RME HDSP - nie działa

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi
RME HDSP - nie działa

Post autor: Davi » czwartek 12 lip 2007, 18:42

Panowie i Panie, juz co raz bardziej zrozpaczony... szukam pomocy, tym razem tu na forum. Kilka dni temu po przeinstalowaniu systemu, nie bylem wstanie zainstalowac sterownikow z plyty cd takze dyskietki i neta...do karty muzycznej RME HDSP 9632....probowalem wielokrotnie nawet dodatkowo zmieniajac ustawienia w biosie, szukajac takze przyczyny w systemie, jak sie okazalo po wielokrotnym przepinaniu karty z slotu na inny slot PCI przypadkowo dopatrzylem sie napuchynietych 4 kondesatorow, tych najwiekszych ... jeden nawet sie wylal.... z racji tego, ze karta nie ma juz gwarancji, udalem sie do bardzo dobrego elektronika, on wymienil mi te kondesatory na nowe, dolutowalem je zecz jasna do odcietych nozek, poniewaz plytka drukowana byla wielowarstwa...Niestety, to nie pomoglo, nadal przy szukaniu sterownika z podanego zrodla, karta RME nie umiala sobie go odnalezc. Przypuszczam, ze to sprawa procesora ? lub oprogramowania ? czy ktos umialby mi doradzic co sie moglo z ta karta stac, nie mam akurat funduszy na serwis....moze da sie jakos przeprogramowac karte ? a moze juz mam pewne, ze karta do wycenia, ? Przy okazji dodam, ze specjalistycznym miernikiem ten elektronik sprawdzil wszystkie niemalze uklady i czesci i wedlog niego... nic wiecej spalone nie jest. Prosze o pomoc, moze ktos juz sie spotkal z podobna sytuacja... ? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JacekH

Re: RME HDSP - nie działa

Post autor: JacekH » piątek 13 lip 2007, 01:04

Osobiście Ci nie pomogę, ale może napisz pytanie na forum RME? A przy okazji próbowałeś flashować kartę? Pamiętaj o wyłączeniu komputera po tej operacji (restart nie wystarczy).

Jacek

Davi

Post autor: Davi » piątek 13 lip 2007, 02:11

...Jacku, nie probowalem, poniewaz nie wiem jak to sie robi ..... gdybys mogl mi podpowiedziec ? co do forum RME, nie znam niestety angielskiego. Dzieki z gory za kazda pomoc i czas mi poswiecony.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 13 lip 2007, 10:22

......Jacku, nie probowalem, poniewaz nie wiem jak to sie robi ..... gdybys mogl mi podpowiedziec ? co do forum RME, nie znam niestety angielskiego. Dzieki z gory za kazda pomoc i czas mi poswiecony....
Musisz sciagnac ze strony RME plik Flash Update do tej karty,zainstalowac po czym wylaczyc kompa i wlaczyc.
[addsig]

Davi

Post autor: Davi » piątek 13 lip 2007, 13:50

niestety po zainstalowaniu flasch update, nic sie nie zmienilo..... cos czuje, ze po karcie !, ewentualnie ostatnia nadzieja w serwisie... moze oni by cos poradzili ? tylko gdzie go szukac w Polsce ? o ile wogole tu jest ?

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 13 lip 2007, 16:34

...niestety po zainstalowaniu flasch update, nic sie nie zmienilo..... cos czuje, ze po karcie !, ewentualnie ostatnia nadzieja w serwisie... moze oni by cos poradzili ? tylko gdzie go szukac w Polsce ? o ile wogole tu jest ? ...
www.audiostacja.pl,telefon jest na stronie,to jest dydtrybutor RME w Polsce.Bardzo mili panowie,pewnie ci pomoga.
[addsig]

Awatar użytkownika
pe-em

Post autor: pe-em » piątek 13 lip 2007, 17:01

...niestety po zainstalowaniu flasch update, nic sie nie zmienilo..... cos czuje, ze po karcie !, ewentualnie ostatnia nadzieja w serwisie... moze oni by cos poradzili ? tylko gdzie go szukac w Polsce ? o ile wogole tu jest ? ...
Napisałeś wcześniej, że jeden kondensator się wylał. Przyczyna może być więc prozaiczna - zanieczyszczenie płyty rozlanym elektrolitem. Spróbuj przy pomocy sztywnego pędzelka (może byc szczoteczka od zębow) i czystego spirytusu umyć płytkę w miejscach, gdzie widac ślady rozlania. Zwróć szczególną uwagę na przerwy pomiędzy nóżkami ukladów scalonych, bo tam najcześciej występują zwarcia tego rodzaju.
Oczywiście wysusz ją dokladnie przed uruchomieniem.

Davi

Post autor: Davi » piątek 13 lip 2007, 18:37

zrobilem juz wszystko co mi doradziliscie, niestety ciagle efekt ten sam, system widzi karte PCI jednak nie potrafi sobie pobrac sterownika z zadnego zrodla, jak by nie byl przeznaczony dla tej karty...byc moze spalil sie jakis maly procesor ? albo glowny procesor .... chyba zostaje mi juz tylko serwis..... Pozdrawiam i dziekuje za wypowiedzi.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 13 lip 2007, 18:41

nie masz mozliwosci sprawdzenia jej w innym kompie?

Davi

Post autor: Davi » piątek 13 lip 2007, 18:44

sprawdzilem oczywiscie, i to samo.

ODPOWIEDZ