1212m problem z ASIO

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Felipe
1212m problem z ASIO

Post autor: Felipe » niedziela 20 maja 2007, 22:52

Witam

Mam problem z zainstalowaniem najnowszych sterowników (hotfix) do karty 1212male także do PatchMix i ProteusX LE. System nie wykrywa mi karty choć sterowniki z płyty dostarczonej z produktem instalują się poprawnie. Zostawiłbym tak jak jest ale mam problemy z Asio podczas pracy w Ableton Live6, przy ustawieniu latencji poniżej 50ms słychać trzaski i inne dziwne dzwięki, muszę ustawić większą latencję a o graniu na klawiaturze można zapomnieć. Próbowałem Asio4All ale dalej jest to samo, problemem jest driver urządzenia którego nie można zaktualizować.

Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem albo zna jakieś rozwiązanie?

Sprzęt:
Abit KT7A (VIA 133)
Athlon Thunderbird 1,2Ghz
384 RAM (133Mhz)
Win XP Pro SP2

Sprzęt może nie najnowszy ale na AWE 64 :) mogłem ustawić poniżej 10ms na Asio4All przy kilku efektach i instrumentach VST a na tej karcie z jednym instrumentem już jest problem nie wspominając o efektach.

Problemu nie stwierdziłem w Live4 LE ale jest przerobiony specjalnie pod tę kartę poza tym ma za dużo ograniczeń żeby na nim pracować

Zbynia

Re: 1212m problem z ASIO

Post autor: Zbynia » niedziela 20 maja 2007, 23:22

via kt133 to bardzo problematyczny chipset - przejrzyj support emu ale podejrzewam ze wiele nie wskorasz....

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 20 maja 2007, 23:24

aha przy latencji 50ms tez mi slabo gra i zawsze mi slabo gralo - na nizszej jest ok(5-20) - ta karta nie cierpi duzych latencji

Felipe

Post autor: Felipe » poniedziałek 21 maja 2007, 00:05

...via kt133 to bardzo problematyczny chipset - przejrzyj support emu ale podejrzewam ze wiele nie wskorasz.......

Dzięki za info, trochę poczytałem i rzeczywiście chipsety VIA nie idą w parze z "dźwiękiem", zauważyłem też że przez pierwsze kilka, kilkanaście sekund jest super z latencją ustawioną nawet na 64sample (~2ms?), a po chwili prawdopodobnie chipset odmawia dalszej współpracy...ale... nie będę przerywał grania na 5min żeby chipset odpoczął, więc chyba sprawię sobie coś na Intelu 965?

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za info

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 21 maja 2007, 08:00

nie wazne na czym byleby bylo nowe - bo chcac nie chcac wymieniasz procesor,pamiec,radiator,plyte glowna i przy okazji warto zmienic dysk na sata2(minimum 250 giga - mniejszzych sie nie oplaca)

mozesz tez kupic sama plyte na kt333 ale wtedy i tak ram masz do wymiany.........
miesiac temu sprzedalem za 200 pln na kt400 +256mb ramu+athlon xp2000 +grafika pasywna na agp wiec w sumie niedrogo choc juz malo nowoczesnie i wydajnie

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 21 maja 2007, 10:25

Możesz ściągnąć program Latency Checker z netu i pobawić się wyłączająć różne urządzenia w Menedzerze Urzadzeń. Może się okazać że któres urzadzenie sprawia kłopoty i przez to są trzaski i dropy.
U mnie na nowym laptopie takie problemy sprawiała... Nagrywarka DVD!
Na początku było OK, a potem zaczynały się trzaski i dropy. Po jej wyłączeniu w menedzerze urzadzeń wszystko było OK.
Problemy mogą sprawiać karty sieciowe, kontrolery USB, modem itp.itd. Komputer spowalnia też zazwyczaj antywirus pracujący w tle i połączenie z internetem - do pracy z dzwiękiem warto to wyłączyć.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 21 maja 2007, 10:48

U mnie na nowym laptopie takie problemy sprawiała... Nagrywarka DVD!
Tak z ciekawości spytam - jaki to laptop?
I jak doszedłeś do tego że to nagrywarka? wyłączając pokolei wszystkie zbedne urządania w menedżerze?
www.myspace.com/pchelki

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 21 maja 2007, 13:26

...U mnie na nowym laptopie takie problemy sprawiała... Nagrywarka DVD!
Tak z ciekawości spytam - jaki to laptop?
I jak doszedłeś do tego że to nagrywarka? wyłączając pokolei wszystkie zbedne urządania w menedżerze?...
Tak, dokładnie w ten sposób. Na włączonym Latency checker włączałem i wyłaczałem różne rzeczy w menedzerze.
Laptop to Dell Inspiron e1505 Core Duo. Nagrywarka to TSST, model bodajże L632D.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 21 maja 2007, 13:30

czy nagrywarka ma wlaczone dma i dziala w trybie udma czy pio?

tu raczej nie ma bledu jak w jakiejs bodajze toshibie gdzie geniusze wrzucili naped na jednej tasmie z hdd........

a moze siedziala plyta w napedzie i wystarczylo do zamulenia(dlatego sie je wyjmuje szczegolnie jak ma sie slaby naped albo porysowana plyte.....

zreszta w tym temacie ani latency checker nie pomoze bo raz ze o kompie stacjonarnym a dwa ze to wina czipsetu

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 21 maja 2007, 14:11

...czy nagrywarka ma wlaczone dma i dziala w trybie udma czy pio?

tu raczej nie ma bledu jak w jakiejs bodajze toshibie gdzie geniusze wrzucili naped na jednej tasmie z hdd........

a moze siedziala plyta w napedzie i wystarczylo do zamulenia(dlatego sie je wyjmuje szczegolnie jak ma sie slaby naped albo porysowana plyte.....

zreszta w tym temacie ani latency checker nie pomoze bo raz ze o kompie stacjonarnym a dwa ze to wina czipsetu

...
Nie wiem w jakim trybie działa. Jak to sprawdzić i w jakim powinna działać?
Płyty nie było w napędzie.
Program Latency checker działa na stacjonarnych komputerach i laptopach - chyba nie ma to dla niego żadnego znaczenia. Na stacjonarnym też go uruchamiałem.

ODPOWIEDZ