CME UF 60

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
CME UF 60

Post autor: Soundscape » czwartek 25 paź 2007, 09:12

Witam!

Zamierzam kupić klawiaturę sterującą minimum 5 oktaw, żeby grać wygodnie i oczywiście "sterować" nią instrumenty wirtualne. Wymieniona w temacie klawiatura CME UF 60 przypadła mi do gustu, ale nie wiem jak się sprawuję podczas dłuższego użytkowania. Posiada może ktoś ww klawiaturę? I jak tak, to czy może się podzielić spostrzeżeniami?

Na forum o tej serii informacji nie ma (a i w internecie mało). UF6 znam, ale ponieważ wycofano je z produkcji odpada. Tak samo seria FX i ze względu na cenę jak i przez (podobno) niezbyt dobre wykonanie.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: CME UF 60

Post autor: Soundscape » czwartek 25 paź 2007, 15:26

Oj, chyba mało kto ma tą klawiaturę...Chyba jednak pozostanę przy Novation Remote LE 61, bo taka jest druga opcja.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 25 paź 2007, 15:38

...Oj, chyba mało kto ma tą klawiaturę...Chyba jednak pozostanę przy Novation Remote LE 61, bo taka jest druga opcja....
http://efektorystudio.djshop.pl/dj/sklep/MAudio/2281,M-Audio-Axiom-61.html

może to ?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 25 paź 2007, 15:43

......Oj, chyba mało kto ma tą klawiaturę...Chyba jednak pozostanę przy Novation Remote LE 61, bo taka jest druga opcja....
http://efektorystudio.djshop.pl/dj/sklep/MAudio/2281,M-Audio-Axiom-61.html

może to ?...
Jakoś mnie nie ciągnie do M-Audio. Mam niemiłe wspomnienia dotyczące serwisu w Polsce, a i klawiatury mi się wydają niezbyt dopracowane. A macałem ich kilka. Ale może zobacze Axioma czy w sklepie mają, bo tej klawiatury nie znam.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 25 paź 2007, 18:50

...Ale może zobacze Axioma czy w sklepie mają, bo tej klawiatury nie znam....

No pewnie, zobacz!
Nowa seria CME niczym praktycznie nie różni się mechanicznie od starej, ma natomiast nowy system operacyjny, wreszcie z presetami na pokładzie. Jest też w jedynie "słusznym" kolorze, czyli srebrnym . Do tego masz bezprzewodowe MIDI WIDI-EK (do kilkudziesięciu metrów!) "zaszyte" w samym kontrolerze + WIDI-XU (nadajnik/odbiornik na USB). Oba są skolei kompatybilne z CME WIDI-X8(!), a to już jest mistrzostwo świata!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 26 paź 2007, 07:29

No pewnie, zobacz!
Nowa seria CME niczym praktycznie nie różni się mechanicznie od starej, ma natomiast nowy system operacyjny, wreszcie z presetami na pokładzie. Jest też w jedynie "słusznym" kolorze, czyli srebrnym . Do tego masz bezprzewodowe MIDI WIDI-EK (do kilkudziesięciu metrów!) "zaszyte" w samym kontrolerze + WIDI-XU (nadajnik/odbiornik na USB). Oba są skolei kompatybilne z CME WIDI-X8(!), a to już jest mistrzostwo świata!
...
Czyli funkcyjnie jest dobrze, a konstrukcyjnie nadal nie wiadomo, czy się nie rozleci

Dzięki za odpowiedzi!

Chętnie przeczytam też inne opinie.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 26 paź 2007, 10:52

Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że rozważałem CME, badałem... ale (także po lekturze tego forum) jakoś nie mogłem się zdecydować i ostatecznie nabyłem Edirol PCR-800...

No i mogę powiedzieć tyle, że to był doskonały wybór. Klawiatura ta bardzo mi "leży", a do tego jest funkcjonalna i bardzo dobrze wykonana.

Uwaga ogólna: klawiaturę zawsze warto "pomacać" samemu przed zakupem.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 26 paź 2007, 19:45

...Czyli funkcyjnie jest dobrze, a konstrukcyjnie nadal nie wiadomo, czy się nie rozleci

Funkcyjnie jest już bardzo dobrze, choć nadal brakuje porządnego edytora programowego .
Co do konstrukcji nie umiem nic konkretnego powiedzieć, nie mam aktualnie pod ręką jednocześnie modeli z jednej i drugiej serii coby rozebrać i na bank stwierdzić czym się różnią. IHMO (z autopsji) niczym się nie różnią, zaś na temat ich prawdziwej wytrzymałości powinni się raczej wypowiedzieć użytkownicy starszej serii UF"n". Sam chętnie o tym poczytami. Faktem też jest, że trzeba się do tych klawiatur przyzwyczaić, bo opinie o różnej "głębokości" i oddawaniu dynamiki grupy klawiszów (białe/czarne) nie biorą się niestety z powietrza . Uważam przy tym, iż mimo wszystko są to naprawdę dobre klawiatury w swej klasie. Pamiętaj też o wspomnianym zawodowym bezprzewodowym MIDI w najnowszej serii .

...ostatecznie nabyłem Edirol PCR-800...

Doskonały wybór (bez picu) dla każdego, którego na niego stać
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ