M-Audio FireWire Audiophile - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Toto
M-Audio FireWire Audiophile - problem

Post autor: Toto » wtorek 12 cze 2007, 00:16

Mam od około 1,5 roku tą karte i w sumie jestem z niej zadowolony, po za jadnym problemem.
Otóż od czasu do czasu mój komputer traci z nią kontakt, ucina się dźwięk tak jak bym wyłączył wtyczke firewire od kompa. Kontrolka od karty jednak jest zapalona, tak jak by wszystko było ok. Sterowniki próbowałem chyba już wszystkie jakie się da, niestety nawet najnowsze nie pomagają. Słyszałem, że może mieć to związek z kartą sieciową, która korzysta z tego samego wejścia, toteż wyłączyłem wszystkie karty w menadżerze urządzeń.... na darmo.... problem jest cały czas.
Owa utrata połączenia między kartą a komputerem nie jest poprzedzona żadnym objawem, poprostu ciach... i nie ma dźwięku. Nie ma rowniez na to wplywu obciarzenie komputera, tj. ile i jakich programow naraz mam załączonych.
Może ktoś z was domyśla się jaka może być przyczyna?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: M-Audio FireWire Audiophile - problem

Post autor: Soundscape » środa 13 cze 2007, 09:01

A zdarza się to tylko w posczególnych projektach czy przy wszystkim? Mam na myśli nagrywanie, grę na instrumentach VST i tym podobne?

Awatar użytkownika
Yaseck
Kontakt:

Post autor: Yaseck » środa 13 cze 2007, 11:29

Być może występuje IRQ konflikt. Zobacz czy w biosie IRQ nie są dzielone na rzecz dwóch sprzętów.
..:: Yaseck ::..

Toto

Post autor: Toto » środa 13 cze 2007, 15:53

...A zdarza się to tylko w posczególnych projektach czy przy wszystkim? Mam na myśli nagrywanie, grę na instrumentach VST i tym podobne?...
Problem występuje niezależnie od tego co akurat mam włączone ...

Toto

Post autor: Toto » środa 13 cze 2007, 15:59

...Być może występuje IRQ konflikt. Zobacz czy w biosie IRQ nie są dzielone na rzecz dwóch sprzętów....
Wygląda na to, że M-Audio dzieli IRQ z Kartą sieciową 1394, jak to zmienić ?
Czy wystarczyłoby odinstalowanie karty? i tak w sumie z niej nie korzystam ...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 13 cze 2007, 16:10

......Być może występuje IRQ konflikt. Zobacz czy w biosie IRQ nie są dzielone na rzecz dwóch sprzętów....
Czy wystarczyłoby odinstalowanie karty? i tak w sumie z niej nie korzystam ......
A prbowałeś reinstalacje karty? Nieraz pomaga. Ja z FW 410 miałem problem też z nagłym ucinaniem dźwięku, ale tylko w jednym projekcie. Któraś z wtyczek przeszkadzała. Wyjęcie wtyczki z projektu rozwiązało problem. Może Twojej karcie też coś przeszkadza (może karta sieciowa, może nie), ale niestety nie wiem napewno. Spróbuj jak działa bez karty i spróbuj odinstalować karte i zainstalować tak, że najpierw wrzucasz pierwszy sterownik, a potem upgrade.

Toto

Post autor: Toto » środa 13 cze 2007, 16:22

.........Być może występuje IRQ konflikt. Zobacz czy w biosie IRQ nie są dzielone na rzecz dwóch sprzętów....
Czy wystarczyłoby odinstalowanie karty? i tak w sumie z niej nie korzystam ......
A prbowałeś reinstalacje karty? Nieraz pomaga. Ja z FW 410 miałem problem też z nagłym ucinaniem dźwięku, ale tylko w jednym projekcie. Któraś z wtyczek przeszkadzała. Wyjęcie wtyczki z projektu rozwiązało problem. Może Twojej karcie też coś przeszkadza (może karta sieciowa, może nie), ale niestety nie wiem napewno. Spróbuj jak działa bez karty i spróbuj odinstalować karte i zainstalować tak, że najpierw wrzucasz pierwszy sterownik, a potem upgrade. ...
Probowałem już przeinstalowanie sterowników, niestety nie pomaga. Wydaje mi się że problem tkwi w IRQ. Niemniej jednak spróbuje również z odinstalowywaniem Karty sieciowej, z tym że za każdym razem po restarcie WinXP samoczynnie mi ją instaluje od nowa. Jak zatrzymac ten proces ? Czy musze odinstalowywać ją każdorazowo ? Czy da się zablokować samoczynną instalację ?
pozdr

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 13 cze 2007, 17:01

Probowałem już przeinstalowanie sterowników, niestety nie pomaga. Wydaje mi się że problem tkwi w IRQ. Niemniej jednak spróbuje również z odinstalowywaniem Karty sieciowej, z tym że za każdym razem po restarcie WinXP samoczynnie mi ją instaluje od nowa. Jak zatrzymac ten proces ? Czy musze odinstalowywać ją każdorazowo ? Czy da się zablokować samoczynną instalację ?
pozdr...
Tego niestety nie wiem Nie znam się zbytnio na rzeczach informatycznych...a głupot nie chcę Ci nagadać. Może zajży tu ktoś, kto wie co z tą kartą sieciową ma być.

Toto

Post autor: Toto » środa 13 cze 2007, 18:21

Tego niestety nie wiem Nie znam się zbytnio na rzeczach informatycznych...a głupot nie chcę Ci nagadać. Może zajży tu ktoś, kto wie co z tą kartą sieciową ma być....
Tak czy siak dzięki za odpowiedź ....myśle że może niezłym sposobem na rozwiązanie tego problemu bez konieczności grzebania w Biosie będzie podłączenie karty poprzez kontroler firewire na pcmcia?... z tego co sprawdzalem ten port znajduje sie u mnie sam na IRQ 11 bez żadnego innego urządzenia, totez moze wyeliminowaloby to groźbe konfliktu??

ODPOWIEDZ