Problem z wyborem karty dźwiękowej

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
jim
Problem z wyborem karty dźwiękowej

Post autor: jim » piątek 29 cze 2007, 10:10

Wiem, że podobne wątki zakładane były już setki razy. Jednak mimo wielokrotnego przeglądania, wciąż nie znalazłem odpowiedzi na kilka pytań - pewnie dla użytkowników tego forum banalnych i oczywistych - dla mnie jednak niekoniecznie.

Zamierzam kupić w miarę przyzwoitą kartę dźwiękową. Od razu mówię, że chodzi mi tylko i wyłącznie o nagrywanie pojedynczych ścieżek (głownie wokal, gitara ektroakustyczna, klawisz). Nie używam MIDI, nie posiadam wirtualnych syntezatorów. Nie nagrywam też kilku instrumentów jednocześnie. Pracuję w Cool Edicie (lub jak kto woli w Adobe Audition). Zależy mi po prostu na przyzwoitej jakości tych ścieżek, ładnym brzmieniu i dobrej dynamice.

Muszę dokonać wyboru między:

E-MU 0404
ESI Julia
M-Audio Delta Audiophile 2496
ESI Maya 44

Czy te karty dobrze działają z Cool Editem?

Do tego dochodzi jeszcze jedna sprawa. Nad nagraniami pracuję korespondencyjnie z kolegą, który pracuje na SB Live. Czy te 2 karty będą ze sobą współdziałały, tzn. czy będzie można nagrane ścieżki u niego i u mnie wrzucać do jednej sesji Cool Edita (SB Live nagrywa w 16 bitach, te karty w 24).

Używam też miksera Behringera UB-1202 z preampami (to w kwestii nagrywania wokalu).

Będzę wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Problem z wyborem karty dźwiękowej

Post autor: Soundscape » piątek 29 cze 2007, 10:37

E-MU 0404
ESI Julia
M-Audio Delta Audiophile 2496
ESI Maya 44

Na temat tych kart na forum już było powiedziane sporo. Wpisz je do tutejszej wyszukiwarki (wyszukiwanie zaawansowane). Napewno znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania.

Co do kompatybilności, jeżeli będziecie do siebie wysyłać pliki wav wzajemnie to nie powinno być kłopotów. Ale dokładnie nie wiem o jaką kompatybilność Ci chodzi.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 29 cze 2007, 10:39

A! Osobiście bym wybrał Julię lub M-Audio. (Np. interfejs FW410 brzmi nieźle, więc z 2496 powinno być podobnie.)

Sorki za wyszukiwarkę, nie doczytałem postu. Ale i tak polecam jeszcze poszperać.

Pozdrawiam!

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 29 cze 2007, 12:00

......
jesli kupisz ktoras z tych kart posiadajacych asio to radze pozbyc sie cooledita bo on asio nie obsluguje.......

sagitarius1

Post autor: sagitarius1 » piątek 29 cze 2007, 15:34

.........
jesli kupisz ktoras z tych kart posiadajacych asio to radze pozbyc sie cooledita bo on asio nie obsluguje..........
jeśli chodzi o wczesny cool edit to nie wiem,ale Adobe Audition jak najbardziej obsługuje ASIO i najmniejszych problemów z nim nie ma.o rozdzielczość plików u siebie nie musisz się martwić, a jedynie dla kolegi będziesz zmuszony zmniejszyć ją do 16 bit,aby mógł pliki odpalać u siebie.jak na domową (tzn.nieukierunkowaną na rynek)produkcję jest to moim zdaniem jakość zupełnie zadowalająca.
co do wyboru karty osobiście wybrałbym tę która ma najstabilniejsze sterowniki,które zapewnią Ci komfort pracy. z własnego doświadczenia wiem,że ze stabilnością sterowników kiepsko bywa w produktach M-Audio,pamiętać jednak należy iż konfiguracja a również jakość komponentów samego komputera ma niemały wpływ na stabilne funkcjonowanie wirtualnego studia.
pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.no i oczywiście dobrej zabawy:)

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 29 cze 2007, 16:13

jeśli chodzi o wczesny cool edit to nie wiem,ale Adobe Audition jak najbardziej obsługuje ASIO i najmniejszych problemów z nim nie ma.
tak, jezeli masz najnowsza wersja 2.0
zadne wczesniejsze wersje jak i sam CEP asio nie obsługują
wiem, bo sam mialem A.A. 1.5 a obecnie 2.0.

Pozdrawiam

Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 29 cze 2007, 16:37

.........
jesli kupisz ktoras z tych kart posiadajacych asio to radze pozbyc sie cooledita bo on asio nie obsluguje..........
no to co? przecież nie musi korzystać z ASIO, każda z tych kart pozwoli mu na dowolną konfigurację. Osobiście jadę na CEPie z 0404 i jest OK.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » piątek 29 cze 2007, 17:24

Z kart które tu wymieniłeś najbardziej uniwersalna jest MAYA. Chyba że masz juz jakis preamp lub mikserek. To wtedy E-mu.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 29 cze 2007, 17:33

............
no to co? przecież nie musi korzystać z ASIO, każda z tych kart pozwoli mu na dowolną konfigurację. Osobiście jadę na CEPie z 0404 i jest OK....
to sproboj bez asio nagrac 4 niezalezne zrodla, nie nagrasz
bo mozesz miec tylko jednego stereofonicznego wave-hosta.

mialem tak samo z emu1212m, wczesniej mialem marc4digi (6in/6out)
i smigalo po WDM
kupilem emu odpalam A.A. 1.5 i tu nagle zong, tylko 2 slady.
naszczescie miesiac pozniej wyszedl 2.0 ktory asio juz ma
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 29 cze 2007, 17:52

...............
no to co? przecież nie musi korzystać z ASIO, każda z tych kart pozwoli mu na dowolną konfigurację. Osobiście jadę na CEPie z 0404 i jest OK....
to sproboj bez asio nagrac 4 niezalezne zrodla, nie nagrasz
bo mozesz miec tylko jednego stereofonicznego wave-hosta
ale człowiek napisał że chce nagrywać pojedyńcze ścieżki, przecież.
Jak zapragnie więcej to się przesiądzie na AA... cokolwiek.

ODPOWIEDZ