Znów komputer

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
jakup
Znów komputer

Post autor: jakup » piątek 08 cze 2007, 23:26

Witam,

z okazji zepsucia się mojego komputera, chciałbym kupić coś, co mi trochę posłuży. Ma być przede wszystkim stabilne.

Zastosowanie: praca z audio, bywa że w terenie (koncerty) - cubase sx, w domu także wirtualne instrumenty, współpraca z RME FF400.

Budżet: Właściwie to mam 0, dlatego chciałbym się zmieścić w 2000 zł

PROCESOR

Core duo 4300 - 1,8 GHz

Pytanie czy kręcić? Jak jest ze stabilnością podkręconego (powiedzmy do 2,4 GHz) procesora?

PŁYTA

Asus P5B-E s.775 i965 DDR2 sATA2

Myślałem też o płycie z wbudowaną grafiką, ale to chyba nie wchodzi w grę, jeśli będę podkręcał procesor?

To może tak:
Asus P5B-E s.775 i965 DDR2 sATA2 jeśli doradzicie podkręcać
Inna (jakieś propozycje?), jeśli odradzicie.

WIATRAK NA PROCESOR

Przy założeniu niepodkręcania - zbędny (?), przy podkręcaniu Arctic Cooling Freezer 7 Pro.

PAMIĘĆ

Już zupełnie zgłupiałem. 2 GB, to oczywiste, ale dalej?
Ważniejsze czy 533/667/800, czy CL3, 4, 5?

Można kupić te 2 GB (2x1gb) za 265 zł - Corsair Twin2X DDRII 2GB/675 (2x1GB) CL4, ale też za grubo ponad 1000. Na którym parametrze powinienem się skupić? Jaka jest rozsądna cena za 2 Gb (jeśli dopłata 200 zł da mi 5% wzrost wydajności całego systemu to dziękuję ).

OBUDOWA

Solidna ma być, myślałem o:
Chieftec CH-01B-B-SL MidiTower 400W ATX srebrno-czarna, warto zamonować jakieś wiatraki wewnątrz?

Ciekawy system mam Arctic Cooling, ale ludzie na stronie proline'a marudzą troche na te obudowy (że głośne).

W odniesieniu do obu przypadków pytanie - jak bezpieczne są te bezśrubkowe mocowania kart? Komputer może być bez zagrożenia transportowany?

DYSK

Samsung 320GB Serial ATA/300 7200rpm 16MB

GRAFIKA

Jak najtańsza (myślę, że w 100 zł da się zmieścić) z pasywnym chłodzeniem, odpada w przypadku niekręcenia procesora.

Chyba nie ma sensu się pakować w płyty obsługujące dodatkowo AGP (mógłbym zostawić poczciwego GeForce'a 32 mb)?

Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie sugestie,
Kuba

Awatar użytkownika
preceli

Re: Znów komputer

Post autor: preceli » piątek 08 cze 2007, 23:53

...Będę ogromnie wdzięczny za wszelkie sugestie...

Pomyliłeś działy, a może i serwisy. Na dodatek nie umiesz korzystać z wyszukiwarki przez co śmiecisz jak cholera
Nie widzisz tego?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

sarkazz

Post autor: sarkazz » piątek 08 cze 2007, 23:58

CPU Intel E2140 BOX 280PLN
EVGA nForce 650i Ultra 350PLN
Kingston 2X1GB 667MHz 230PLN
Freezer - 70PLN
Modecom 400W - 200PLN
Samsung 320GB z serii T166 - 300PLN
Grafika - cokolwiek - 100PLN
DVD-RW - 100PLN

1630PLN

Podkręcanie to formalność. Najtańsze Core 2 Duo (te które dałem) to okolice 3GHz, droższe typu E6420 to już granice 3,5GHz. Podkręcanie do 2,4-2,7GHz to pestka. Pamięć nie ma większego znaczenia. Obudowa - co kto lubi, modecom z 12cm z tyłu wystarczy, 12cm w zasilaczu też jest. Nie chce mi się szukać, szczerze mówiąc, bo nie chcesz wyciszać, więc elaboratów pisać nie będę. Bezśrubkowy - zazwyczaj ok. Jak masz jakieś pytania to pytaj [; Szkoda że jak ja pytam o preampy to wszyscy mają to gdzieś...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 09 cze 2007, 00:02

...Jak masz jakieś pytania to pytaj [; Szkoda że jak ja pytam o preampy to wszyscy mają to gdzieś... ...

Tiaa..., a są moze inne propozycje?
Przeca podobnych kombinacji są pewnie tysiące.
[addsig]

sarkazz

Post autor: sarkazz » sobota 09 cze 2007, 00:10

Po co tysiące gorszych kombinacji, jeżeli można wybrać bezdyskusyjne optimum w danej klasie cenowej ?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 09 cze 2007, 00:12

...Po co tysiące gorszych kombinacji, jeżeli można wybrać bezdyskusyjne optimum w danej klasie cenowej ?...

Bardzo śmieszne
[addsig]

Awatar użytkownika
caca

Post autor: caca » sobota 09 cze 2007, 08:30

...CPU Intel E2140 BOX 280PLN
EVGA nForce 650i Ultra 350PLN
Kingston 2X1GB 667MHz 230PLN
Freezer - 70PLN
Modecom 400W - 200PLN
Samsung 320GB z serii T166 - 300PLN
Grafika - cokolwiek - 100PLN
DVD-RW - 100PLN

1630PLN

przede wszystkim, nie stawialbym komputera na chipsecie nvidii, ale na intelu.

po drugie - nie wiem czy zasilacz modecom'a bedzie w miare stabilny.

poza tym zainwestowalbym w chlodzenie pasywne dla calego komputera.
_________
tomek

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 09 cze 2007, 08:59

dokladnie - tez zrobilbym to na intelu

co do modecoma to poczytaj odnosnie firmy FSP Group(fortron) - oni robia te zasilacze a jakie ma opinie ta firma to najlepsze tylko pozazdroscic moga

podkrecanie temat rzeka - tylko czy kazdy musi sie w to bawic??to zostawmy jak bedzie brakowac mocy

pamiec byle jaka to nie wiem czy dobrze bo ten byle jaki kingston niczym sie nie wyroznia a placi sie bez sensu za firme - lepiej kupic goodram albo cos naprawde konkretnego geila czy ocz

niestety mobilnej obudowy tower brak - te wszystkie to tylko kupa sreberka zawinietego swistakowi i bez dobrego case'a sie nie obejdzie

a ze obudowy sa glosne - coz nie moga byc ciche jak maja napchane po 4 wiatraki a zadna nie ma kompletnie zadnego przemyslanego chlodzenia - zreszta format atx jest formatem ktory na to zwyczajnie nie pozwala bo jest bez sensu zaprojektowany

sarkazz

Post autor: sarkazz » sobota 09 cze 2007, 09:03

przede wszystkim, nie stawialbym komputera na chipsecie nvidii, ale na intelu.
Kompatybilność z całą rodziną procesorów, wydajność, stabilność, genialne możliwości overclockingu - nvidia jest lepsza od Intela w każdym z tych punktów. Cenowo jest również lepsza. Do tego aplikacja jest o wiele lepsza niż w Asusie P5N więc ta płyta jest hitem pod każdym względem.

po drugie - nie wiem czy zasilacz modecom'a bedzie w miare stabilny.
Będzie, bo to świetne zasilacze. Nikt mu nie broni kupić Huntkey HK350 albo wydać fortuny na droższe np. Topowery. Ale po co ? Pobór prądu przez C2D i tanią grafikę będzie śmieszny - 100-150W w sumie.

poza tym zainwestowalbym w chlodzenie pasywne dla calego komputera....
Po co ? Kupi chłopak Scythe Ninja i co, z miejsca przerobi wentylator w zasilaczu i inne? Powiesi dysk na gumkach? Kupi dyski 2,5 ? I tak nie będzie cicho, więc po co.

sarkazz

Post autor: sarkazz » sobota 09 cze 2007, 09:12

...dokladnie - tez zrobilbym to na intelu
Ależ możesz sobie nawet na Asrocku składać, nikt Ci nie broni. Podaj mi płytę w cenie tej EVGA która ma takie mozliwości overclockingu. Dodam, może być nawet 2x droższa...

podkrecanie temat rzeka - tylko czy kazdy musi sie w to bawic??to zostawmy jak bedzie brakowac mocy
Oczywiście że nie, po to się tym interesuje, żeby mieć z miejsca absurdalnie wielką wydajność za śmieszne pieniądze. Po co czekać na właczenie programu 10 sekund, jak można czekać 5 sekund, absurd. Mocy nigdy za wiele.

pamiec byle jaka to nie wiem czy dobrze bo ten byle jaki kingston niczym sie nie wyroznia a placi sie bez sensu za firme - lepiej kupic goodram albo cos naprawde konkretnego geila czy ocz
Płaci się bez sensu za firme? A to nie jest prawie najtańszy ram na rynku? 115PLN za 1GB? Nie wyróżnia się? 800 4-4-4-8 to na tych pamięciach formalnośc, 950 5-5-5-12 do zrobienia, a ty mi mówisz że się nie wyróżnia. A to Goodram się czymś wyróżnia? Geil i Ocz są konkretne? Chyba konkretne cenowo. Wiesz chociaż jak przekłada się ram na wydajność? Czy wiesz jaka jest różnica między 667 a 1200? Czy wiesz że jest to 1-5% a cena jest wyższa o 200-300% ?

niestety mobilnej obudowy tower brak - te wszystkie to tylko kupa sreberka zawinietego swistakowi i bez dobrego case'a sie nie obejdzie
Tak, tak, podobnie jak w OCZ i GEIL chcesz inwestować, brawo.

a ze obudowy sa glosne - coz nie moga byc ciche jak maja napchane po 4 wiatraki a zadna nie ma kompletnie zadnego przemyslanego chlodzenia
No tak, na przykład moja obudowa z 14cm w zasilaczu i niczym więcej która może działać pasywnie nie jest przemyślana. A podobna konfigurację można złożyć w każdej obudowie... Nawet tej starej, beżowej która nie ma miejsca na wentylatory. Tylko trzeba wiedzieć co się robi, wtedy nie trzeba płacić 3x więcej.

- zreszta format atx jest formatem ktory na to zwyczajnie nie pozwala bo jest bez sensu zaprojektowany...
No jasne, przy procesorach 65W trzeba wprowadzać BTX co najmniej. ATX jest bardzo sensowny i nie wymaga jakichkolwiek zmian.

ODPOWIEDZ