TC PowerCore PCI MK II, czy Focusrite LiquidMix
Witam. Temat jest taki, ze praktycznie karte TC juz mam zamowioną, ale po kilku konsultacjach, dostalem rade by sie zastanowic i przemyslec sprawe, czy zamiast TC nie lepiej bedzie zakupic Focusriet'a? I tu moja prosba - doradźcie, co bedzie lepszym wyborem? Pozdrawaim.
- Miłaszewski
Re: TC PowerCore PCI MK II, czy Focusrite LiquidMix
Focusrite jest taki sobie, TC ma przyzwoite mozliwosci jesli chodzi o reverby, a najlepszy zestaw wtyczek to UAD-1. Ludzie chwala tez Duende.
Ja osobiscie celowalbym pomiedzy Duende a UAD.
[addsig]
Ja osobiscie celowalbym pomiedzy Duende a UAD.
[addsig]
testowałem liquid chanel - słabiutki a co dopiero mix
polecam duende sprawdzi sie na kazdym sladzie - jakbym mial decydowac sie na jedno to bylby to duende
a powercore - dobre poglosy, przyzwoite eq dynamic, charakter
polecam duende sprawdzi sie na kazdym sladzie - jakbym mial decydowac sie na jedno to bylby to duende
a powercore - dobre poglosy, przyzwoite eq dynamic, charakter
nie stety , mimo wielu wyróznien LiquidMix raczej wypada srednio , sama idea jest doskonała jednak nie wszystko co w zamysle , sprawdza sie dobrze w praktyce .... osobiscie podobie jak przed-piszący uwazam UAD-1i Duende za najlepsze narzedzia tego typu , z ta rzonica ze UAD-1 jest tanszy a Duende bardziej wydajny lecz torche monotematyczny :) .. ale liczy sie efekt koncowy
Czyli TC odpada? chodz mi tez o sprawy finansowych zapasow. TC oraz Focusrite sa w podonych cenach, wiec tak postawilem pytanie, ale widze Focus... raczej odpadnie. Mimo wszystko dzieki za podpowiedzi.
- stevelukather
Duende,jest rzeczywiscie dobre,ale cholera za drogie,conajmniej 3 tys placi sie za nazwe SSL,sluchalem tego ostatnio i porownywalem z brzmieniem EQ SSL firmy URS,panowie naprawde,nie ma jaj, za 250$ sound jest powalajacy.Polecam sciagnac demo(niestety z iLOKiem trza),Neve,API i SSL naprawde brzmia dobrze i slychac roznice w brzmieniu tych EQ,a cena jest na tyle atrakcyjna,dlatego twierdze,ze Duende jest za drogie i nie zawsze warto.Tak naprawde to nic nie brzmi jak SSL czy Neve,to jest bzdura i marketing,jak moze EQ za 700 czy nawet za 2000 PLN brzmiec jak mikser za 1 000 000 $.A jesli to nie jest to samo to po co placic 6 czy 5 tys zamiast 800 PLN,bo tyle np.kosztuje URS.Jesli DSP to UAD1 mozna kupic 1 wypasiona we wszystkie pluginy i 2 puste jako dopalacze i jeszcze zostanie na flaszke.
[addsig]
[addsig]
URS.Jesli DSP to UAD1 mozna kupic 1 wypasiona we wszystkie pluginy i 2 puste jako dopalacze i jeszcze zostanie na flaszke.
...
Ciekawie się zapowiada Uad-Xpander, to do laptopa może być całkiem dobra oferta zwłaszcza pośrednia wersja za 1000$ calkiem miły zestaw plugów z akceleratorem hm hm. Filmik narazie tylko jest
...
Ciekawie się zapowiada Uad-Xpander, to do laptopa może być całkiem dobra oferta zwłaszcza pośrednia wersja za 1000$ calkiem miły zestaw plugów z akceleratorem hm hm. Filmik narazie tylko jest
porownywalem z brzmieniem EQ SSL firmy URS,panowie naprawde,nie ma jaj, za 250$ sound jest powalajacy
moze i powalajacy, dla mnie zdecydowanie nie, to jest jakis wynalazek nei majacy wiele wspolnego z prawdziwym neve czy SSL, czego nie mozna powiedziec o UAD1 czy Duende (przy mniej wymagajacym materiale roznice sa nie do wychwycenia, przy naprawde dobrych nagraniach - minimalne)
i to wlasnie za to sie placi w przypadku np duende - to, ze kupujesz cos pod nazwa SSL, pozwala ci miec pewnosc co do pewnego standardu brzmienowego i braku nieprzyjemnych niespodzianek, ktorych pelno w przypadku URS (wydaje ci sie ze to dokladnie ten sam sound co w odpowiedniku, a tu nagle przekrecasz galke i nie dosc ze sound dziwny, zupelnie inny juz niz powienien byc przy takim przekreceniu w oryginale, to jeszcze odkrywasz ze tak naprawde urzadzenie jest nie do konca przewidywalne, bo nastawione na emulacje czyli udawanie czegos a nie brzmienie same w sobie)
moze i powalajacy, dla mnie zdecydowanie nie, to jest jakis wynalazek nei majacy wiele wspolnego z prawdziwym neve czy SSL, czego nie mozna powiedziec o UAD1 czy Duende (przy mniej wymagajacym materiale roznice sa nie do wychwycenia, przy naprawde dobrych nagraniach - minimalne)
i to wlasnie za to sie placi w przypadku np duende - to, ze kupujesz cos pod nazwa SSL, pozwala ci miec pewnosc co do pewnego standardu brzmienowego i braku nieprzyjemnych niespodzianek, ktorych pelno w przypadku URS (wydaje ci sie ze to dokladnie ten sam sound co w odpowiedniku, a tu nagle przekrecasz galke i nie dosc ze sound dziwny, zupelnie inny juz niz powienien byc przy takim przekreceniu w oryginale, to jeszcze odkrywasz ze tak naprawde urzadzenie jest nie do konca przewidywalne, bo nastawione na emulacje czyli udawanie czegos a nie brzmienie same w sobie)
fan dobrego brzmienia ;)
Ciekawie się zapowiada Uad-Xpander, to do laptopa może być całkiem dobra oferta zwłaszcza pośrednia wersja za 1000$ calkiem miły zestaw plugów z akceleratorem hm hm. Filmik narazie tylko jest...
niby tak, ale dziwi mnie strategia UAudio troche.
zamiast wypuscic UAD2 w koncu, to bawia sie w takie pudelka, podczas gdy konkurencja ma dawno juz rozwiazania na firewire (niby sie tlumacza ze za mala przepustowosc ale jak tu wierzyc majac takie duende czy nawet liquid mix? 32 kanaly konkretnego dsp; a uad1 nie jest na dzisiejszy dzien jakims kosmicznym procesorem jesli chodzi o moc obliczeniowa, chyba ze sie myle?), bo pcmcia baardzo niewygodna dzisiaj juz
moze jesli by to byl zestaw np do wyboru 2, 3 lub 4 kart w jednym pudle (spokojnie by sie zmiescily) to moznaby to uznac za dobry krok marketingowy w dobie notebookow bardzo juz powszechnych.
ale tak - dosyc dziwna strategia
ciekawe czy kiedys napisza sterownik nie majacy ograniczenia 4 kart w systemie? 13 UAD1 w takiej Magmie to nie lada arsenal bylby...
fan dobrego brzmienia ;)
...
Ciekawie się zapowiada Uad-Xpander, to do laptopa może być całkiem dobra oferta zwłaszcza pośrednia wersja za 1000$ calkiem miły zestaw plugów z akceleratorem hm hm. Filmik narazie tylko jest...
zamiast wypuscic UAD2 w koncu, to bawia sie w takie pudelka, podczas gdy konkurencja ma dawno juz rozwiazania na firewire (niby sie tlumacza ze za mala przepustowosc ale jak tu wierzyc majac takie duende czy nawet liquid mix? 32 kanaly konkretnego dsp; a uad1 nie jest na dzisiejszy dzien jakims kosmicznym procesorem jesli chodzi o moc obliczeniowa, chyba ze sie myle?), bo pcmcia baardzo niewygodna dzisiaj juz
moze jesli by to byl zestaw np do wyboru 2, 3 lub 4 kart w jednym pudle (spokojnie by sie zmiescily) to moznaby to uznac za dobry krok marketingowy w dobie notebookow bardzo juz powszechnych.
ciekawe czy kiedys napisza sterownik nie majacy ograniczenia 4 kart w systemie? 13 UAD1 w takiej Magmie to nie lada arsenal bylby...
...
to prawda , UA sie chrzania na maksa , gdzies wyczytałem na forum UA , ze to wcale nie jest polityka firmy a raczej uwarunkowania techniczne , UAD-2 miał byc dwa lata temu , nawet fotki mozna bylo znalesc ale wszystko padło ... z niewiadomych powodow
...
to prawda , UA sie chrzania na maksa , gdzies wyczytałem na forum UA , ze to wcale nie jest polityka firmy a raczej uwarunkowania techniczne , UAD-2 miał byc dwa lata temu , nawet fotki mozna bylo znalesc ale wszystko padło ... z niewiadomych powodow