Edirol Orchestral
Witam. Pamietam jak kupowalem swojego TS12 i bylem zajarany... potem brakowalo mi porzadnych brzmien orkiestrowych. Szukalem w necie, troche sie wymienialem z ludzmi jednak za mala pamiec na sample nie dawala duzych możliwości. Choc nie powiem pare smykow znalazlem swietnych. Zaczalem (dopiero! -idiota) odkrywac tajemnice VSTi i jak uslyszalem Edirol Orchestra to mi laczki spadly. Otworzyl mi sie mozg na tworzenie nowych kawalkow. Tylko nie piszcie, że jest cos jeszcze lepszego... (piszcie jak jest:)
Teraz moj Ensonis bedzie prawie tylko klawiatura:)
Pozdrawiam. Male pytanko. Czy jak sie znudzily Wam dane barwy to razem z nimi skonczyly sie pomysly czy tylko ja tak mam? Pamietam jak ogladalem w sklepach różne instrumenty no i probowalem je oczywiscie to rozjasnialo mi mozg przy kazdym z nich...
Teraz moj Ensonis bedzie prawie tylko klawiatura:)
Pozdrawiam. Male pytanko. Czy jak sie znudzily Wam dane barwy to razem z nimi skonczyly sie pomysly czy tylko ja tak mam? Pamietam jak ogladalem w sklepach różne instrumenty no i probowalem je oczywiscie to rozjasnialo mi mozg przy kazdym z nich...
Posiadacz Ensoniq\'q TS-12 Komponuję różną muzykę.
Re: Edirol Orchestral
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:43 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Inspiracji warto szukać wokół, w otaczającym świecie, a nie w instrumentach i ich generatorach, bo to ślepa uliczka. Zapędza pod ścianę, gdy presety się skończą.
Pozdrawiam!
...
...od tak własnie.....
kiedyś wpadłem w pułapke,kupowania sprzętu nim sie obejrzałem było tego już troszke ,w końcu doszło do tego że nie mogłem sie do nad jednym urządzeniem skupic i nic nie umiałem wykręcic,na szczęscie troszkę pieniązkow sie z tego wróciło a co za tym idzie przyszła większa kreatywnośc w strone muzyki:),choć nie powiem czasem brakuje mi dobrych próbek akustycznych jak i również stringów w moim rom playerze ale wiekszośc brzmień i tak sam ukręcam modyfikując fabryczne,to jest frajda z robienia muzyki.....
odbiegając lekko od tematu kupiłem ostatni kartę maudio 2496 uruchomiłe vst celofan(z płyty eis) i jestem bardzo zadowolony:)
Pozdrawiam
Pozdrawiam!
...
...od tak własnie.....
kiedyś wpadłem w pułapke,kupowania sprzętu nim sie obejrzałem było tego już troszke ,w końcu doszło do tego że nie mogłem sie do nad jednym urządzeniem skupic i nic nie umiałem wykręcic,na szczęscie troszkę pieniązkow sie z tego wróciło a co za tym idzie przyszła większa kreatywnośc w strone muzyki:),choć nie powiem czasem brakuje mi dobrych próbek akustycznych jak i również stringów w moim rom playerze ale wiekszośc brzmień i tak sam ukręcam modyfikując fabryczne,to jest frajda z robienia muzyki.....
odbiegając lekko od tematu kupiłem ostatni kartę maudio 2496 uruchomiłe vst celofan(z płyty eis) i jestem bardzo zadowolony:)
Pozdrawiam
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:43 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze mi imponuje postawa, gdy jakiś twórca wchodzi do dowolnego studia i na różnym przecież sprzęcie, zawsze jest rozpoznawalny. Brzmi "sobą", a nie yamahami, rolandami, korgami, czy innymi VSTi. I to jest to "coś" czego i ja teraz szukam. Już nie następnego instrumentu...
Pozdrawiam!
...
To tak jak wyrabianie własnego stylu w muzyce:)....
Pozdrawiam!
...
To tak jak wyrabianie własnego stylu w muzyce:)....
Post został usunięty.
...Tak przy okazji, zobaczcie w jaką pułapkę wpadł Jean Michel Jarre. Jakby nie było, jakaś tam ikona klasycznej muzyki elektronicznej, właściciel niezliczonej ilości syntezatorów! Jego ostatnia płyta "Teo & Tea", to... fabryczne presety Rolanda MC-808:
YouTube - Jean Michel Jarre
Film ten jest już potwierdzony przez użytkowników MC-808 i posiadaczy "Teo & Tea". Jarre nie jest też autorem presetów tego grooveboxa (tutaj są prawdziwi). Po prostu poszedł na zwykłą łatwiznę lub wypalił się twórczo.
...
Smutne...

YouTube - Jean Michel Jarre
Film ten jest już potwierdzony przez użytkowników MC-808 i posiadaczy "Teo & Tea". Jarre nie jest też autorem presetów tego grooveboxa (tutaj są prawdziwi). Po prostu poszedł na zwykłą łatwiznę lub wypalił się twórczo.
...
Smutne...
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
- wishmaster
Z ta niewola od presetow i gotowych brzmien, pogonia za nimi - to swieta prawda. Ta choroba ostatnimi czasy w muzyce manifestuje sie wlasnie
ta wtornoscia, totalnym podobienstwem brzmieniowym. Pare lat temu napisalem tutaj, ze wlasciwie najlepszym sposobem na jakakolwiek szanse stworzenia czegos oryginalnego jest (to drastyczne):
1. Wyrzuć przez okno sprzęt
2. Wyjedź sobie gdzieś na dwa miesiące
3. Nie czytaj EiS
4. Wypij wino z piękną dziewczyną lub stłucz kogoś na kwaśne jabłko
5. Zabrzdakaj o tym na pudlowce
6. Pożycz sprzęt od kolegi i nagraj kawałek
ta wtornoscia, totalnym podobienstwem brzmieniowym. Pare lat temu napisalem tutaj, ze wlasciwie najlepszym sposobem na jakakolwiek szanse stworzenia czegos oryginalnego jest (to drastyczne):
1. Wyrzuć przez okno sprzęt
2. Wyjedź sobie gdzieś na dwa miesiące
3. Nie czytaj EiS
4. Wypij wino z piękną dziewczyną lub stłucz kogoś na kwaśne jabłko
5. Zabrzdakaj o tym na pudlowce
6. Pożycz sprzęt od kolegi i nagraj kawałek

sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
Jesss. zgadzam sie z Wami niestety. Mam nadzieje, ze to nie chwilowe podniecenie jednak. Pudlo tez mam i na nim fajnie sie wymysla nowe kawalki. No wlasnie. Wychodzi ze mnie lenistwo bo przeciez w TS mam nieskonczoną mozliwosc obrobki tylko czy mi sie chcialo na niezbyt czytelnym ekranie? W koncu to maszyna Workstation mozna krecic i kombinowac filtrami i duperelami. Co do wlasnego brzmienia to jasne ze to jest bardzo wazne. Nie musze sluchac calego kawalka do wokalu zeby po paru sekundach rozpoznac swoje kochane THE CURE. Ich gitarka i w ogole jest jedyna i niepowtarzalna. Ok. Macie racje ale ja jeszcze zapytam z pewna niesmialoscia o chóry. No to akurat w Ensoniqu nie wyszlo bardzo. Zawsze zazdroscilem Rolandowskich prawdziwych chórow... Nota bene kiedys sie sluchalo Pet Shop Boys chlopaki glownie jechali na Rolandach i tam wlasnie sa chory... byc moze z innej maszyny. Ale chodzi o vst. Przemysle to co napisaliscie glebiej. Moze za duzo w siebie wódy lałem, a nie ze nie mialem pomyslow... :( Przerwy zeby odpoczac juz nie potrzebuje... za dluga byla ;)
Posiadacz Ensoniq\'q TS-12 Komponuję różną muzykę.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:42 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.