Focal Solo/Twin?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
nextaz
Focal Solo/Twin?

Post autor: nextaz » niedziela 18 lis 2007, 13:58

witam

W obliczu megapopularnosci ostatnich produktow tej firmy - Focal Solo /Twin mam nast pytania.
Czy ktokolwiek tutaj posiada te głosniki lub je testował/słyszał?

Czy ktokolwiek wie czy pracuja w jakims polskim studio?

Czy jest szansa na pojawienie sie u jakiegos polskiego dystrybutora w tym roku?

Tak pytam, bo narazie wchodza w gre albo wycieczka do Berlina albo przesylka z Niemiec jesli chcialbym sam sie przekonac czy to naprawde to co bym chcial miec.

pozdr

nextaz

nextaz

Re: Focal Solo/Twin?

Post autor: nextaz » poniedziałek 19 lis 2007, 22:23

nikt? nic? :)

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » wtorek 20 lis 2007, 00:43

Byłem na szkoleniu w DPA Microphones w Danii - mają tam takie wypasione studio postawione na systemie Pyramix. Jako główny odsłuch sourround śmiga Focal. Kiedy usłyszałem nagranie 5-cio kanałowe z katedry w Liverpoolu chóru chłopięcego oraz towarzyszących mu organów na tych głośnikach (uuu, wyszedł tu chyba składniowy zakalec ) to szczena opadła mi na dół. Rewelacja. Jak na moje uszy to jest to naprawdę wysoka półka jeśli chodzi o tego typu sprzęt.

Pozdr
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 lis 2007, 01:30

focal slynie z kozackich przetwornikow - wiekszosc audiofilskich kolumn jest na focalu
to klasyka i klasa sama dla siebie
u nas oczywiscie pewnie tego nigdzie nie ma ale podejrzewam ze sa swietne - dziwne ze u nas nie ma bo one juz maja ze dwa lata......

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 lis 2007, 01:31

aha z ciekawostek to maja gwizdki z odwrocona membrana.....patencik focala

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 20 lis 2007, 09:11

to nie tak że ich niema / albo nie może być/, jakiś rok temu był test tych monitorów w "muzyku". Monitory do testu dostarczył polski dystrybutor.

nextaz

Post autor: nextaz » wtorek 20 lis 2007, 09:56

hmm sprawdzilem - faktycznie testowali starszy i wyzszy model SM8
nie mam egzemplarza wiec nie wiem kto dostarczyl do testow - ktos ma informacje?

jak narazie chyba sam przetestuje zamawiajac w thomannie- na szczescie jakby co mozna zwrocic bez problemu w ciagu 30dni

na gearslutz jest ogromny hype na te monitory- fakt ze podsycany przez sprzedawcow i dystrybutorow- ale naprawde nikt nie oponuje i same zachwyty - az podejrzane:) nawet przedostatni Tape Op zachwalal mocno Focale Solo.

Ciekawe czy APSy sa jakakolwiek konkurencja dla tego produktu - trzeba bedzie sie przekonac...

nextaz

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 20 lis 2007, 10:54

szesciocalowy glosnik schodzi do 40 db zakladam ze prawde pisza tam - niezle

Blekmen

Post autor: Blekmen » wtorek 20 lis 2007, 12:14

Ciekawe czy APSy sa jakakolwiek konkurencja dla tego produktu - trzeba bedzie sie przekonac...
Witam
Porównywałem Focale Solo 6Be z APS - wersja z tkaniniwą górą, które mam w swoim domowym studiu i wielkiej przepaści nie było.
Solo grają pododnie do APS z metalową kopółką. Mnie osobiście bardziej leżą APS, ze wzgledu na ogromną naturalność i liniowość.
Miałem okazje posłuchać także Twin 6Be i odniosłem jak najbardziej pozytywne wrażenie.
Wcześniej słuchałem dużo konsumenckich, wysokich serii kolumn ze stajni Focala i jakoś ciężko przyzwyczaić mi się do chrakterystycznego brzmienia Berylu.
Focal nie jest na pewno skrajnie liniową konstrukcją i ma swoje charakterystyczne brzmienie. Są to z całym przekonaniem bardzo dobre monitory ale nie dla każdego i nie do wszystkich gatunków muzycznych.
Mają swoje kaprysy jeśli chodzi o akustykę pomieszczenia i ustawienie. W grę wchodzą tylko podstawki, bardzo sztywne i ciężkie. Ja miałem duży problem z ustawieniem Solo, ale po długich próbach jakoś się udało.
A porównując modele Solo i Twin, ujął bym to w ten sposób:
Solo do pomieszczeń do max 15m2,
Twin do większych niż 15 m2
Jeśli chodzi o ustawienie Twinów, sprawa jeszcze bardziej skomplikowana.

nextaz

Post autor: nextaz » wtorek 20 lis 2007, 14:50

ciekawe- wielkie dzieki!

skad miales focale? tzn z polandu czy z zagranicy?

jak wychodzilo porownanie dolnego pasma?

i jak słowami opisal-bys "specyfincze brzmienie berylu"

pozdr

ODPOWIEDZ