Akai MPC1000 - problem z pamięcią RAM
Zakupiłem ostatnio pamięć do akai mpc1000 infinion bo nie było kingstona i niestety podczas uruchamiania mpc system przeprowadza jakis tam check memory i na pass 4 pojawia się info na temat błedu gdzieś tam na 60% więc wymieniłem dzisiaj pamięć na kingston dokładnie KVR133x64cs3/128 i niestety jest to samo czyli wina nie leży po stronie kości więc może ja źle przeprowadzam montaż albo instalację proszę o pomoc bo już tracę nerwy do tego!!!!!
P.S. poza tym dziwi mnie fakt że wyświetla się informacja total memory size :64 i w obydwu pamięciach miałem to samo 64 zamiast 128?111111
P.S. poza tym dziwi mnie fakt że wyświetla się informacja total memory size :64 i w obydwu pamięciach miałem to samo 64 zamiast 128?111111
robie bity
Re: Akai MPC1000 - problem z pamięcią RAM
poza tym sprawdzałem u znajomka i jest to samo czyli coś nie tak ale dlaczego jeżeli pamięć na pewno jest dobra i na pewno jest to ta której dane podawano tu na forum nie kumam ?
robie bity
według tego co pisze na mpc-forums.com to właśnie jest różnica między kośćmi akai. Akai mpc nie wykrywa dwóch warstw kości pamięci przez co pokazuje połowę zwykłych kośći (zwykłe kości mają połowe pamięci na jednej stronie i drugą połowę na drugiej połówce). dlatego jak chcesz mieć 128MB to zakup kość 256MB (sam zakupiłem kość 256MB która oficjalnie w sklepie została mi sprzedana jako 128MB więc tu akurat miałem szczęście, odkryłem to przy ostatnim poście w sumie tyczącym się pamięci akai).
Inna sprawa że pojęcia nie mam czemu ci kostek nie wykrywa (nie przechodzi testu) mi nawet żaden test ramu nigdy się nie odbywał chyba że to dopiero pokazuje jak mu coś nie gra. Po prostu pokazuje mi że wykryło tyle a tyle i koniec.
Inna sprawa że pojęcia nie mam czemu ci kostek nie wykrywa (nie przechodzi testu) mi nawet żaden test ramu nigdy się nie odbywał chyba że to dopiero pokazuje jak mu coś nie gra. Po prostu pokazuje mi że wykryło tyle a tyle i koniec.
pewnie muszisz kupic kosci jednostronne i na tym koniec - pomijam fakt niekompatybilnosci z niektorymi kosciami (plyty sasus swojego czasu robily mase takich kwiatkow - obecnie jest duuuuuzo lepiej)
a to czy ci bedzie dzialac dana kosc to powinienes sie dowiedziec na jakims forum od mpc bo to nie KOMPUTER!!!!!
generalnie oryginal jest chyba na kingstonie - gdyby ktos mial i podal ci co daje akai czy audiostacja to moglbys poszukac a tak sie nie dziw ze nie dziala
jak juz mowilem to nie komputer.....
a to czy ci bedzie dzialac dana kosc to powinienes sie dowiedziec na jakims forum od mpc bo to nie KOMPUTER!!!!!
generalnie oryginal jest chyba na kingstonie - gdyby ktos mial i podal ci co daje akai czy audiostacja to moglbys poszukac a tak sie nie dziw ze nie dziala
jak juz mowilem to nie komputer.....
...pewnie muszisz kupic kosci jednostronne i na tym koniec - pomijam fakt niekompatybilnosci z niektorymi kosciami (plyty sasus swojego czasu robily mase takich kwiatkow - obecnie jest duuuuuzo lepiej)
jak juz mowilem to nie komputer........
No tak to wszystko jest prawie jasne po prostu trz bedzie jechac na giełde komputerową z MPC pod pachą i sprawdzić która z kości pasuje a mam jescze pytanie czy twoja kość ars jest dwustronna czy jednostronna ?
No tak to wszystko jest prawie jasne po prostu trz bedzie jechac na giełde komputerową z MPC pod pachą i sprawdzić która z kości pasuje a mam jescze pytanie czy twoja kość ars jest dwustronna czy jednostronna ?
robie bity
......pewnie muszisz kupic kosci jednostronne i na tym koniec - pomijam fakt niekompatybilnosci z niektorymi kosciami (plyty sasus swojego czasu robily mase takich kwiatkow - obecnie jest duuuuuzo lepiej)
...
moja jest dwustronna przec co mam połowe mniej ramu fizycznie wykrywaną przez mpc, najlepsze że cały czas myślałem że to kość 128MB (gdybym nie przeczytał dokładniej mpc-forums.com to pewnie cały czas bym myślał że kupiłem kość 128Mb i wykrywa mi całość. Znajomy ma dosyć starego laptopa na te pamięci, wsadziłem i okazuje się że to kość 256MB)
cóż, taka niespodzianka. Zrób jak mówisz, idź z mpc pod pachą na jakąś giełdę ale i tak dziwne że nie działa ci w ogóle ta kość dwustronna.
...
moja jest dwustronna przec co mam połowe mniej ramu fizycznie wykrywaną przez mpc, najlepsze że cały czas myślałem że to kość 128MB (gdybym nie przeczytał dokładniej mpc-forums.com to pewnie cały czas bym myślał że kupiłem kość 128Mb i wykrywa mi całość. Znajomy ma dosyć starego laptopa na te pamięci, wsadziłem i okazuje się że to kość 256MB)
cóż, taka niespodzianka. Zrób jak mówisz, idź z mpc pod pachą na jakąś giełdę ale i tak dziwne że nie działa ci w ogóle ta kość dwustronna.
jak i w komputerach potrafi nie dzialac to akurat nic dziwnego ze w mpc nie dziala.....ty masz szczescie ze dziala wogole pol......widac dobra masz kosc......
- Cichy_Leonzio
Boże. Czytajcie ze zrozumieniem. Musisz kupić 256 pamieci do laptopa. o danych tak jak na mpc-forum jest napisane. innej kosci nie wykryje. jak dasz za malo to "może" ale nie musi przejsc testu proste. A do laptopa nie kupisz pamięci jednostronnej bo działa na 2 potokach a nie na jednym.
Czytajcie mpc-forum tam znajdziecie fachowa pomoc.
Czytajcie mpc-forum tam znajdziecie fachowa pomoc.
...jak i w komputerach potrafi nie dzialac to akurat nic dziwnego ze w mpc nie dziala.....ty masz szczescie ze dziala wogole pol......widac dobra masz kosc.........
hej,
polecam :
http://www.mpc-forums.com/viewtopic.php?t=26775
znajdziesz tam odpowiedz.
nie tylko na te pytanie ale i na sporo innych.
zdecydowanie polecam forum mpc, jeszcze jak masz JJ OS na mpc'tce, ...jak nie masz...to znaczy ze bedziesz mial niedlugo:))))
pozdro
hej,
polecam :
zdecydowanie polecam forum mpc, jeszcze jak masz JJ OS na mpc'tce, ...jak nie masz...to znaczy ze bedziesz mial niedlugo:))))
pozdro
......jak i w komputerach potrafi nie dzialac to akurat nic dziwnego ze w mpc nie dziala.....ty masz szczescie ze dziala wogole pol......widac dobra masz kosc.........
hej,
polecam :
pozdro...
No fakt tam jest wszystko napisane dzięki wszystkim za fachową pomoc pozdróweczki!!!!
hej,
polecam :
pozdro...
No fakt tam jest wszystko napisane dzięki wszystkim za fachową pomoc pozdróweczki!!!!
robie bity