Laptop i nagrywanie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
olekblues
Laptop i nagrywanie

Post autor: olekblues » wtorek 13 lis 2007, 19:33

Kupiłem laptopa HP, by móc nagrywać w terenie. Przy pomocy procesora gitarowego Zoom 2.1U, z wyjściem pod USB zgrywając dźwięk do komputera na ścieżkach mam straszliwe brumienie i zakłucenia. Nie pojawia sie to przy komputerze stacjonarnym, czy jest to wina laptopa, czy może taki sprzęt nie nadaje sie do takich rzeczy?
Jestem elektromonterem z wykształcenia, a z zamiłowania uprawiam amatorsko grę na instrumentach i próbuje swoich sił na polu zgrywania materiału muzycznego w domowym studiu. Blues, ballada, granie akustyczne.

Awatar użytkownika
Koval

Re: Laptop i nagrywanie

Post autor: Koval » wtorek 13 lis 2007, 20:53

...Kupiłem laptopa HP, by móc nagrywać w terenie. Przy pomocy procesora gitarowego Zoom 2.1U, z wyjściem pod USB zgrywając dźwięk do komputera na ścieżkach mam straszliwe brumienie i zakłucenia. Nie pojawia sie to przy komputerze stacjonarnym, czy jest to wina laptopa, czy może taki sprzęt nie nadaje sie do takich rzeczy? ...

U Z I E M I E N I E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 13 lis 2007, 21:40

......
A na baterii też wszystko brumi?
odłącz zasialcz od laptopa i sprawdź.
Czasem pomaga wpięcie zasialcza do innego gniazdka czy listwy.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 13 lis 2007, 21:42

......
P.S. zasilacze impulsowe od laptopów potrafią byc podłej jakości.
Nagrywam na laptopie i nic mi nie brumi, choć kiedyś coś tam sie działo i po przełączeniu do innego gniazdka (wtedy drugie bez uziemienia) znikło.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » wtorek 13 lis 2007, 23:36

może też tak być że coś co jest zasilane przez usb brumi
mialem kiedyś krótko Mboxa z laptopem nie brumil a na stacionarnym tak,
kupiłem mu dodatkowe usb na śledziu i przestalo
Dobrze jest zasilać interfejsy z zewnątrz jesli jest taka możliwość

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » wtorek 13 lis 2007, 23:52

Też mam zooma g2.1u i pod laptopem jest dobrze, a pod stacjonarnym jest cichy wysoki ton. Sledzia usb kupiłem i nic nie pomógł.

Awatar użytkownika
Panter

Post autor: Panter » środa 14 lis 2007, 01:48

To chyba jest pętla mas. Moim zdaniem najlepszym lekarstwem na takie rzeczy jest transformator separujący, wpinany szeregowo na linii sygnałowej pomiędzy dwoma urządzeniami, o ile sygnały są zmienne w czasie. Nie wiem jak w przypadku sygnałów 0-1, ale to można w necie poczytać.

cityslickah

Post autor: cityslickah » czwartek 15 lis 2007, 20:02

mam podobny problem z kartą zasilaną przez usb, w której nie ma możliwości zasilania zewnętrznego. z laptopem brum byl cichszy, na stacjonarnym - tragedia.próbowalem podpinać do różnych gniazdek ( włącznie z tymi z uziemieniem) i nic nie pomaga.co ciekawe brum jest tylko na wyjściach mono , na wyjściu stereo nie stwierdzam takowego.czy jest jakas opcja poza wymiana karty? pozdrawiam

Monsun

Post autor: Monsun » czwartek 15 lis 2007, 20:20

Jesli ten "brum" jest na wysokim tonie to z pewnoscia zasilacz impulsowy monitor, albo zasilacz do laptopa i dobre uziemienie tu nie pomoze raczej polecam podpiecie tych sprzetow bez bolca albo jazda na baterii w przypadku laptopa.

ODPOWIEDZ