Steinberg Cubase System 4 VS M-Audio 410 + Cubase SE

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
B1334
Steinberg Cubase System 4 VS M-Audio 410 + Cubase SE

Post autor: B1334 » środa 21 lut 2007, 12:47

Szanowni Użytkownicy Forum Eis!

Chciałbym się zwrócić z pytaniem do osób zorientowanych, co sądzą na temat rozwinięty poniżej.

Przymierzam się do zmiany swojego sprzętu i oprogramowania.
Punktem wyjścia miał być MacBook + jedna z wymienionych w temacie propozycji sprzętowo-programowych, ale ostatecznie (po przeczytaniu dość niepochlebnych opinii na temat współpracy sytemu macowskiego z produktami Steinberg’a, zdecydowałem się, że punktem wyjścia będzie laptop z zainstalowanym XP.

Ale do rzeczy.

Zastanawiam się, co będzie dla mnie korzystniejszym rozwiązaniem:
zakup Cubase System 4 czy słabszej wersji SE ale do tego kartę M-Audio 410.

Na ten wydatek mam przeznaczone ok. 2000 PLN i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co wybrać.

Za Cubase S4 przemawia pewność, że załączona karta będzie bezproblemowo współpracowała z softem, ale liczba 4 wyjść może nie być wystarczająca (sprzęt ten będzie wykorzystywany na scenie jako źródło „podkładu” na scenie i z wstępnych wyliczeń wychodzi, że potrzebne będzie mi najmniej 6 wyjść).
Dodatkowym „minusem” wydaje się być USB, które jest wolniejsze od oferowanego w M-Audio 410 – FireWire.

Za M-Audio 410 przemawia fakt, ze pod względem „konstrukcyjnym” jest to karta odpowiednia, ale rodzi się pytanie jak będzie współpracowała z Cubase SE? Wiadomo też, że jako Start Edition – jest to soft dość okrojony, ale czy ktoś ma pełne, info jakie są to różnice w stosunku do oprogramowania załączonego do S4 (bo jedyne, co udało mi się w sieci zlokalizować – to porównanie Cubase LE/SE/SL/SX).

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc

Pozdrawiam!

Zbynia

Re: Steinberg Cubase System 4 VS M-Audio 410 + Cubase SE

Post autor: Zbynia » środa 21 lut 2007, 14:54

jesli emu wciaz daje plyte z oprogramowaniem na ktorym jest sonar LE,cubase LE,ableton live lite wavelab lite i inne

to masz 2 preampy z 48v plus 4 wejscia liniowe 6 liniowych wyjsc spdif i/o i adat i/o plus midi..........

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 21 lut 2007, 19:40

...jesli emu wciaz daje plyte z oprogramowaniem na ktorym jest sonar LE,cubase LE,ableton live lite wavelab lite i inne

to masz 2 preampy z 48v plus 4 wejscia liniowe 6 liniowych wyjsc spdif i/o i adat i/o plus midi.............
Również polecam Emu 1616m na PCMCIA (najszybszy interface na laptopa) mimo że sam mam NI Kore na USB 2 ... ale to już inna bajka.

Awatar użytkownika
B1334

Post autor: B1334 » czwartek 22 lut 2007, 09:20

Musze sprawdzić to E-MU, nie pomyslalem o 1616. Moze z tego wzgledu, ze w chwili obecnej uzywam 0404 na Win 2000 i szlag mnie trafia za każdym razem gdy mam coś zrobić.
Może to wina złej konfiguracji, ale z dobrodziejstw E-MU w ogóle nie korzystam, bo za każdym razem wkradają się jakieś trzaski, szumy itp. - dlatego jestem dość sceptycznie nastawiony do ich produktów:-/

Programy w wersji "lite" - to trochę za mało (jesli chodzi o Cubasis), ale do M-Audio dorzucają Ableton Live Lite 5.

Dzięki za poradę

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 22 lut 2007, 12:17

do emu tez - abletona niedlugo i w czipsach dostaniesz.......

ja z dsp emu nie korzystam(kiedys czasem jak do odsluchu poglosu potrzebowalem) - i jest super.....(1212m)

PKedzia

Post autor: PKedzia » czwartek 22 lut 2007, 22:58

nie wiem czenu tak się czepiacie E-MU mam 0404 i żadnych problemów.
od 1,5 roku pracuje na tej karcir i ani razu nie zawiesił sie komp ,ani nie było problemów z ładowaniem sterowników.
Muzyka + saksofon = wielka pasja

ODPOWIEDZ