KRK VXT4 czy ADAM A7 - poważny dylemat
W sumie sporo pisze sie o tym i owym o KRK i Adamach. Mam jednak powazny dylemat, bo slucham tak sobie teraz VXT4 i kurcze....zaczynam rozwazac zmiane planu zakupu z Adamow A7 na KRK VXT4. Czy slusznie?! Cos w nich jest sympatycznego pomimo malych gabarytow, ale gadaja czysto, subtelnie i czytelnie. Mam dylemat....niby Adamy to sa Adamy, ale KRK mile mnie zaskoczylo. Inne model Rokit sa dla mnie nieporozumieniem....ale VXT hmmmm
[addsig]
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
- Soundscape
- Kontakt:
Re: KRK VXT4 czy ADAM A7 - poważny dylemat
...W sumie sporo pisze sie o tym i owym o KRK i Adamach. Mam jednak powazny dylemat, bo slucham tak sobie teraz VXT4 i kurcze....zaczynam rozwazac zmiane planu zakupu z Adamow A7 na KRK VXT4. Czy slusznie?! Cos w nich jest sympatycznego pomimo malych gabarytow, ale gadaja czysto, subtelnie i czytelnie. Mam dylemat....niby Adamy to sa Adamy, ale KRK mile mnie zaskoczylo. Inne model Rokit sa dla mnie nieporozumieniem....ale VXT hmmmm
...
Nie są złe te Rokity
Za te pieniądze wręcz dobre. Ale do tematu.
Nie wiem czy słuchałeś może VXT6. Gabarytowo i cenowo są bliżej do A7. Jak nie słuchałeś, to posłuchaj. Coś w rodzaju VXT4, ale ciut potężniejsze. Co do dylematu: jak Ci się wydaje, że na VXT będzie Ci się wygodniej i lepiej pracowało niż na Adamach (polecam bezpośrednie porównanie, ale gabarytowo to są inne kategorie), to co się tu zastanawiać? Bierz VXT i do roboty
Pozdrawiam!
...
Nie są złe te Rokity

Nie wiem czy słuchałeś może VXT6. Gabarytowo i cenowo są bliżej do A7. Jak nie słuchałeś, to posłuchaj. Coś w rodzaju VXT4, ale ciut potężniejsze. Co do dylematu: jak Ci się wydaje, że na VXT będzie Ci się wygodniej i lepiej pracowało niż na Adamach (polecam bezpośrednie porównanie, ale gabarytowo to są inne kategorie), to co się tu zastanawiać? Bierz VXT i do roboty

Pozdrawiam!
Pytanie raczej jak sie bedzie z nimi pracowalo. Jeden i drugi brzmi ciekawie i czytelnie...ale czy na dluga mete nie przejade sie na KRK, bo Adamy sa raczej sprawdzonymi monitorami i moze tego powinienem sie trzymac? Taka dziwna sprawa, bo ucho jest oszukiwane soczystym fajnym brzmieniem, ktore pokazuje instrumenty surowe, takie jakie sa....ale nie mam mozliwosci sprawdzenia ich w 100% czy po KRK zabrzmi fajnie miks.
[addsig]
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Dystrybytorem i jednych i drugich jest ta sama firma - pojedz i sprawdz :) jeszcze chyba Tannoye tam sa. Popracujesz sobie u nich, maja pomieszczenie do odsluchu odpowiednie
hehehe....wlasnie ja tu pracuje w tym sklepie hehehe.....ale mimo wszystko jest problem z podjeciem decyzji.
[addsig]
[addsig]
To wez muze klasyczna, jazz, HH i electro i pojdz do drugiego pokoju :D
Aż nieprawdopodobne byłoby gdyby KRK VXT 4 z membraną 4" wypadała lepiej od ADAM A7 z 6" głośnikiem.
ps. zgodnie z pomiarami w A7 warto podbić room EQ <150 Hz maksymalnie - nie powstanie żadna "górka" tylko idealnie poszerzy się szerokość pasma (dół)
http://www.ixbt.com/proaudio/adam-a7.shtml
ps. zgodnie z pomiarami w A7 warto podbić room EQ <150 Hz maksymalnie - nie powstanie żadna "górka" tylko idealnie poszerzy się szerokość pasma (dół)
http://www.ixbt.com/proaudio/adam-a7.shtml
jak poradziles - tak zrobilem :)
Zobaczymy jaki bedzie efekt :)
Zobaczymy jaki bedzie efekt :)
Po zmianach (+6db na 150hz):
gra sie na basie na nich fajnie
slucha sie muzyki raczej fajnie (czarna muza dudni)
miksuje sie fajnie (nie da sie zapomniec o filtrach)
aranzuje sie do bani (bo tez nie wolno zapomniec o filtrach i to rozprasza)
byc moze w odpowednich bardzo warunkach da sie tak pracowac, w moich - na 50%
gra sie na basie na nich fajnie
slucha sie muzyki raczej fajnie (czarna muza dudni)
miksuje sie fajnie (nie da sie zapomniec o filtrach)
aranzuje sie do bani (bo tez nie wolno zapomniec o filtrach i to rozprasza)
byc moze w odpowednich bardzo warunkach da sie tak pracowac, w moich - na 50%
- Soundscape
- Kontakt:
...Pytanie raczej jak sie bedzie z nimi pracowalo. Jeden i drugi brzmi ciekawie i czytelnie...ale czy na dluga mete nie przejade sie na KRK, bo Adamy sa raczej sprawdzonymi monitorami i moze tego powinienem sie trzymac? Taka dziwna sprawa, bo ucho jest oszukiwane soczystym fajnym brzmieniem, ktore pokazuje instrumenty surowe, takie jakie sa....ale nie mam mozliwosci sprawdzenia ich w 100% czy po KRK zabrzmi fajnie miks.
...
Jakoś jednak powinieneś sprawdzić jak zabrzmi ten miks. Jeżeli chodzi o to czy wytrzymają te KRK na dłuższą mete, to KRK jest jedną z firm, która produkuje najmniej awaryjne monitory.
...
Jakoś jednak powinieneś sprawdzić jak zabrzmi ten miks. Jeżeli chodzi o to czy wytrzymają te KRK na dłuższą mete, to KRK jest jedną z firm, która produkuje najmniej awaryjne monitory.