Neumann TLM 49 - warto kupić?
cel - glownie wokal, docelowo - pudlo akustyczne i smyki....czy lepiej dozbierac na spokojnie i kupic Neumann U87ai chociazby uzywanego ..... Interesuje mnie glownie firma Neumann .... prosze o podzielenie sie doswiadczeniami z tymi mikrofonami Was drodzy koledzy... Przy okazji zeby nie zakladac nowego posta... czy ktos z Was mial do czynienia z kompresorami robionymi na zamowienie u Pana IGS ? mam na mysli kompresor SSl Type 4000 i Urei 1176/1178 ? jezeli tak prosze o ocene tych kompresorow i wykonania wzgledem ich oryginalnych odpowiednikow, ewentualnie porownac stosunek jakosci do ceny ... Pozdrawiam
Re: Neumann TLM 49 - warto kupić?
http://www.gefell-mics.com/grp_2_prod_3.htm
poczytaj histroie i corporate tej firmy, oraz o stereo sets M930 (xy i ORTF).
Ta f-ma to Neumann (polecam artykul o kapsulach)
sa reviews na stronach wielu i same zachwyty, kazdy recenzent juz ich po tescie nie oddawal - para steroeo - ok. 6000
W Polsce maja dystryvbucje
poczytaj histroie i corporate tej firmy, oraz o stereo sets M930 (xy i ORTF).
Ta f-ma to Neumann (polecam artykul o kapsulach)
sa reviews na stronach wielu i same zachwyty, kazdy recenzent juz ich po tescie nie oddawal - para steroeo - ok. 6000
W Polsce maja dystryvbucje
co do mikrofonow MG M930 duzo o nich juz sie naczytalem, wiem, ze sa bardzo dobre ... mysle ze para stereo pozostanie wlasnie dla mnie w przyszlosci do okielznania ... jednak ja szukam na dzien dzisiejszy czegos bardziej ukierunkowanego na wokal na kilka lat, najlepiej czegos ze stajni Neumann... poniewaz chodzi mi glownie o wokal i nie ukrywam Neumann ma cos czego inne mikrofony nie maja, taka drapieznosc, potrafia sie swietnie przebijac nawet w najgesciejszym miksie przy schowanym wokalu, Neumann TLM 103 jest zbyt uniwersalny i znany, ma tez probelmy z zgloskami syczacymi uzycie d-eesera wiec jest niezbedne, a jak wiadomo to troche degraduje jakosc dzwieku... dlatego zastanowil mnie nowy produkt Neumana TLM 49 ... jestem bardzo ciekawy co ten mikrofon potrafi w odniesieniu do nagrania wokali glownie meskich.... Neumann U87 Ai mi odpowiada, jest super ! jednak czy uda mi sie go kupic okazjonalnie na ebay za podobna kwote co TLM49 nawet patrzac przez pryzmat nowego egzemplarza ? ...
Znam starego U47 - doskonaly sprzet - przypuszczam ze ten nowy ma do niego nawiazywac.
mikrofony pojemnosciowe uzywane kupowalbym tylko od znajomych (porada kolegi ktory w USA z tego zyje)
Gefell to naprawde Neumann, kiedys i teraz znowu - jakosc Neumanna podobno podupada - w Gefell wciaz taka sama.
M930 jest podobno cichy jesli chodzi o szumy - to zwieksza jego zastosowania przy smykach, fletach, szeptach i innych.
Ja na Twoim miejscu obejrzalbym jeszcze AKG 414 - bardzo fajny do wokalu, swietny do gitary (IMHO) a na dodatek klasyk
mikrofony pojemnosciowe uzywane kupowalbym tylko od znajomych (porada kolegi ktory w USA z tego zyje)
Gefell to naprawde Neumann, kiedys i teraz znowu - jakosc Neumanna podobno podupada - w Gefell wciaz taka sama.
M930 jest podobno cichy jesli chodzi o szumy - to zwieksza jego zastosowania przy smykach, fletach, szeptach i innych.
Ja na Twoim miejscu obejrzalbym jeszcze AKG 414 - bardzo fajny do wokalu, swietny do gitary (IMHO) a na dodatek klasyk
...tylko, ze wlasnie juz mam AKG C414 ULS TL II i ..... nie ma tego czegos co Neumann, a tak sie sklada, ze mialem juz stycznosc z Neumann U87Ai i naprawde to najlepszy mic na jakim nagrywalem swoj wokal .... nie wiem dlaczego, ale wydaje mi sie ze AKG jest za plaski, taki bez harakteru, za to strasznie wiarygodny .. z wszystkich micow jakie juz mialem jest zdecydowanie najlepszy...do dzis go uzywam do pudla akstycznego w polaczeniu z AT4050 brzmi mi pudlo rewelacyjnie, do tego uzywam go do pieca jak nagrywam solowki gitarowe i do wielu innych zastosowan ... dlatego do wokalu szukam czegos bardziej z harakterem ... MG ten akurat co mi zaproponowales jest bardzo fajny, nawet kiedys w EIS byly na plycie probki nagrane z uzyciem tego mikrofonu i nie odbiegal doslownie wogole od Neumann M147 Tube tzn... byl taki lagodny i cieply...dlatego juz wtedy go wizolem pod uwage ... jednak ktos kiedys powiedzial, ze to wciaz nie Neumann .... wiem ze U87Ai jest swietny ale tez drogi , za TLM 49 uzywanego na ebay zaplacil bym okolo 1100 $ a to jest w zasiegu moich mozliwosci finansowych... jezeli ktoz z was, mial do czynienia z TLM 49 prosze sie podzielic kazdym doswiadczeniem, bede bardzo wdzieczny ...... Dziekuje za pomoc Grmebo .... Pozdrawiam
Ja na Twoim miejscu obejrzalbym jeszcze AKG 414 - bardzo fajny do wokalu, swietny do gitary (IMHO) a na dodatek klasyk...
Kwestia gustu, ja go nie znosze na wokalu
Kwestia gustu, ja go nie znosze na wokalu
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Joachimie...a moze ty miales juz stycznosc z Neumann TLM49 ? a moze z MG M930 ... chodzi mi o nagrywanie glownie wokalu meskiego ..... AKG mi tez sie nie do konca sprawdza o ile jest super to...do instrumentow go wole .... tak przy okazji Pozdrawiam 

eee, od niedawna mamy kupione nowe U87 w komplecie (para) i nie zauwazylem, by bylo lepiej lub gorzej od poprzednich, ktore juz mamy pare lat
eee, od niedawna mamy kupione nowe U87 w komplecie (para) i nie zauwazylem, by bylo lepiej lub gorzej od poprzednich, ktore juz mamy pare lat
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...Ja na Twoim miejscu obejrzalbym jeszcze AKG 414 - bardzo fajny do wokalu, swietny do gitary (IMHO) a na dodatek klasyk...
Kwestia gustu, ja go nie znosze na wokalu...
ja tez go nie znosze
ale oglonie cieszy sie estyma, a 2 razy gitare (akustyczna-jazzowa) nan nagrywalismy nan i fajnie wyszlo - tzn. wtedy lepiej
Kwestia gustu, ja go nie znosze na wokalu...
ja tez go nie znosze

...Gefell to naprawde Neumann, kiedys i teraz znowu - jakosc Neumanna podobno podupada - w Gefell wciaz taka sama.
eee, od niedawna mamy kupione nowe U87 w komplecie (para) i nie zauwazylem, by bylo lepiej lub gorzej od poprzednich, ktore juz mamy pare lat...
w tej sprawie zaczep Oducka - nie tylko od niego to slyszalem, ale on robil bezposrednie porownania jakos ostatnio - jego kolega sie "wycisnal" na Neumanna U87...... generalnie napisali z awantura do Neumana a ten sie wszystkiego wyparl... (ta sama konstrukcja, te same podzespoly) tak wiec....
Davi: Z AKG414 to podobny klopot, kiedys chyba mialy nawet kapsuly z AKG C12.... te ktore sie w Radiach zachowaly (a takie pochodzenie bylo tego z ktorego korzystalismy) pochodzily chyba z pol. lat 70. Nie wiem jak akurat z wokalem ale wlasnie gitara przezen poszla i fajnie bylo.
eee, od niedawna mamy kupione nowe U87 w komplecie (para) i nie zauwazylem, by bylo lepiej lub gorzej od poprzednich, ktore juz mamy pare lat...
w tej sprawie zaczep Oducka - nie tylko od niego to slyszalem, ale on robil bezposrednie porownania jakos ostatnio - jego kolega sie "wycisnal" na Neumanna U87...... generalnie napisali z awantura do Neumana a ten sie wszystkiego wyparl... (ta sama konstrukcja, te same podzespoly) tak wiec....
Davi: Z AKG414 to podobny klopot, kiedys chyba mialy nawet kapsuly z AKG C12.... te ktore sie w Radiach zachowaly (a takie pochodzenie bylo tego z ktorego korzystalismy) pochodzily chyba z pol. lat 70. Nie wiem jak akurat z wokalem ale wlasnie gitara przezen poszla i fajnie bylo.