Witam!
Zamierzam kupić klawiaturę sterującą minimum 5 oktaw, żeby grać wygodnie i oczywiście "sterować" nią instrumenty wirtualne. Wymieniona w temacie klawiatura CME UF 60 przypadła mi do gustu, ale nie wiem jak się sprawuję podczas dłuższego użytkowania. Posiada może ktoś ww klawiaturę? I jak tak, to czy może się podzielić spostrzeżeniami?
Na forum o tej serii informacji nie ma (a i w internecie mało). UF6 znam, ale ponieważ wycofano je z produkcji odpada. Tak samo seria FX i ze względu na cenę jak i przez (podobno) niezbyt dobre wykonanie.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
CME UF 60
- Soundscape
- Kontakt:
- Soundscape
- Kontakt:
Re: CME UF 60
Oj, chyba mało kto ma tą klawiaturę...Chyba jednak pozostanę przy Novation Remote LE 61, bo taka jest druga opcja.
...Oj, chyba mało kto ma tą klawiaturę...Chyba jednak pozostanę przy Novation Remote LE 61, bo taka jest druga opcja....
http://efektorystudio.djshop.pl/dj/sklep/MAudio/2281,M-Audio-Axiom-61.html
może to ?
może to ?
- Soundscape
- Kontakt:
......Oj, chyba mało kto ma tą klawiaturę...Chyba jednak pozostanę przy Novation Remote LE 61, bo taka jest druga opcja....
może to ?...
Jakoś mnie nie ciągnie do M-Audio. Mam niemiłe wspomnienia dotyczące serwisu w Polsce, a i klawiatury mi się wydają niezbyt dopracowane. A macałem ich kilka. Ale może zobacze Axioma czy w sklepie mają, bo tej klawiatury nie znam.
może to ?...
Jakoś mnie nie ciągnie do M-Audio. Mam niemiłe wspomnienia dotyczące serwisu w Polsce, a i klawiatury mi się wydają niezbyt dopracowane. A macałem ich kilka. Ale może zobacze Axioma czy w sklepie mają, bo tej klawiatury nie znam.
...Ale może zobacze Axioma czy w sklepie mają, bo tej klawiatury nie znam....
No pewnie, zobacz!
Nowa seria CME niczym praktycznie nie różni się mechanicznie od starej, ma natomiast nowy system operacyjny, wreszcie z presetami na pokładzie. Jest też w jedynie "słusznym" kolorze, czyli srebrnym
. Do tego masz bezprzewodowe MIDI WIDI-EK (do kilkudziesięciu metrów!) "zaszyte" w samym kontrolerze + WIDI-XU (nadajnik/odbiornik na USB). Oba są skolei kompatybilne z CME WIDI-X8(!), a to już jest mistrzostwo świata!
[addsig]
No pewnie, zobacz!
Nowa seria CME niczym praktycznie nie różni się mechanicznie od starej, ma natomiast nowy system operacyjny, wreszcie z presetami na pokładzie. Jest też w jedynie "słusznym" kolorze, czyli srebrnym

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
- Soundscape
- Kontakt:
No pewnie, zobacz!
. Do tego masz bezprzewodowe MIDI WIDI-EK (do kilkudziesięciu metrów!) "zaszyte" w samym kontrolerze + WIDI-XU (nadajnik/odbiornik na USB). Oba są skolei kompatybilne z CME WIDI-X8(!), a to już jest mistrzostwo świata!
...
Czyli funkcyjnie jest dobrze, a konstrukcyjnie nadal nie wiadomo, czy się nie rozleci
Dzięki za odpowiedzi!
Chętnie przeczytam też inne opinie.

...
Czyli funkcyjnie jest dobrze, a konstrukcyjnie nadal nie wiadomo, czy się nie rozleci

Dzięki za odpowiedzi!
Chętnie przeczytam też inne opinie.
Ja mogę powiedzieć tylko tyle, że rozważałem CME, badałem... ale (także po lekturze tego forum) jakoś nie mogłem się zdecydować i ostatecznie nabyłem Edirol PCR-800...
No i mogę powiedzieć tyle, że to był doskonały wybór. Klawiatura ta bardzo mi "leży", a do tego jest funkcjonalna i bardzo dobrze wykonana.
Uwaga ogólna: klawiaturę zawsze warto "pomacać" samemu przed zakupem.
No i mogę powiedzieć tyle, że to był doskonały wybór. Klawiatura ta bardzo mi "leży", a do tego jest funkcjonalna i bardzo dobrze wykonana.
Uwaga ogólna: klawiaturę zawsze warto "pomacać" samemu przed zakupem.
...Czyli funkcyjnie jest dobrze, a konstrukcyjnie nadal nie wiadomo, czy się nie rozleci
Funkcyjnie jest już bardzo dobrze, choć nadal brakuje porządnego edytora programowego
.
Co do konstrukcji nie umiem nic konkretnego powiedzieć, nie mam aktualnie pod ręką jednocześnie modeli z jednej i drugiej serii coby rozebrać i na bank stwierdzić czym się różnią. IHMO (z autopsji) niczym się nie różnią, zaś na temat ich prawdziwej wytrzymałości powinni się raczej wypowiedzieć użytkownicy starszej serii UF"n". Sam chętnie o tym poczytami. Faktem też jest, że trzeba się do tych klawiatur przyzwyczaić, bo opinie o różnej "głębokości" i oddawaniu dynamiki grupy klawiszów (białe/czarne) nie biorą się niestety z powietrza
. Uważam przy tym, iż mimo wszystko są to naprawdę dobre klawiatury w swej klasie. Pamiętaj też o wspomnianym zawodowym bezprzewodowym MIDI w najnowszej serii
.
...ostatecznie nabyłem Edirol PCR-800...
Doskonały wybór (bez picu) dla każdego, którego na niego stać
[addsig]

Funkcyjnie jest już bardzo dobrze, choć nadal brakuje porządnego edytora programowego

Co do konstrukcji nie umiem nic konkretnego powiedzieć, nie mam aktualnie pod ręką jednocześnie modeli z jednej i drugiej serii coby rozebrać i na bank stwierdzić czym się różnią. IHMO (z autopsji) niczym się nie różnią, zaś na temat ich prawdziwej wytrzymałości powinni się raczej wypowiedzieć użytkownicy starszej serii UF"n". Sam chętnie o tym poczytami. Faktem też jest, że trzeba się do tych klawiatur przyzwyczaić, bo opinie o różnej "głębokości" i oddawaniu dynamiki grupy klawiszów (białe/czarne) nie biorą się niestety z powietrza

...ostatecznie nabyłem Edirol PCR-800...
Doskonały wybór (bez picu) dla każdego, którego na niego stać

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.