Trigerowanie perkusji - EZ Drummer i KT Drum Triger

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
zebromirrrr
Trigerowanie perkusji - EZ Drummer i KT Drum Triger

Post autor: zebromirrrr » wtorek 27 mar 2007, 12:03

witam.mam problem .chce trrigerowac perkusje z uzyciem programu kt drum triger,ez drummera i paru jakichs tam mikrofonow...nie koniecznie dedykowanych...czy ktos moze mi powiedziec jakie ustawienia w programie powinny byc? poróbuje importowac stope np i trigerowac ja lecz zamiast stopy pojawia sie np hi hat lub cos innego. bylbym wdzieczny za pomoc,czytam manuala ale nie wiele mi to pomaga.jakies wskazówki lub link do watka jezeli juz takowy sie pojawil i bede wielce zobowiazany.poprostu chce nagrac jak kolwiek bebny ,trigerowac ,podmieniac..itp.pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
havier3

Re: Trigerowanie perkusji - EZ Drummer i KT Drum Triger

Post autor: havier3 » wtorek 27 mar 2007, 12:18

...witam.mam problem .chce trrigerowac perkusje z uzyciem programu kt drum triger,ez drummera i paru jakichs tam mikrofonow...nie koniecznie dedykowanych...czy ktos moze mi powiedziec jakie ustawienia w programie powinny byc? poróbuje importowac stope np i trigerowac ja lecz zamiast stopy pojawia sie np hi hat lub cos innego. bylbym wdzieczny za pomoc,czytam manuala ale nie wiele mi to pomaga.jakies wskazówki lub link do watka jezeli juz takowy sie pojawil i bede wielce zobowiazany.poprostu chce nagrac jak kolwiek bebny ,trigerowac ,podmieniac..itp.pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc...
Najlepiej zgrać każde uderzenie na oddzielnej ścieżce - wtedy nie ma problemu bo wiadomo że jest ono dobrze słyszalne i Trigger wyłapuje tylko te najgłośniejsze. Natomiast z tego co kojarzę w KT Trigger można chyba ustawiać też częstotliwości które programik ma łapać, ale tu już musisz pobawić się sam.

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » wtorek 27 mar 2007, 14:10

......witam.mam problem .chce trrigerowac perkusje z uzyciem programu kt drum triger,ez drummera i paru jakichs tam mikrofonow...nie koniecznie dedykowanych...czy ktos moze mi powiedziec jakie ustawienia w programie powinny byc? poróbuje importowac stope np i trigerowac ja lecz zamiast stopy pojawia sie np hi hat lub cos innego. bylbym wdzieczny za pomoc,czytam manuala ale nie wiele mi to pomaga.jakies wskazówki lub link do watka jezeli juz takowy sie pojawil i bede wielce zobowiazany.poprostu chce nagrac jak kolwiek bebny ,trigerowac ,podmieniac..itp.pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc...
Najlepiej zgrać każde uderzenie na oddzielnej ścieżce - wtedy nie ma problemu bo wiadomo że jest ono dobrze słyszalne i Trigger wyłapuje tylko te najgłośniejsze. Natomiast z tego co kojarzę w KT Trigger można chyba ustawiać też częstotliwości które programik ma łapać, ale tu już musisz pobawić się sam....
no tak wlasnie zrobilem ...mialem sama,czysta stope..no i jakos nie chcial wylapac.musi byc jakas stalosc w tym i jakas metoda zeby w miare szybko ustawiac caly zestaw.a co z przesluchami? jak z sama,wyizolowana stopa jest problem?
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 27 mar 2007, 14:38

Z KT Drum Trigger sprawa jest prosta, tylko interfejs jest mało przejrzysty. Używając KT DT możesz jednocześnie "odfiltrować" conajmniej trzy instrumenty na raz. Kluczowymi suwakami są:
-threshold - próg czułości triggera - nic co poniżej tego progu nie obchodzi KTDT
-hysteresis - zakres "słuchu" KTDT czyli inaczej "klapki na oczy" KTDT tak operuj poziomem Threshold i Hysteresis aby łapać w ten przedział między nimi szczyt sygnałów które Cie interesują.
Jeśli pomimo tego są kłopoty stosuj zaimplementowane filtry LowPass - dla stopy, Band Pass dla werbla i High Pass dla blach

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
tomek_katowice

Post autor: tomek_katowice » wtorek 01 maja 2007, 14:04

Witam!
A jak wygląda sprawa konfiguracja KTdrumtriggera w Cubase?
Na mono ścieżce audio mam ślad, na którym jest zarejestrowana stop. Co jest kolejnym krokiem? Podłączenie wtyki vst KTdrumtrigger na tym śladzie, a następnie? Na You tube widziałem filmik instruktażowy, lecz w Samplitude. Kolega mi pisał, że system się zagotował, ale nie udało się triggerować sygnału. Znalazłem też stronę, gdzie jest opisana wspomniana konfiguracja i instrukcja stosowania, lecz czegoś tam brakuje, skoro mimo kilku prób sygnał audio nie daje się triggerować.
Będę wdzięczny za pomoc - pozdrawiam - Tomek Katowice
[addsig]
Po prostu gram...

Marck9

Post autor: Marck9 » wtorek 01 maja 2007, 18:33

KT DT ustawia się jako efekt na np. śladzie stopy. Następnie na wolnym tracku midi ustawia się jako żródło wejściowe ten właśnie KT DT. A jako wyjście coś co będzie grało podkładanym brzmieniem (sampler, vsti).

Całe ustawienie 30sek.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
tomek_katowice

Post autor: tomek_katowice » środa 02 maja 2007, 00:07

Witam ponownie!
Zadziałało. Brakowało jednej rzeczy:
mianowicie samego nagrywania. Do tej pory tylko odtwarzałem.
Wszystko śmiga, że głowa boli :)
Przy okazji pytanko: jak zaznaczyć wszystkie nutki midi, żeby je jednocześnie przenieść o kilkanaście tonów niżej?
Pozdrawiam - Tomek Katowice
[addsig]
Po prostu gram...

Awatar użytkownika
Boono

Post autor: Boono » środa 02 maja 2007, 08:31

...Witam ponownie!
Zadziałało. Brakowało jednej rzeczy:
mianowicie samego nagrywania. Do tej pory tylko odtwarzałem.
Wszystko śmiga, że głowa boli :)
Przy okazji pytanko: jak zaznaczyć wszystkie nutki midi, żeby je jednocześnie przenieść o kilkanaście tonów niżej?
Pozdrawiam - Tomek Katowice
...
Najprościej wciskając Ctrl+A w polu edycji , i przesunąć sobie myszką na dowolną wysokość.
Magister Sztuki

ODPOWIEDZ