bardziej przejrzysty niż w RP5. Postaram się coś wykombinować dziś z tym mniejszym dystansem, ale problem dudniącego (a nawet buczącego) basu pozostanie przez to, że stoją w koncie. Będzie trzeba coś na ściane dać, tylko jeszcze nie wiem co, bo wynajmuję mieszkanie więc nie mogę porządnie ingerować w akustykę pokoju.
Miałem przez chwilę RP5 i wszystko było ok poza basem którego trochę mi brakowało - tylko z tego powodu chcę większe RP6 ......
RP6-ki też nie grzeszą ogromnym basem, ale mają już go dobrze słyszalnie więcej i jest bardziej przejrzysty niż w RP5. Postaram się coś wykombinować dziś z tym mniejszym dystansem, ale problem dudniącego (a nawet buczącego) basu pozostanie przez to, że stoją w koncie. Będzie trzeba coś na ściane dać, tylko jeszcze nie wiem co, bo wynajmuję mieszkanie więc nie mogę porządnie ingerować w akustykę pokoju.