2 para odsłuchów?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
FranekZonzel
2 para odsłuchów?

Post autor: FranekZonzel » środa 05 gru 2007, 13:49

Witam
Zastanawiam sie nad kupnem 2 pary odsluchów. Mam Aeony z których jestem zadowolony ale dla zwiekszenia komfortu chciałbym dokupic jeszcze 1 pare dobrych monitorów. Zastanawiam sie w jakim kierunku iść czy NS10 i koncówka alesisa, czy moze Genelec 80xx, czy yamaha hs80, czy może Adam s1a. Interesuje mnie cos w cenie Aeonów lub najlepiej nawet tansze. Rozmawiałem z ludźmi którzy znaja i ns 10 i Aeony i ponoc sa podobne i że nawet lepsze miksy robia na Aeonach obecnie niz na ns10 hmmm;/

Awatar użytkownika
grembo

Re: 2 para odsłuchów?

Post autor: grembo » środa 05 gru 2007, 13:54

moze avantone vel. Auratone, jak na nich cos zabrzmi to zabrzmi wszedzie - jeden szerokopasmowy glosnik. napewno warto je miec - szczegolnie ze koszt to 900 zeta (sa pasywne).

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » środa 05 gru 2007, 14:06

Aha zapomniałem dodac raczej aktywne chyba za ns10. Zajmuje sie muzyka Pop, rap do takiej muzy potrzebuje głosniki.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 05 gru 2007, 14:16

A to bez znaczenia jaka muzyka, chyba ze robilbys klasyke. To naprawde doskonale glosniki, znam studio - gdzie sa alternatywnymi do S3A - a NS10 stoja niepodlaczone (wzmacniacz "przejely" Avantone).

Uzywane sa do obrobki sladow wazkich ( stopa nie, ale juz bass, gitara, werbel i wokala oraz lektorzy) - do robienia przestrzeni i planow, oraz poglosow i innych delikatnych rzeczy uzywaja S3A.

Ich pasmo (od 90 hz do chyba 15000) jest jak pasmo glosnikow w TV , oraz innych glosniczkow konsumenckich - dlatego wlasnie sa doskonala altenatywa. Kolega ktory na nich pracuej, powiedzial ze przydatne tez w dlugiej pracy nad aranzacja, produkcja, orkiestrachja - bo nie mecza uszu.

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » środa 05 gru 2007, 17:44

...A to bez znaczenia jaka muzyka, chyba ze robilbys klasyke. To naprawde doskonale glosniki, znam studio - gdzie sa alternatywnymi do S3A - a NS10 stoja niepodlaczone (wzmacniacz "przejely" Avantone).

Ich pasmo (od 90 hz do chyba 15000) jest jak pasmo glosnikow w TV , oraz innych glosniczkow konsumenckich - dlatego wlasnie sa doskonala altenatywa. Kolega ktory na nich pracuej, powiedzial ze przydatne tez w dlugiej pracy nad aranzacja, produkcja, orkiestrachja - bo nie mecza uszu....
Najlepszy to byłby taki splep zeby mieli wiele głosników do ztestowania.
Ciekaw jestem Genelec 8040 vs Adam p11a i dużo duzo wiecej. Jak tylko dorwe kase to jade w trase z gwizdem, bassem na testy

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 05 gru 2007, 19:50

Hmmm, troche - przyznam nie rozumiem - alternatywny odsluch to taki ktory pozwoli sprawdzic mix/master w zupelnie roznych warunkach - szczegolnie ze masz juz spore kolumniska.

Alternatywa IMO to Avantone, pierdziuszki komputerowe, auto w samochodzie, glosniki w laptopie, glosniki TV, jamnik czy sprzet konsumencki, ew. kino domowe (bo coraz czesciej widze to u ludzi jako sprzet do sluchania muzyki).

Ale to Twoja gotowka, wiec ... jak uwazasz :) ja w kazdym razie nie widzialem raczej studiow gdzie bylyby 2-3 pary odsluchow bliskiego pola :)

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » środa 05 gru 2007, 20:21

...Hmmm, troche - przyznam nie rozumiem - alternatywny odsluch to taki ktory pozwoli sprawdzic mix/master w zupelnie roznych warunkach - szczegolnie ze masz juz spore kolumniska.

Alternatywa IMO to Avantone, pierdziuszki komputerowe, auto w samochodzie, glosniki w laptopie, glosniki TV, jamnik czy sprzet konsumencki, ew. kino domowe (bo coraz czesciej widze to u ludzi jako sprzet do sluchania muzyki).

Ale to Twoja gotowka, wiec ... jak uwazasz :) ja w kazdym razie nie widzialem raczej studiow gdzie bylyby 2-3 pary odsluchow bliskiego pola :)...
Dokladnie masz racje. Nie wiem czy znasz Aeony (pewnie znasz, lub Pan zna) Są to ostre i głośne monitory, zresztą bdb. Aeony lubia jak grają głośno, wtedy pokazują swoja siłe. Ja nawet bardziej uważam Aeony za średnie pole. Ja chciałbym kupic 2 pare nie koniecznie az tak głośna, bliskiego pola. Jednocześnie zalezy mi na głośnikach których będe czesto uzywał które pomogą mi a nie będa tylko ładnie wyglądać i nie bedą uzywane ponieważ Aeony będa ję bic pod każdym względem. Mam twardy orzech do zgryzienia poniewaz Aeon to taki uniwersalny żołnierz :D

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 05 gru 2007, 20:38

JA (nie Pan :) ) mam Adam A7 - w zepelnosci mi wystarcza, ale wiem - ze potrzebuje Avantone. Bo to po prostu praktyczne (doskonale udaja sprzet zwyklego uzytkownika). A7 to tez ostre kolumny.

To ze uzywa ich (Avantone) studio ktore ma specyfikacje za kilkaset tysiecy oraz tysiace innych bez znaczenie. Bo jest w nich cos, co pozwala na dluga prace - a takze - pieknie pozwala "oprawiac" wokal czy gitare. Ostre glosniki - A7 - w zlym pomieszczeniu a takie ja mam, troche mecza - i wiem juz, po ostatnim jobie - ze bez doswiadczenia, nie poradze sobie na nich z mocno gitarowa muza - a na Avantonach... w tamtym studiu, wlasnie taka miksowalem i poszla do TV - nikt nie narzekal

Skoro sa tak tanie, MusicToolz bez problemu wypozycza do testow - to czemu nie sprobojesz? Bo to ze sa doskonala alternatywa do "ostrych" glosnikow to przynajmniej ja wiem (jak pisalem , staly tam na Adam S3A).
Ja wolalbym je nawet niz wiele "budzetowych" odsluchow ktore znam - np. Roland, Edirol, Fostex ktorys, Yamahe MSP5 czy Esi Near. One sie po prostu nie sadza na "lepsze" niz sa :)

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » środa 05 gru 2007, 21:04

...JA (nie Pan :) ) mam Adam A7 - w zepelnosci mi wystarcza, ale wiem - ze potrzebuje Avantone. Bo to po prostu praktyczne (doskonale udaja sprzet zwyklego uzytkownika). A7 to tez ostre kolumny.

To ze uzywa ich (Avantone) studio ktore ma specyfikacje za kilkaset tysiecy oraz tysiace innych bez znaczenie. Bo jest w nich cos, co pozwala na dluga prace - a takze - pieknie pozwala "oprawiac" wokal czy gitare. Ostre glosniki - A7 - w zlym pomieszczeniu a takie ja mam, troche mecza - i wiem juz, po ostatnim jobie - ze bez doswiadczenia, nie poradze sobie na nich z mocno gitarowa muza - a na Avantonach... w tamtym studiu, wlasnie taka miksowalem i poszla do TV - nikt nie narzekal

Skoro sa tak tanie, MusicToolz bez problemu wypozycza do testow - to czemu nie sprobojesz? Bo to ze sa doskonala alternatywa do "ostrych" glosnikow to przynajmniej ja wiem (jak pisalem , staly tam na Adam S3A).
Ja wolalbym je nawet niz wiele "budzetowych" odsluchow ktore znam - np. Roland, Edirol, Fostex ktorys, Yamahe MSP5 czy Esi Near. One sie po prostu nie sadza na "lepsze" niz sa :)...
No ale tez wcale nie jest to taka tania sprawa. 2x900 + 600 za koncówke =2400

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 05 gru 2007, 21:22

920 to cena za pare

160 $ za oceanem :)

ODPOWIEDZ