W temacie video jestem zielony, więc szukanie informacji na ten temat przynosi mi jedynie frustrację. Dotychczas pracowałem na obrazkach w okienku programu i niestety pliki video pochłaniają część zasobów komputera.
Wiec tu pytanie: jakie stosuje się rozwiązania by odciążyć system? Jakich rozwiązań sprzętowych mam szukać? Jak przedstawia się sytuacja wyjścia video przez FW? Czy można podłączyć jakiś system, który odciążyłby komputer i jednocześnie wypuszczał obrazek na TV? Jakie rozwiązania stosuje się w pro studiach?
Mam w tym temacie ogromny mętlik. Priorytety to:
1. Odciążyć komputer
2. Przekazać obraz na tv.
Bardzo proszę o radę zarówno tych którzy korzystają z PC, jak również tych, którzy pracują na MAC ponieważ zamierzam się wkrótce zmienić komp na macpro. Wszelkie dodatkowe info mile widziane. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!
Wspomaganie video przy postprodukcji
Re: Wspomaganie video przy postprodukcji
Od jakiegoś czasu zdarza mi się udźwiękawiać filmy. Jest uruchomiony program do montażu dźwięku na 2 monitorach, do tego obrazek wychodzi po SVideo na 2 displaye dla mnie i wykonawców. Po zakończeniu projektu zgrywam materiał przez port FireWire na magnetowid DV. Cały czas praca odbywa się z materiałem w natywnej jakości DV (25 Mbitów na sekunę) i z komputerem nie ma żadnych problemów. Procesor Intel 2x3GHz, 1280MB ram-u. Kompletnie nic się nie przycina ani nic takiego, hula jak burza. A o żadnych sposobach odciążania kompa nie słyszałem.
-
- Kontakt:
Generalnie pracujemy na DV albo nawet na nieskompresowanym materiale (czasem wole nieskompresowany)
Praca na Dwóch monitorach - jak najbardziej - istnieje też możliwosć wysyłki samego źródła Video na osobny monitorTV, niestety mam Vegas v5.0 i jak do tej pory nie udało mi sie uruchomić samego video na TV, odpalam sobie na drugim LCD w okienku (nie wiem, ale chyba trzeba miec jakąś inszą karte którą VEGAS/SoundForge rozumie)
Generalnie przy pracy przede wszystkim ustawiamy projekt tak jak bedzie obraz docelowy, ilość klatek/sek ważna rzecz, oraz bitrate 48 lub 96, jesli w DVD, no i poleca sie 24bit ;) - i tak finalnie jest to degradowane ale lepiej na końcu psuć niż na każdym etapie.
Obraz - tylko nieskompresowany lub DV (jesli masz sprzetowy dekoder MPEG2 to fajno) - czasem przysyłają materiał w MoV, czy DIVX, by mało ważył - wtedy dekoduje go sobie do UNCOMPRESED i hula jak lala - wszak miejsca zajmuje dużo, ale też dużo wolnej przestrzeni na HDD posiadam, to sie nie martwie.
to na tyle...
Praca na Dwóch monitorach - jak najbardziej - istnieje też możliwosć wysyłki samego źródła Video na osobny monitorTV, niestety mam Vegas v5.0 i jak do tej pory nie udało mi sie uruchomić samego video na TV, odpalam sobie na drugim LCD w okienku (nie wiem, ale chyba trzeba miec jakąś inszą karte którą VEGAS/SoundForge rozumie)
Generalnie przy pracy przede wszystkim ustawiamy projekt tak jak bedzie obraz docelowy, ilość klatek/sek ważna rzecz, oraz bitrate 48 lub 96, jesli w DVD, no i poleca sie 24bit ;) - i tak finalnie jest to degradowane ale lepiej na końcu psuć niż na każdym etapie.
Obraz - tylko nieskompresowany lub DV (jesli masz sprzetowy dekoder MPEG2 to fajno) - czasem przysyłają materiał w MoV, czy DIVX, by mało ważył - wtedy dekoduje go sobie do UNCOMPRESED i hula jak lala - wszak miejsca zajmuje dużo, ale też dużo wolnej przestrzeni na HDD posiadam, to sie nie martwie.
to na tyle...
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
jesli zalezy ci na scisle Pro rozwiazaniu, to jest taka firma Aurora, robiaca karty dokladnie do tego celu (chyba jedna z niewielu certyfikowana przez Digidesign). sprawuja sie swietnie (w tej chwili pracuje na modelu FuseX, wczesniej, pod ). niestety do najtanszych nie naleza, alekompletnie zapominasz o obciazaniu procesora, ma wlasny kodek.
testowalismy rozne rozwiazania na Firewire i niestety byly problemy z asynchronem (Pro Tools na MacOSX) i jednak Aurora niezawodna ostala sie w koncu
obraz wychodzi po cinchach do telewizora.
testowalismy rozne rozwiazania na Firewire i niestety byly problemy z asynchronem (Pro Tools na MacOSX) i jednak Aurora niezawodna ostala sie w koncu
obraz wychodzi po cinchach do telewizora.
fan dobrego brzmienia ;)
jeszcze chyba firma pinnacle robi jakies urzadzenia o ktorych myslisz ale moge sie mylic.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Powoli zaczyna mi się rozjaśniać. Rozwiązanie, które prawdopodobnie spełni wszystkie wymagania to karty Aurora, które wskazał Oduck. Niestety są one tylko na mac, więc jest to rozwiązanie na przyszłość. System Fuse-X jest w zasięgu kieszeni, ale dziwne to, ponieważ na stronie jest komunikat: "Out of stock"
Mellodeque, czy sprzętowy dekoder mpeg2 dekompresuje "on the fly"? Widzę, że większość porad jest do maca, a czy na pc na tę chwilę istnieje jakieś rozwiązanie?
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to jest znakomity program do konwertowania plików video: Mpeg streamclip. Ostatnio pracowałem na animatiku, który musiałem konwertować, by działał poprawnie. Muszę się jeszcze sporo poduczyć.
Mellodeque, czy sprzętowy dekoder mpeg2 dekompresuje "on the fly"? Widzę, że większość porad jest do maca, a czy na pc na tę chwilę istnieje jakieś rozwiązanie?
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to jest znakomity program do konwertowania plików video: Mpeg streamclip. Ostatnio pracowałem na animatiku, który musiałem konwertować, by działał poprawnie. Muszę się jeszcze sporo poduczyć.