Rejestrator dla amatora

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
PiotrG
Rejestrator dla amatora

Post autor: PiotrG » poniedziałek 26 lut 2007, 10:59

Witam wszystkim,

Tak jak w temacie: jestem takim kompozytorem-amatorem ktory robi to wylacznie dla przyjemnosci, nie dla pieniedzy I wykorzystuje w tym celu klawisz-workstation Alesis Fusion 8hd (aranzer,sampler,itd. W jednym).
Zastanawiam sie jak zgrywac moje utwory (czyli mix down). Moj wybor padl na rejestrator flashowy Fostex Mr-8 MkII,jednakze mam pare pytan:
1. czy taki rejestrator zapewni mi dobra jakas nagrywania,tzn. Czy po nagraniu na te urzadzenie dzwiek bedzie brzmial tak dobrze jak bezposrednio odgrywany z klawisza (no lub chociaz dosc podobnie)?
2. czy miedzy rejestratorem a klawiszem musze stosowac jakies dodatki ,typu kompresor?
Dodam ze jestem kompletnie zielony w tym temacie jedynie co znam to tylko mojego Alesisa I wiem jak komponowac (rodzaj muzyki: ambient z elementami world music)

Dzieki,
Piotrek

Awatar użytkownika
dejote

Re: Rejestrator dla amatora

Post autor: dejote » poniedziałek 26 lut 2007, 11:23

...
Witam wszystkim,

Tak jak w temacie: jestem takim kompozytorem-amatorem ktory robi to wylacznie dla przyjemnosci, nie dla pieniedzy I wykorzystuje w tym celu klawisz-workstation Alesis Fusion 8hd (aranzer,sampler,itd. W jednym).
Zastanawiam sie jak zgrywac moje utwory (czyli mix down). Moj wybor padl na rejestrator flashowy Fostex Mr-8 MkII,jednakze mam pare pytan:
1. czy taki rejestrator zapewni mi dobra jakas nagrywania,tzn. Czy po nagraniu na te urzadzenie dzwiek bedzie brzmial tak dobrze jak bezposrednio odgrywany z klawisza (no lub chociaz dosc podobnie)?
2. czy miedzy rejestratorem a klawiszem musze stosowac jakies dodatki ,typu kompresor?
Dodam ze jestem kompletnie zielony w tym temacie jedynie co znam to tylko mojego Alesisa I wiem jak komponowac (rodzaj muzyki: ambient z elementami world music)

Dzieki,
Piotrek
...
Potrzebu8jesz takiego rejestratora? Nie lepiej wykorzystać komputer?
1. Tak
2. Jeśli nie potrafisz obsługiwać tego typu urządzeń i jesteś amatorem, to po cholerę ?
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

PiotrG

Post autor: PiotrG » poniedziałek 26 lut 2007, 14:02

a na co mam sobie zgrywac kawalki zrobione przeze mnie? napisalem ze jestem amatorem ale to nie znaczy ze nie potrafie obslugiwac rejestrator - nie przesadzajmy. chodzilo mi tylko tu o doswiadczenie z tego typu gadzetami, czy warto z nich korzystac.
tez sie nad tym zastanawialem, ale nie wiem czy warto,bo jesli musialbym wydac podobne pieniadze jak za rejestrator to wole rejestrator (kompa to mam tylko laptopa, z jakims tam chipsetem na pokladzie).

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » poniedziałek 26 lut 2007, 16:26

rejestratory takie są przeważnie wyposażone w parametry co najmniej jakości CD [16bit/44.1KHz ]. Ten o który pytasz ma chyba lepsze .
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 26 lut 2007, 16:48

...a na co mam sobie zgrywac kawalki zrobione przeze mnie? napisalem ze jestem amatorem ale to nie znaczy ze nie potrafie obslugiwac rejestrator - nie przesadzajmy. chodzilo mi tylko tu o doswiadczenie z tego typu gadzetami, czy warto z nich korzystac.
tez sie nad tym zastanawialem, ale nie wiem czy warto,bo jesli musialbym wydac podobne pieniadze jak za rejestrator to wole rejestrator (kompa to mam tylko laptopa, z jakims tam chipsetem na pokladzie).
...
to może spróbuj najpierw na lapka swojego nagrywać przez line in,bo urządzenie którę podałeś jest żeczywiśćie godne uwagi ale raczej przydatne bardzie w terenie (poza domem),a newet jeżeli jakość dźwięku nie będzie Cie zadowalać to wtedy może pomyśleć nap. o karcie emu na usb ,o ile się nie mylę to 0202 ....
pozdrawiam

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 26 lut 2007, 17:57

Czy alesis nie ma rejestratora w sobie ?
Bo jesli ma to pakuj to na dysk.Taki fostex jest nieoplacalny w uzyciu,( ciagle kupowanie drogich kart pamięci ).
Napisz jakiego masz laptopa bo byc moze chcesz wydać dwa razy pieniadze na coś co już masz.
fostex ma tylko 8 sladów a byc moze wystarczy kupic karte do laptopa i dysk zewnętrzny oraz free reaper i można nagrywać .Uwierz to wygodniejsze niz dłubanie na takim rejestratorku.

PiotrG

Post autor: PiotrG » poniedziałek 26 lut 2007, 19:05

dzieki za powyzsze rady, problem polega na tym ze ten laptop ma wejscia USB 1.1, a nie 2.0 wiec wolne. na dodatek nie ma wejscia PCMCIA (na karty).jest jednakze dosc mocny (2.4ghz celeron.

fusion ma wbudowany rejestrator Hd,ale rejestrowac sam siebie nie moze (czyli brak mixdown - powazna wada Fusiona).

wazna rzecz: ma wyjscia spdif oraz Adat.na allegro znalazlem jakas karte zewnetrza ktora ma wejscie na to,wiec moze daloby sie podpiac tego fusiona przez ta karte do laptopa i nagrywac prawie ze bezstratnie? (bo tak rozumiem fakt, ze jest to wejscie optyczne)

http://www.allegro.pl/

kwestia tego czy laptop z Usb1.1 bylby w stanie pociagnac 16bit/44khz??

jesli faktycznie tak, to chyba musialbym znalezc jakas karte z Spdif. Czy byloby to lepsze rozwiazanie i dobrze glowkuje??

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 26 lut 2007, 19:13

a jak zrobisz pętle w fusion na zasadzie out do in to nagra przecież.
Problem w fostexie jest tak ize drogo cie wyjdzie archiwizacja nagrań bo bedziesz miał na kartach i nie bedziesz mógł kasowac, wiec bedziesz ładował kase w karty.

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » poniedziałek 26 lut 2007, 19:43

dzieki za powyzsze rady, problem polega na tym ze ten laptop ma wejscia USB 1.1

--------------------------------------------
Mbox 2 mini + Pro Tools usb 1.1

Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » wtorek 27 lut 2007, 01:12

...a jak zrobisz pętle w fusion na zasadzie out do in to nagra przecież.

też pierwsze co mi do głowy przyszło to takie rozwiązanie. Połącz dwoma kabelkami wyjście w dwoma wejściami fusionowego rejestratora, nagraj to co chcesz nagrać i masz gotową opcję mixdown. To zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż zakup Fostex'a czy innego SoundDevice'a :)
Sam jestem posiadaczem tego zacnego instrumentu i też korzystam z rejestratora z powodzeniem.
Jeśli już masz wydawać grubą kasę na rejestrator, to faktycznie zakup MBox'a wydaje się być rozsądniejszym rozwiązaniem - zyskujesz wtedy prostotę miksowania śladów, o co w rejestratorach raczej ciężko.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ