Beyerdynamic DT150 - jaki wzmacniacz?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
psycode
Kontakt:
Beyerdynamic DT150 - jaki wzmacniacz?

Post autor: psycode » czwartek 14 cze 2007, 18:04

witam.

Zastanawialem sie nad akg 240studio, 271studio lub beyerdynamic dt 770 pro 2006.
ale duzo osob chwiali skalpelowe beyerdynamic dt 150, a wlasnie o taka precyzje i selektywnosc mi chodzi.

kupuje sluchawki ktore chce wykorzystywac do tworzenia muzy. zalezy mi by chociaz odrobine, powtarzam odrobine zblizyc sie do mixu/masteru na mointorach. Przez jakis czas jestem po prostu zmuszony do nieuzywania glosnikow. wiem ze tworzenie tylko na sluchawach skazane jest na porazke, no ale musze pojsc na kompromis i albo uzywac sluchawek marnowac bezczynnie czas.

moj problem zacznie istniec jesli zdecyduje sie na te DT150!

bo tylko te sposrod wymienionych maja tak duza IMPEDANCJE.

dt 150- ma 250om
240/271studio-maja 55om
dt770-2006 - ma 80om

nie za bardzo wiem jak te omy wygladaja w praktyce, no ale rozumiem ze 250om na karte dzwiekowa to za duzo i nic nie uslysze, czy tak? prosze mi to wyjasnic

zamierzam kupic tez karte Esi/audiotrak Maya 44 MKII (24bit/96khz) i z tego co wyczytalem, karta ma impedancje 33omy.

wiec prosze was bardzo - doradzcie mi jaki zakupic wzmacniacz sluchawkowy ktory oczywiscie spelnialby warunki:
-tani
-LINEARNE pasmo przenoszenia/brzmienie
-dobrze beda graly beyery dt 150

TYLKO BLAGAM! potrzebuje absolutne minimum: wzmacniacz tylko i wylacznie do slychawek DT 150. koniecznie linearny (tzn bez zadnych znieksztalcen w czestotliwosciach) i tani bo nie mam juz za wiele pieniedzy:

sluchawki dt 150 - to 580zl
karta to 390zl
wiec bardzo prosze zlitucjcie sie i nie proponujcie mi wzmacniaczy za tys zl. ktore oprocz sluchawek, obsluguja 30 monitorow i podpinane sa pod 360Volt.

mozliwie najtansze minimum -tak by wydac niewiele i wydobyc z DT 150 to co trzeba.

z gory dziekuje za poswiecony czas

Radek.
[addsig]

spzoo

Re: Beyerdynamic DT150 - jaki wzmacniacz?

Post autor: spzoo » czwartek 14 cze 2007, 19:14

no ale rozumiem ze 250om na karte dzwiekowa to za duzo i nic nie uslysze, czy tak? prosze mi to wyjasnic

Słuchaj... Nie znam sie na technice. Będę rozbrajająco szczery - Zupełnie nie zawracam sobie głowy takimi duperelami jak jakies "omy" przy zakupie słuchawek ;D
Kierowałem się tylko i wyłacznie opinią tutejszych forumowiczów.

Mialem je około 3 tygodni zanim ich nie sprzedałem (dołozyłem ciut i kupiłem Behringery Truth 2031A z tutejszego działu ogłoszeń) ale jakie mam wrażenia...

Na wyjściu z miksera Soundcraft Compact 4 - grają jak nalezy.
Na wyjściu z karty SB X-Fi - grają równie dobrze.
Na wyjściu z odtwarzaczy mp3 marki "odtwarzacz mp3" i wieżach typu "300-1500zł" które sa w różnych domach/firmach standardem grają jak nalezy...

Jak nalezy - oznacza wystarczająco głośno aby zmeczyć uszy.

Za cicho ? Wątpie... Mam do dyspozycji paskudne AKG K66, przyjemne Panasonicki za 30 zł i inne słuchawki i jakos nie przyuważyłem aby nie można było akurat na tych DT150 posłuchac głośno muzyki.

Jedyne wady jakia są to mała wygoda już po pół godziny na uszach i wyglad... Poza tym chyba warto - z drugiej strony kosztują tyle co 2 pary AKG K271 (np. Allegro - 370 zł)

W sumie to taki przytyk w strone EiS - żyjemy w takim kraju ze testy porównawcze produktów to podstawowe kryteria przy zakupach dla niezamożnych amatorów. Nic nie daje czytanie testów dobrego i dobrego produktu bo nadal stoimy w miejscu i dreptamy. Ich porównanie np. DT-150 z AKG K271 czy 240DF daje juz jakis pogląd... Podobnie z monitorami, preampami, majkami, procesorami... Zlitujta się. macie doświadczenie no..

BRAF1

Post autor: BRAF1 » piątek 15 cze 2007, 18:07

...witam.

Zastanawialem sie nad akg 240studio, 271studio lub beyerdynamic dt 770 pro 2006.
ale duzo osob chwiali skalpelowe beyerdynamic dt 150, a wlasnie o taka precyzje i selektywnosc mi chodzi.

kupuje sluchawki ktore chce wykorzystywac do tworzenia muzy. zalezy mi by chociaz odrobine, powtarzam odrobine zblizyc sie do mixu/masteru na mointorach. Przez jakis czas jestem po prostu zmuszony do nieuzywania glosnikow. wiem ze tworzenie tylko na sluchawach skazane jest na porazke, no ale musze pojsc na kompromis i albo uzywac sluchawek marnowac bezczynnie czas.

moj problem zacznie istniec jesli zdecyduje sie na te DT150!

bo tylko te sposrod wymienionych maja tak duza IMPEDANCJE.

dt 150- ma 250om
240/271studio-maja 55om
dt770-2006 - ma 80om

nie za bardzo wiem jak te omy wygladaja w praktyce, no ale rozumiem ze 250om na karte dzwiekowa to za duzo i nic nie uslysze, czy tak? prosze mi to wyjasnic

zamierzam kupic tez karte Esi/audiotrak Maya 44 MKII (24bit/96khz) i z tego co wyczytalem, karta ma impedancje 33omy.

wiec prosze was bardzo - doradzcie mi jaki zakupic wzmacniacz sluchawkowy ktory oczywiscie spelnialby warunki:
-tani
-LINEARNE pasmo przenoszenia/brzmienie
-dobrze beda graly beyery dt 150

TYLKO BLAGAM! potrzebuje absolutne minimum: wzmacniacz tylko i wylacznie do slychawek DT 150. koniecznie linearny (tzn bez zadnych znieksztalcen w czestotliwosciach) i tani bo nie mam juz za wiele pieniedzy:

sluchawki dt 150 - to 580zl
karta to 390zl
wiec bardzo prosze zlitucjcie sie i nie proponujcie mi wzmacniaczy za tys zl. ktore oprocz sluchawek, obsluguja 30 monitorow i podpinane sa pod 360Volt.

mozliwie najtansze minimum -tak by wydac niewiele i wydobyc z DT 150 to co trzeba.

z gory dziekuje za poswiecony czas

Radek.
...
Kup sobie ten wzmacniacz:
http://holdegron.fm.interia.pl/
Sam go mam.Jest bardzo dobry i tani.Używam go do słuchawek beyerdynamic dt150
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Data

Post autor: Data » piątek 15 cze 2007, 19:57

Tak trudno jest usunąć wcześniejszą wypowiedź jak się pisze swoja ?! 2 zdania na końcu.. No więc podpowiadam: jak już sobie klikniesz w "odpisz..." użyj skrótu Ctrl+A a następnie Delete. I potem pisz do woli.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 15 cze 2007, 20:15

spzoo., piszesz o Behringery Truth 2031A
a co to ma wspolnego z tematem ??
caly post poswiecony jest sluchawkom, a ty na poczatku piszesz , ze masz te monitory, ale sprzedalesm, potem nagle wracasz do sluchawek.
moze pomyliles wklejaja jakas nazwe, bo z pierwszych kilku zdan, nie za bardzo wiem o co ci chodzi.

a co do sluchawek, niestety nie znam tych co chcesz kupic.
ja mam akgk240 i prawie jak kazdy swoje "polecam" :D
ale powaznie, to b.wygodnie sie na nich pracuje, nie mecza ucha itd.

a co do wzmacniacza sluchawkowego, to mysle ze nawet najtansze propozycje np behringera sie sprawdza.
>> link <<

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

spzoo

Post autor: spzoo » piątek 15 cze 2007, 20:54

...spzoo., piszesz o Behringery Truth 2031A
a co to ma wspolnego z tematem ?
caly post poswiecony jest sluchawkom, a ty na poczatku piszesz , ze masz te monitory, ale sprzedalesm, potem nagle wracasz do sluchawek.
Szkoda że nie przeczytałeś. Sprzedałem te DT-150 a kupiłem monitory w podobnej cenie - ma to jedynie zwrócic uwage na to że to olbrzymia kwota jak na słuchawki które i tak nie zastąpią głosników - warto zastanowić się jeszcze raz przed zakupem...

Rozumiem że brak żołnierskiej precyzji w odpowiedzi i kilka wtrąceń wykulcza mnie z grona osób które moga sie wypowiadać mimo że miałem z nimi doswiadczenie. Pomijam fakt że diabełku wypowiadasz się wątku o DT150 nie mając o nich bladego pojęcia ;D
Przemyśl sobie czy czasem nie byłeś po prostu złosliwy.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 15 cze 2007, 23:07

w moim poscie nie bylo zadnej zlosliwosci.
autor wyraznie powiedzial ze odsluchy posiada, ale w pewnych warunkach nie moze pracowac na odsluchach i potrzebuje sluchawek.
(nie wiem, moze jedzie z laptopem gdzies, i szkoda mu czasu i chce juz cos miksowac na samych sluchawkach, przeciez nie bedzie ze soba targac monitorow itd)
kazdy praktycznie potwierdzi ze nie da sie zrobic dobrego miksu na sluchawkach i jest to swieta prawda, ale posiadajac odpoiwednie sluchawki, mozna czesc wstepnych rzeczy na nich zrobic.

a co do sluchawek, tylko powiedzialem jakie mam, no i polecilem tani (bo o taki autorowi chodzilo) przedwzmacniacz sluchawkowy :D

i co wy ostatnio z tym gronem forumowym,ze ktos sie niekwalifikuje, boze drogi, ostatnio prawie kazdy w kazdym poscie stara sie dowalic komus innemu, jeszcze bedzie jakis zlot forum i bedzie walka jak na stadionach, kazdy przyniesie swoje kable, mikrofony itd :D

btw, maly offtop: moze wlasnie jakis zlot przy piwku zrobic gdzies ?

Pozdrawiam i peace :D
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

spzoo

Post autor: spzoo » sobota 16 cze 2007, 06:43

autor wyraznie powiedzial ze odsluchy posiada
--
Napisał że "jest skazany na nie używanie" - ja jestem skazany na nie używanie wielu rzeczy a przedewszystkim Porsche 911...
Tak czy siak zrozumiałem to zdanie po swojemu. Byc może błędnie.

--
Pozdrawiam i peace :D...
--
I ja pozdrawiam .... a może w ramach wymiany uprzejmości podejrzał bys wątek "mikser + kompresor = kłopot" i coś bys spróbował wymyslić ? Bo problem jest pewnie śmieszny i banalny... tylko praktyki trzeba

psycode
Kontakt:

Post autor: psycode » sobota 16 cze 2007, 12:44

dziekuje wam za rady.

by the way: dosc zabawny jest fakt, ze obojetnie jaki by nie byl temat, to przewaznie wiecej jest w odpowiedziach klotni anizeli samego meritum.

Devil:
wlasnie tez o tym wzmacniaczu myslalem, obawiam sie tylko jednego. czy caly ten moj plan nie pojdzie w leb. bo niby kupuje miazdzace sluchawki, dobra karte dzwiekowa a dzwiek bedzie "przelatywal" przez taki oto lipny wzmacniaczyk... to na czym mi bardzo zalezy to przede wszystkim liniowosc w czestotliwosci. karta i sluchawki mi to zapewni - ale jesli wzmacniaczyk bedzie mial jakies przeklamania - czy podbicia na niskich i wyskokich to caly plan pojdzie w leb i tylko strata kasy.

ma ktos tego beringera MICROAMP HA400? przeklamuje brzmienie? mocne sa szumy?

Spzoo:
fakt to duze pieniadze jak na sluchawki, no ale niestety NIE MOGE w najblizszym czasie uzywac monitorow. Nie mieszkam sam i przez najblizszy czas jestem SKAZANY tylko i wylacznie na sluchawki. Takze gdybym pokusil sie o kupno monitorow to po prostu bez czynnie lezaly nieuzywane.

psycode
Kontakt:

Post autor: psycode » sobota 16 cze 2007, 12:52

zastanawia mnie jeszcze jedna mysl. w takich wzmacniaczach sa napewno jakies filtry przeciw szumowe. czy aby one nie beda powodowaly "ucinania" wysokich czestotliwosci?

czy pasmo przenoszenia 5 Hz - 30 kHzi bererdynamikow dt 150 moze zostac "okrojone" przez wzmacniacz?

ODPOWIEDZ