lampa w Studio project vtb1 czy PSP vintageWarmer

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
BRAF1
lampa w Studio project vtb1 czy PSP vintageWarmer

Post autor: BRAF1 » piątek 13 lip 2007, 18:15

Podobno lampa w przedwzmacniaczu Studio Project VTB1 dobrze działa jak na "żaróweczkę", a z kolei PSP Vintage Warmer uchodzi za bardzo dobrą wtyczkę nadającą ścieżce lampowy charakter.Co jest bardziej warte polecenia, żeby nadać wokalowi lampowy charakter:
M Audio DMP3 i VintageWarmer czy VTB1 ?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

mankimank

Re: lampa w Studio project vtb1 czy PSP vintageWarmer

Post autor: mankimank » piątek 13 lip 2007, 18:29

...Podobno lampa w przedwzmacniaczu Studio Project VTB1 dobrze działa jak na "żaróweczkę", a z kolei PSP Vintage Warmer uchodzi za bardzo dobrą wtyczkę nadającą ścieżce lampowy charakter.Co jest bardziej warte polecenia, żeby nadać wokalowi lampowy charakter:
M Audio DMP3 i VintageWarmer czy VTB1 ?...
Zdecydowanie vintage warmer to co prawda symulacja ale na pewno jest lepszy na wokalu sprawdza sie znakomicie co prawda nie miałem okazji testować vtb1 ale wydaje mi się że vw deklasuje wszystkich rywali lampowych z tego przedziału cenowego!!
robie bity

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 13 lip 2007, 20:36

Zdecydowanie vintage warmer to co prawda symulacja ale na pewno jest lepszy na wokalu sprawdza sie znakomicie co prawda nie miałem okazji testować vtb1 ale wydaje mi się że vw deklasuje wszystkich rywali lampowych z tego przedziału cenowego!!...
Prąd to prąd zawsze doda jakies napięciowe syfki ktore w mily sposob draznia ucho, mysle ze lepiej sprawdzil by sie vtb1 - niestety nie mialem go w lapskach.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 14 lip 2007, 01:52

to dwie zupelnie rozne rzeczy....VW jest przedewszystkim kompresorem/limiterem a nie jakimns tam lampowym przedwzmacniaczem.........

najpierw dobrze sie zapoznaj z tematem a potem zadawaj pytanie bo u nie ma sensu nawet odpowiadac,............

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 14 lip 2007, 08:42

WW - dobra wtyczka, ale jako kompresor, limiter, nawet eq, ale jako symulacja lampy, nie bardzo, zresztą nie ma cudów, żaden soft tego nie da. Jest wrażenie, że dźwięk się ociepla, ale to tylko złudzenie, bo jest głośniej po wtyczce. Wystarczy ustawić pokrętłem output poziom podobny głośnością jak bez wtyczki i dać baypas - wtedy słychać, ze nici z tej lampy. Ale i tak lepiej wydać kase na WW niż hardware za kilkaset złotych. Lampy słychać powyżej paru tysięcy.

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » sobota 14 lip 2007, 08:52

...to dwie zupelnie rozne rzeczy....VW jest przedewszystkim kompresorem/limiterem a nie jakimns tam lampowym przedwzmacniaczem.........
W pełni się zgadzam. Od kilku lat jako limitera używam wyłącznie VW, najpierw jedynki, teraz 2, która jest o wiele lepsza. Zauważyłem jedną rzecz: im lepszej jakości dźwięk podamy na VW, tym lepiej zasymuluje lampowe ocieplenie. Może to być gitara z Tubemana (który IMO w połaczeniu z symulacją głośnika z PODa brzmi o całą klasę lepiej niż sam POD), albo głos nagrany dobrym mikrofonem na dobrym preampie. Ja stosuję VW2 głównie na sumie, za wyjątkiem perkusji, którą układam z dobrej jakości sampli i przepuszczam także przez VW2 - efekt trochę przypomina przykłady stosowania preampu Chandler Limited, jakie można znaleźć na UTube. Niestety, kiepskie sample, gitara z np. Sans Ampa, czy PODa, głos nagrany przez kiepski preamp słabym mikrofonem nie zyskają dzięki VW2 lepszej jakości, to nie jest wtyczka od czynienia cudów, tylko świetny limiter podkręcający dobre brzmienie. Co do budżetowych preampów, to w sumie trzeba się cieszyć, jeśli w ogóle działają a o ich szlachetnej sygnaturze brzmienia lepiej od razu zapomnieć.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » sobota 14 lip 2007, 15:08

Zbynia - no trafna uwaga, ale taki kompresor najtanszy art, zrobi to napewno o wiele lepiej niz jakas wtyczka! Psp zrobilo bardzo dobra robote jezeli chodzi o vintage warmer - wtyka wysmienita ale pewnych efektow sie po prostu nie da zrobic na wtyczkach i wtedy nawet taki budzetowy kompresor moze b. pomoc.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 14 lip 2007, 15:59

...głos nagrany przez kiepski preamp słabym mikrofonem nie zyskają dzięki VW2 lepszej jakości...
Nieprawda...Mój mikrofon to nie pojemnościówka a dynamik i często brakuje w nim dolu i właśnie VW pomaga to uzupełnić. Nie jest tak że wszystko co najlepsze trzyma się razem a wszystko z dolnej półki nie może być z tym związane

...ale taki kompresor najtanszy art, zrobi to napewno o wiele lepiej niz jakas wtyczka...

Z tym też się nie zgodzę.... Kupując tani kompresor możesz w ogóle nie poczuć analogii nagrania...bądźmy poważni....VW zaokrągla brzmienie i jest ono wyraziste nie zwracając uwagi na to ze służy także jako limiter...przynajmniej w moich odczuciach

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 14 lip 2007, 16:28

VW zaokrągla brzmienie i jest ono wyraziste
Jakie zaokrąglenie? Ludzie. To jest świetna wtyczka, z pełnym szacunkiem ale żadnej symulacji tu nie ma, są zniekształcenia, które maja przypominać parzyste harmoniczne. Weź załóż na slad voxengo boogex, to dopiero zobaczysz zaokrąglenie, z tym że to nie lampa a przester, czyli zniekształcenia.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 14 lip 2007, 16:37

W obronie ARTa - mimo ze budzetowy - ma pewna klase, sa mozliwe tez jego mody - aby wiecej z niego wyciagnac (opisane na Gearslutz), dotyczace transformatowrów czy wymiany lamp.

Oczywiscie nie jest to sprzet za 1200 funtow, ale nie kazdy tak naprawde potrzebuje czegos az tak wypasionego

ODPOWIEDZ