Focal Solo/Twin?
witam
W obliczu megapopularnosci ostatnich produktow tej firmy - Focal Solo /Twin mam nast pytania.
Czy ktokolwiek tutaj posiada te głosniki lub je testował/słyszał?
Czy ktokolwiek wie czy pracuja w jakims polskim studio?
Czy jest szansa na pojawienie sie u jakiegos polskiego dystrybutora w tym roku?
Tak pytam, bo narazie wchodza w gre albo wycieczka do Berlina albo przesylka z Niemiec jesli chcialbym sam sie przekonac czy to naprawde to co bym chcial miec.
pozdr
nextaz
W obliczu megapopularnosci ostatnich produktow tej firmy - Focal Solo /Twin mam nast pytania.
Czy ktokolwiek tutaj posiada te głosniki lub je testował/słyszał?
Czy ktokolwiek wie czy pracuja w jakims polskim studio?
Czy jest szansa na pojawienie sie u jakiegos polskiego dystrybutora w tym roku?
Tak pytam, bo narazie wchodza w gre albo wycieczka do Berlina albo przesylka z Niemiec jesli chcialbym sam sie przekonac czy to naprawde to co bym chcial miec.
pozdr
nextaz
Re: Focal Solo/Twin?
nikt? nic? :)
- midishiner
Byłem na szkoleniu w DPA Microphones w Danii - mają tam takie wypasione studio postawione na systemie Pyramix. Jako główny odsłuch sourround śmiga Focal. Kiedy usłyszałem nagranie 5-cio kanałowe z katedry w Liverpoolu chóru chłopięcego oraz towarzyszących mu organów na tych głośnikach (uuu, wyszedł tu chyba składniowy zakalec
) to szczena opadła mi na dół. Rewelacja. Jak na moje uszy to jest to naprawdę wysoka półka jeśli chodzi o tego typu sprzęt.
Pozdr

Pozdr

Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
focal slynie z kozackich przetwornikow - wiekszosc audiofilskich kolumn jest na focalu
to klasyka i klasa sama dla siebie
u nas oczywiscie pewnie tego nigdzie nie ma ale podejrzewam ze sa swietne - dziwne ze u nas nie ma bo one juz maja ze dwa lata......
to klasyka i klasa sama dla siebie
u nas oczywiscie pewnie tego nigdzie nie ma ale podejrzewam ze sa swietne - dziwne ze u nas nie ma bo one juz maja ze dwa lata......
aha z ciekawostek to maja gwizdki z odwrocona membrana.....patencik focala
to nie tak że ich niema / albo nie może być/, jakiś rok temu był test tych monitorów w "muzyku". Monitory do testu dostarczył polski dystrybutor.
hmm sprawdzilem - faktycznie testowali starszy i wyzszy model SM8
nie mam egzemplarza wiec nie wiem kto dostarczyl do testow - ktos ma informacje?
jak narazie chyba sam przetestuje zamawiajac w thomannie- na szczescie jakby co mozna zwrocic bez problemu w ciagu 30dni
na gearslutz jest ogromny hype na te monitory- fakt ze podsycany przez sprzedawcow i dystrybutorow- ale naprawde nikt nie oponuje i same zachwyty - az podejrzane:) nawet przedostatni Tape Op zachwalal mocno Focale Solo.
Ciekawe czy APSy sa jakakolwiek konkurencja dla tego produktu - trzeba bedzie sie przekonac...
nextaz
nie mam egzemplarza wiec nie wiem kto dostarczyl do testow - ktos ma informacje?
jak narazie chyba sam przetestuje zamawiajac w thomannie- na szczescie jakby co mozna zwrocic bez problemu w ciagu 30dni
na gearslutz jest ogromny hype na te monitory- fakt ze podsycany przez sprzedawcow i dystrybutorow- ale naprawde nikt nie oponuje i same zachwyty - az podejrzane:) nawet przedostatni Tape Op zachwalal mocno Focale Solo.
Ciekawe czy APSy sa jakakolwiek konkurencja dla tego produktu - trzeba bedzie sie przekonac...
nextaz
szesciocalowy glosnik schodzi do 40 db
zakladam ze prawde pisza tam - niezle

Witam
Porównywałem Focale Solo 6Be z APS - wersja z tkaniniwą górą, które mam w swoim domowym studiu i wielkiej przepaści nie było.
Solo grają pododnie do APS z metalową kopółką. Mnie osobiście bardziej leżą APS, ze wzgledu na ogromną naturalność i liniowość.
Miałem okazje posłuchać także Twin 6Be i odniosłem jak najbardziej pozytywne wrażenie.
Wcześniej słuchałem dużo konsumenckich, wysokich serii kolumn ze stajni Focala i jakoś ciężko przyzwyczaić mi się do chrakterystycznego brzmienia Berylu.
Focal nie jest na pewno skrajnie liniową konstrukcją i ma swoje charakterystyczne brzmienie. Są to z całym przekonaniem bardzo dobre monitory ale nie dla każdego i nie do wszystkich gatunków muzycznych.
Mają swoje kaprysy jeśli chodzi o akustykę pomieszczenia i ustawienie. W grę wchodzą tylko podstawki, bardzo sztywne i ciężkie. Ja miałem duży problem z ustawieniem Solo, ale po długich próbach jakoś się udało.
A porównując modele Solo i Twin, ujął bym to w ten sposób:
Solo do pomieszczeń do max 15m2,
Twin do większych niż 15 m2
Jeśli chodzi o ustawienie Twinów, sprawa jeszcze bardziej skomplikowana.
ciekawe- wielkie dzieki!
skad miales focale? tzn z polandu czy z zagranicy?
jak wychodzilo porownanie dolnego pasma?
i jak słowami opisal-bys "specyfincze brzmienie berylu"
pozdr
skad miales focale? tzn z polandu czy z zagranicy?
jak wychodzilo porownanie dolnego pasma?
i jak słowami opisal-bys "specyfincze brzmienie berylu"
pozdr