Witam,
Od kilku dni testuję Alesisa model IO 26. Po początkowych problemach z uruchomieniem na laptopie (Fujitsu Siemens), odpaliłem go na stacjonarnym kompie (Athlon 2400 + 1,25 GB RAM, 80 GB HDD)
Nagrywam bębny na wszystkich 8 wejściach mikrofonowych. Nagrywam na mikrofonach Shure`a - zestaw PGDMK6 Drum Mic Kit, powiększonym o dodatkowy PG 56 do toma 10” i SM 57 do werbla. Musze przyznać, że urządzenie Alesis IO 26 w pełni spełniło moje oczekiwania. Jakość preampów jest b. dobra. Prosta obsługa urządzenia, dwa wyjścia słuchawkowe, inserty, niska latencja, wejścia ADAT itp.
Alesis może być zasilany bezpośrednio gniazda Firewire (6 pinowego). W tym przypadku występują jednak pewne zakłócenia (szumy, dropy) słyszalne przy wysokim poziomie wysterowania sygnału na głośnikach czy słuchawkach. Producent urządzenia informuje o tym wyraźnie w instrukcji obsługi. Problem ten rozwiązuje podłączenie zewnętrznego zasilacza, który dołączony jest wraz z urządzeniem.
Program do monitoringu kanałów wejściowych jest bardzo przyjazny i łatwy w obsłudze, chociaż mało przydatny jeżeli nagrywamy np. w Cubasie.
Poziom sygnału wejściowego dla każdego z ośmiu kanałów oraz poziom dwóch wyjść słuchawkowych ustawiany jest potencjometrami znajdującymi się bezpośrednio na urządzeniu.
Za tą cenę ok 1500 zł otrzymujemy naprawdę porządny interface do nagrywania. Dołączony program Cubase LE rejestruje wszystkie 8 ścieżek w czasie rzeczywistym (choć sprzedawcy w sklepie wątpili w tą możliwość). Nic się nie rozjeżdża, wszystko działa bez zarzutu. Nie próbowałem jeszcze nagrywania przez dodatkowe urządzenie podłączone do gniazda ADAT. Na razie 8 ścieżek mi wystarcza, ale kto wie? Przynajmniej mam możliwość powiększenia ilości wejść mikrofonowych o kolejnych 16 sztuk ponieważ w Alesisie są aż dwa wejścia ADAT.
Póki co gorąco polecam.
Alesis I|O-26 FireWire
Re: Alesis I|O-26 FireWire
Póki co gorąco polecam.
...
bardzo ładna i konkretna recenzja.... może spóźniony mikołaj doniesie w/w cudo ? tylko sprawdzę mu ceny w sklepach :) .
dzięki i pozdro
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....
ale dużo czytam, słucham, szukam....
...witam
czy może ktoś podzielić sie wrażeniami z pracy na ALESIS IO-26 FireWire
...
Jestem zadowolonym użytkownikiem IO26. Nagrywam głównie muzykę klasyczną, więc kluczową kwestią jest dla mnie jakość przedwzmacniaczy. Przy tak korzystnej cenie tego urządzenia miałem, przyznaje, pewne obawy. Jednak sprawdza się - miałem przyjemność nagrywać np. koncert muzyki współczesnej, gdzie zakres wymaganej dynamiki musiał być baaaardzo duży - od szumiącego fletu solo do orkiestrowego uderzenia tutti. Nagranie w 24bitach dało dobre rezultaty. Porównywałem jakość przedwzmacniaczy z Presonusem FirePod i dwoma mikserami analogowym - Behringer, Midas - Alesis wypada w mojej opini bardzo dobrze.
Bardzo użyteczny jest mikser Direct Monitoringu - wcześniej używałem wspomnianego Presonusa gdzie takiej opcji nie ma. Nie łączyłem jeszcze nic po ADAT, ale możliwość rozbudowy IO26 o kolejne 16 wejść jest niewątpliwie atrakcyjna. Dodam, że IO26 z moim laptopem Asus na chipsecie Intela, jest bardzo stabilny.
pozdrawiam
czy może ktoś podzielić sie wrażeniami z pracy na ALESIS IO-26 FireWire

Jestem zadowolonym użytkownikiem IO26. Nagrywam głównie muzykę klasyczną, więc kluczową kwestią jest dla mnie jakość przedwzmacniaczy. Przy tak korzystnej cenie tego urządzenia miałem, przyznaje, pewne obawy. Jednak sprawdza się - miałem przyjemność nagrywać np. koncert muzyki współczesnej, gdzie zakres wymaganej dynamiki musiał być baaaardzo duży - od szumiącego fletu solo do orkiestrowego uderzenia tutti. Nagranie w 24bitach dało dobre rezultaty. Porównywałem jakość przedwzmacniaczy z Presonusem FirePod i dwoma mikserami analogowym - Behringer, Midas - Alesis wypada w mojej opini bardzo dobrze.
Bardzo użyteczny jest mikser Direct Monitoringu - wcześniej używałem wspomnianego Presonusa gdzie takiej opcji nie ma. Nie łączyłem jeszcze nic po ADAT, ale możliwość rozbudowy IO26 o kolejne 16 wejść jest niewątpliwie atrakcyjna. Dodam, że IO26 z moim laptopem Asus na chipsecie Intela, jest bardzo stabilny.
pozdrawiam
pozdrawiam
... Dodam, że IO26 z moim laptopem Asus na chipsecie Intela, jest bardzo stabilny.
pozdrawiam...
Ja próbowałem na swoim laptopie ale to była porażka. Później wyczytałem, że laptopy Fujistu Siemens nie są stworzone do prac z dzwiękiem. I chyba rzeczywiście tak jest.
Czy mogłbyś podać parametry swojego Asusa ? Za jakiś czas planuję wymieniać laptopa, na takiego, który bez problemu będzie mógł obsłużyć i w pełni wykorzystać możliwości tej karty. Dlatego moja prośba o opis twojego sprzętu
pozdrawiam...
Ja próbowałem na swoim laptopie ale to była porażka. Później wyczytałem, że laptopy Fujistu Siemens nie są stworzone do prac z dzwiękiem. I chyba rzeczywiście tak jest.
Czy mogłbyś podać parametry swojego Asusa ? Za jakiś czas planuję wymieniać laptopa, na takiego, który bez problemu będzie mógł obsłużyć i w pełni wykorzystać możliwości tej karty. Dlatego moja prośba o opis twojego sprzętu
Czy można połączyć dwie takie karty przez fire wire tak żeby tworzyły "jedną"???
...Czy można połączyć dwie takie karty przez fire wire tak żeby tworzyły "jedną"???
...
Przez firewire to raczej nie. Można zwiększyć ilość wejść analogowych przez podłączenie do Alesisa innego urządzenia z wyjściem ADAT.
Jak podaje producent na swojej stronie... (http://www.alesis.com/support.php?cat=IO14_IO26#374)
"
How can I add more analog inputs to my IO 14/26?
Both of the IO’s have ADAT lightpipe inputs. Each ADAT digital connection can work with devices that allow up to 8 inputs at sample rates of 44.1-48kHz. You can use a product such as the Alesis AI3 interface to convert an analog input to a digital output via lightpipe. The S/PDIF connection provides another stereo input."
Zakładam więc, że można przez ADAT podpiąć np. ośmiokanałowy konwerter A/D i D/A Behringer`a ADA8000 i w ten sposób zwiększyć ilość przedwzmacniaczy mikrofonowych o 8 szt. Albo wspomnianego Alesisa AI3 i mamy dodatkowych 8 wejsc liniowych.
Warto by spróbować ale takowych nie posiadam.
Może jest ktoś, kto próbował takich rozszerzeń i zechciałby podzielić się informacjami na ten temat.
...
Przez firewire to raczej nie. Można zwiększyć ilość wejść analogowych przez podłączenie do Alesisa innego urządzenia z wyjściem ADAT.
Jak podaje producent na swojej stronie... (http://www.alesis.com/support.php?cat=IO14_IO26#374)
"
How can I add more analog inputs to my IO 14/26?
Both of the IO’s have ADAT lightpipe inputs. Each ADAT digital connection can work with devices that allow up to 8 inputs at sample rates of 44.1-48kHz. You can use a product such as the Alesis AI3 interface to convert an analog input to a digital output via lightpipe. The S/PDIF connection provides another stereo input."
Zakładam więc, że można przez ADAT podpiąć np. ośmiokanałowy konwerter A/D i D/A Behringer`a ADA8000 i w ten sposób zwiększyć ilość przedwzmacniaczy mikrofonowych o 8 szt. Albo wspomnianego Alesisa AI3 i mamy dodatkowych 8 wejsc liniowych.
Warto by spróbować ale takowych nie posiadam.
Może jest ktoś, kto próbował takich rozszerzeń i zechciałby podzielić się informacjami na ten temat.
- macandroll
......
W MOTU takie łączenie łańcuchowe jest normalne.
W RME też.
Fire-wire w ogóle jest stworzone do takiego łączenia. Jest trochę podobne do SCSI. Być może w tym wypadku dwa gniazdka są po to by podłąćżyć twardy dysk czy coś innego.
W MOTU takie łączenie łańcuchowe jest normalne.
W RME też.
Fire-wire w ogóle jest stworzone do takiego łączenia. Jest trochę podobne do SCSI. Być może w tym wypadku dwa gniazdka są po to by podłąćżyć twardy dysk czy coś innego.
Muzyk, gitarzysta
jak najbardziej mozna dostawic ada8000,
ja akurat go podlaczam do presonus firestudio, lub do emu1212m.
wszystko smiga elegancko.
w przypadku io26 jedynie co musisz zrobic,
to ustawic ADA8000 jako master clock, a alesisa synchronizacje ustawic jako external ADAT, inaczej sie nieda, bo jak pisalem w innym poscie, alesis nie ma zlacz do synchronizacji,
prawde mowiac, szkoda ze nie ma chociazby jednego wyjscia ADAT, to by juz rozwiazalo problem.
Pozdrawiam
ja akurat go podlaczam do presonus firestudio, lub do emu1212m.
wszystko smiga elegancko.
w przypadku io26 jedynie co musisz zrobic,
to ustawic ADA8000 jako master clock, a alesisa synchronizacje ustawic jako external ADAT, inaczej sie nieda, bo jak pisalem w innym poscie, alesis nie ma zlacz do synchronizacji,
prawde mowiac, szkoda ze nie ma chociazby jednego wyjscia ADAT, to by juz rozwiazalo problem.
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Dlatego moja prośba o opis twojego sprzętu...
Mój laptop to Asus F3F - duo T2450/2 MB RAM/120 GB HD z chipsetem Intel® 945 GM, na WinXP.
Devil - czytałem z uwagą co pisałeś o synchronizacji, rzeczywiście IO26 posiada tylko 2xADAT IN, bez żadnych innych złączy umozliwiających dogadanie się z innym cyfrowym sprzętem - jest to pewien minus, rozwiązanie z ADA8000 ustawionym na master to rzeczywiście najlepsze wyjście.
Mój laptop to Asus F3F - duo T2450/2 MB RAM/120 GB HD z chipsetem Intel® 945 GM, na WinXP.
Devil - czytałem z uwagą co pisałeś o synchronizacji, rzeczywiście IO26 posiada tylko 2xADAT IN, bez żadnych innych złączy umozliwiających dogadanie się z innym cyfrowym sprzętem - jest to pewien minus, rozwiązanie z ADA8000 ustawionym na master to rzeczywiście najlepsze wyjście.
pozdrawiam