Prawdopodobnie banalna rzecz (mam nadzieje) w kazdym razie ja pol nocy dzisiaj nad sprawa siedzialem i nie rozkminilem.
A o co chodzi?
Chcialbym swojego Line6 Poda wpiac w mikser tak, zeby robil mi za alternatywny FX. Czyli, w razie potrzeby - wskazujac na okreslony tor zeby "obrabial" mi dokladnie taki sygnal jakim w danym momencie mialbym kaprys Line6 potracic. Bez zadnego przekladania kabelkow. Mozliwe to?
Przyklad pierwszy z brzegu: mam pomysl na pewne akustyczne instrumenty sciagane mikrofonem a nawet... wokal (no wiem, wiem):) - okraszone wlasnie symulacjami z Line6 i na dzien dobry problem: mikrofonu przeciez bezposrednio do Poda nie podepne.
Jako, zem z natury czlek ciezkomyslacy, bardzo prosze o objasnienie kwesti w miare zrozumialym jezykiem, najlepiej -
jak 5-cio letniemu dziecku :) Z gory dziekuje. :)
Pytanie z kabelko-mikserologii stosowanej
- wishmaster
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
Re: Pytanie z kabelko-mikserologii stosowanej
...Prawdopodobnie banalna rzecz (mam nadzieje) w kazdym razie ja pol nocy dzisiaj nad sprawa siedzialem i nie rozkminilem.
A o co chodzi?
Chcialbym swojego Line6 Poda wpiac w mikser tak, zeby robil mi za alternatywny FX. Czyli, w razie potrzeby - wskazujac na okreslony tor zeby "obrabial" mi dokladnie taki sygnal jakim w danym momencie mialbym kaprys Line6 potracic. Bez zadnego przekladania kabelkow. Mozliwe to?
Przyklad pierwszy z brzegu: mam pomysl na pewne akustyczne instrumenty sciagane mikrofonem a nawet... wokal (no wiem, wiem):) - okraszone wlasnie symulacjami z Line6 i na dzien dobry problem: mikrofonu przeciez bezposrednio do Poda nie podepne.
Jako, zem z natury czlek ciezkomyslacy, bardzo prosze o objasnienie kwesti w miare zrozumialym jezykiem, najlepiej -
jak 5-cio letniemu dziecku :) Z gory dziekuje. :)...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Ale z tego co piszesz , wynika że chcesz podpiąć Line6 jako wysyłke , do miksera.
Zależy też czy twój mikser posiada ową wysyłkę (Aux).Jeśli tak , to przykładowo : gniazdo oznaczone Aux send łączysz z wejściem "in" Line , a wyjście out z Line podpinasz z gniazdem "send return" w mikserze.A ilość efektu w torze regulujesz za pomocą potencjometru "Aux"(lub Aux 1 , Aux 2 itp.) w danej ścieżce audio.
A o co chodzi?
jak 5-cio letniemu dziecku :) Z gory dziekuje. :)...
Ale z tego co piszesz , wynika że chcesz podpiąć Line6 jako wysyłke , do miksera.
Zależy też czy twój mikser posiada ową wysyłkę (Aux).Jeśli tak , to przykładowo : gniazdo oznaczone Aux send łączysz z wejściem "in" Line , a wyjście out z Line podpinasz z gniazdem "send return" w mikserze.A ilość efektu w torze regulujesz za pomocą potencjometru "Aux"(lub Aux 1 , Aux 2 itp.) w danej ścieżce audio.
Magister Sztuki
Zależy też czy twój mikser posiada ową wysyłkę (Aux).Jeśli tak , to przykładowo : gniazdo oznaczone Aux send łączysz z wejściem "in" Line , a wyjście out z Line podpinasz z gniazdem "send return" w mikserze.A ilość efektu w torze regulujesz za pomocą potencjometru "Aux"(lub Aux 1 , Aux 2 itp.) w danej ścieżce audio....
Tylko musisz wiedziec że tego typu rozwiązanie wiąże się z tym że synał z efektu zawsze będzie szedł rownolegle z synalem czystym. Wiec nie da sie tu uzyskac stuprocentowego nasycenia. Ale jesli to wystarczy to naturalnie jest to dobre rozwiązanie. Zdrugiej strony przy takim rozwiązaniu da sie uzyskac 100 % nasycenia , ale powrót nalezy pokierowac do oddzielnego kanalu In i jego uzywac jako głownego (naturalnie z absolutnie wyciszonymi wysylkami na tym kanale zeby nie zrobilo sie sprzęzenie).
Można zrobić tak, że sygnał będzie bez "czystego" - aux włączasz w wersji: pre fader i wysyłąsz sygnał auxem do poda z zamkniętym faderem.
Powrót ja osobiście zwykle daję do wolnych torów wejściowych a nie do aux return - daje mi to wiekszą kontrolę :)
To tak bez przepinania kabelków chyba najprostsza wersja. Nie napisałeś jednak, jakim mikserem dysponujesz, więc trudno zgadnąć czy: masz wogóle auxy, czy masz możliwość ustawić auxa na "prefader' i takie tam :)
Powrót ja osobiście zwykle daję do wolnych torów wejściowych a nie do aux return - daje mi to wiekszą kontrolę :)
To tak bez przepinania kabelków chyba najprostsza wersja. Nie napisałeś jednak, jakim mikserem dysponujesz, więc trudno zgadnąć czy: masz wogóle auxy, czy masz możliwość ustawić auxa na "prefader' i takie tam :)
www.surogat.pl
- wishmaster
Muchas gracias za rady :) powiem, ze dzieki nim problem mi sie odetkal :) a w zamian pojawily sie nowe problemy :) Czyli wszedlem na wyzszy level.:lol: Cos tam na razie kombinuje sam, (mam jakies sprzezenia, fatalne szumy, miesza mi sie czysty sygnal z pokladowym dsp
i powrotem z line6) jesli mi sie nie uda samemu tego rozgryzc to pozniej pozwole sobie pomeczyc Was nastepnymi pytaniami.
Jaki mikser? O.. cieniutki, obawiam sie. Jakis czas temu kupilem Behringera Eurorack ub1204Fx-pro i do tej pory w zasadzie bardzo okazjonalnie go stosowalem (wiekszosc rzeczy robie na kompie) stad nieznajomosc tematu.
Jeszcze raz dzieki :)
ps.
opcji "prefader" nie widze.
i powrotem z line6) jesli mi sie nie uda samemu tego rozgryzc to pozniej pozwole sobie pomeczyc Was nastepnymi pytaniami.
Jaki mikser? O.. cieniutki, obawiam sie. Jakis czas temu kupilem Behringera Eurorack ub1204Fx-pro i do tej pory w zasadzie bardzo okazjonalnie go stosowalem (wiekszosc rzeczy robie na kompie) stad nieznajomosc tematu.
Jeszcze raz dzieki :)
ps.
opcji "prefader" nie widze.
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
ps.
opcji "prefader" nie widze. ...
jeśli dobrze pamiętam, w tym stole jest przycisk "pre', wciśnięty działa jako pre a wyciśnięty jako post, a najlepiej zajżyj do instrukcji albo zassij sobie ze strony producenta, powinna być po naszemy .
patrząc na foto jest koło gały: aux 1 przycisk pre, należy go wcisnąć, to będzie przed faderem
www.surogat.pl
- metronomus
Możesz nie miec powrotu Aux w mikserze, wtedy Out z tego procesora musisz wpiąć w jeden z kanałów wejściowych Mixera
Stary chałturnik :-)