PCI a FireWire a VST
Witam poraz pierwszy.
Jestem w przededniu kupowania sprzetu, abym mogl wreszcie zaczac tworzyc w domu.
Zamierzam kupic pare Yamahy hs-80m i interfejs audio/midi.
Zalezy mi bardzo na jak najnizszej latencji, gdyz chce za pomoca klawiatury MIDI grac na instrumentach vst.
Przetrzasam juz dosyc gruntownie forum Eis, jednak tworzy mi sie powoli metlik w glowie...
Mianowicie, poczatkowo chcialem kupic RME HDSP 9632 do komputera stacjonarnego(nie wykluczam jakis nagran w przyszlosci). Jednak, chcialbym miec mozliwosc transportowania interfejsu i uzywaniu jej z laptopem. Stad 2, bardzo nurtujace mnie pytania:
1) Czy najmniejsza wygodna latencja przy graniu z VST zalezy od karty, czy od procesora?
2) Czy latencja w interfejsach FireWire rozni sie z reguly od tych w kartach PCI?
Nie wiem, co robic, w wiekszosci czasu bede siedzial przed komputerem stacjonarnym, w ktorym nie potrzebuje zewnetrznego interfejsu, jednak nie wiadomo, co przyniesie przyszlosc i zewnetrzny interfejs pewnie by sie przydal...
Chodzi mi tu o interfejsy z polki 1500-2000 PLN. Myslalem nad:
TC Konnekt 24D,
Echo Gina 3G,
E-MU 1616m,
Presonus Firebox
M-Audio Firewire 1814
Nie dorownuja one pewnie jakoscia do HDSP, jednak przy moich monitorach nie beda pewnie te
roznice slyszalne...
Prosze o jakiekolwiek rady...Co wybrac, moze wiecie o jakis zestawieniach typu [rozny interfejs, odpowiadajaca im latencja, dla tych samych sesji]?
Pozdrawiam z nadzieja na pomoc.
Jacek
Jestem w przededniu kupowania sprzetu, abym mogl wreszcie zaczac tworzyc w domu.
Zamierzam kupic pare Yamahy hs-80m i interfejs audio/midi.
Zalezy mi bardzo na jak najnizszej latencji, gdyz chce za pomoca klawiatury MIDI grac na instrumentach vst.
Przetrzasam juz dosyc gruntownie forum Eis, jednak tworzy mi sie powoli metlik w glowie...
Mianowicie, poczatkowo chcialem kupic RME HDSP 9632 do komputera stacjonarnego(nie wykluczam jakis nagran w przyszlosci). Jednak, chcialbym miec mozliwosc transportowania interfejsu i uzywaniu jej z laptopem. Stad 2, bardzo nurtujace mnie pytania:
1) Czy najmniejsza wygodna latencja przy graniu z VST zalezy od karty, czy od procesora?
2) Czy latencja w interfejsach FireWire rozni sie z reguly od tych w kartach PCI?
Nie wiem, co robic, w wiekszosci czasu bede siedzial przed komputerem stacjonarnym, w ktorym nie potrzebuje zewnetrznego interfejsu, jednak nie wiadomo, co przyniesie przyszlosc i zewnetrzny interfejs pewnie by sie przydal...
Chodzi mi tu o interfejsy z polki 1500-2000 PLN. Myslalem nad:
TC Konnekt 24D,
Echo Gina 3G,
E-MU 1616m,
Presonus Firebox
M-Audio Firewire 1814
Nie dorownuja one pewnie jakoscia do HDSP, jednak przy moich monitorach nie beda pewnie te
roznice slyszalne...
Prosze o jakiekolwiek rady...Co wybrac, moze wiecie o jakis zestawieniach typu [rozny interfejs, odpowiadajaca im latencja, dla tych samych sesji]?
Pozdrawiam z nadzieja na pomoc.
Jacek
Re: PCI a FireWire a VST
O fak, już myślałem że napisałem jakiś post o którym nie wiem (jakiś efekt motyla czy coś ) hehe.
Jescze nikt mi Mariana nie skroił. Proszę mi oddać Mariana. a miało być oryginalnie.
<---------
Sorry że nie na temat :)
ja mam emu 1212m śmiga jak ta lala , ale latencja zależy od procka, chcę mniejszą latencje - nie ma sprawy , ale mniej vst zarzucę - o tak ło.
pozdro
...Zamierzam kupic pare Yamahy hs-80m i interfejs audio/midi.
Zalezy mi bardzo na jak najnizszej latencji, gdyz chce za pomoca klawiatury MIDI grac na instrumentach vst...
Jesli zalezy Ci naprawde na jak najnizszej latencji to zainwestuj w instrumenty hardware'owe a nie VST. A dla mnie i dla wielu innych latencja przy buforze 256 sampli w zupelnosci wystarcza. Do miksu mozna latencje zwiekszyc.
Zalezy mi bardzo na jak najnizszej latencji, gdyz chce za pomoca klawiatury MIDI grac na instrumentach vst...
Jesli zalezy Ci naprawde na jak najnizszej latencji to zainwestuj w instrumenty hardware'owe a nie VST. A dla mnie i dla wielu innych latencja przy buforze 256 sampli w zupelnosci wystarcza. Do miksu mozna latencje zwiekszyc.
Jestem przystojny i młody
Jesli zalezy Ci naprawde na jak najnizszej latencji to zainwestuj w instrumenty hardware'owe a nie VST.
W 2 tysiącach się z tym hardwarem zmieści co nie?
Z dobrą kartą, nienajgorszym prockiem, dobrą konfiguracją ludzie pracują na VSTi i latencja "żadna" (umownie, bo przecież jest). Wyobrażam to sobie jak niesie ze sobą laptopa i ciągnie kablami za sobą te wszystkie graty, które na dysku twardym ważą mega/giga-bajty
Jak nam latencja wystarcza to jemu też wystarczy hihi.
Do Autora: karty które podałeś są jak kisiel - dostosują się prawie do wszystkiego czego ucho żąda
(w kwestii latencji) więc nie ma obaw.
[addsig]

Z dobrą kartą, nienajgorszym prockiem, dobrą konfiguracją ludzie pracują na VSTi i latencja "żadna" (umownie, bo przecież jest). Wyobrażam to sobie jak niesie ze sobą laptopa i ciągnie kablami za sobą te wszystkie graty, które na dysku twardym ważą mega/giga-bajty

Do Autora: karty które podałeś są jak kisiel - dostosują się prawie do wszystkiego czego ucho żąda

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
...Jesli zalezy Ci naprawde na jak najnizszej latencji to zainwestuj w instrumenty hardware'owe a nie VST.
Jak nam latencja wystarcza to jemu też wystarczy hihi.
(w kwestii latencji) więc nie ma obaw.
...
Do Mariana mam wielki sentyment, ale moze za kilka postow zmienie zdanie i Mariana wymienie :)
To co, myslicie, ze karta zewnetrzna bardziej sie oplaca od karty na PCI?
Z kart, ktore podalem, chyba najlepiej wychodzi M-Audio Firewire - w wersji 1814 ma dość dużo we/wy, tylko czy przetworniki i przedwzmianiacze sa dobre jak przy Konnekt 24D?
Dużo dobrego słyszałem też o E-mu 1616m - jednak, przy podłączeniu ze stacjonarnym PC-tem będę musiał skorzystać z przejściówki na PCI. Co sądzicie, czy obecność dodatkowej przejściówki będzie działała negatywnie na prędkość całego zestawu?
Dzięki wielkie za odzew, pozdrawiam!
Jacek

...
Do Mariana mam wielki sentyment, ale moze za kilka postow zmienie zdanie i Mariana wymienie :)
To co, myslicie, ze karta zewnetrzna bardziej sie oplaca od karty na PCI?
Z kart, ktore podalem, chyba najlepiej wychodzi M-Audio Firewire - w wersji 1814 ma dość dużo we/wy, tylko czy przetworniki i przedwzmianiacze sa dobre jak przy Konnekt 24D?
Dużo dobrego słyszałem też o E-mu 1616m - jednak, przy podłączeniu ze stacjonarnym PC-tem będę musiał skorzystać z przejściówki na PCI. Co sądzicie, czy obecność dodatkowej przejściówki będzie działała negatywnie na prędkość całego zestawu?
Dzięki wielkie za odzew, pozdrawiam!
Jacek
proste ze nie
albo emu 1616 z przejsciowka do pci
albo rme hdsp z karta firewire(ichnia) plus karta pcmcia - tyle ze to spore koszta
no ewentualnie firewire(bywaja problemy - archiwum) albo usb ale tylko gdy nie potrzebujesz wiecej we/wy
albo emu 1616 z przejsciowka do pci
albo rme hdsp z karta firewire(ichnia) plus karta pcmcia - tyle ze to spore koszta
no ewentualnie firewire(bywaja problemy - archiwum) albo usb ale tylko gdy nie potrzebujesz wiecej we/wy
To co, myslicie,
Myslimy ze powinienes oddac mariana !
Kup 1616m PCI oraz jak będziesz potrzebował do notebooka, jedynie samą kartę PCMCIA i będziesz mógł używać na laptopie "skrzynkę" 1616m. Samą kartę do laptopa dostaniesz za 150$. Najbardziej uniwersalne rozwiązanie ze świetnymi przetwornikami i DSP na pokładzie.
...Kup 1616m PCI oraz jak będziesz potrzebował do notebooka, jedynie samą kartę PCMCIA i będziesz mógł używać na laptopie "skrzynkę" 1616m. Samą kartę do laptopa dostaniesz za 150$. Najbardziej uniwersalne rozwiązanie ze świetnymi przetwornikami i DSP na pokładzie....
I tak wlasnie zrobie. Dzieki!!
Jeszcze jedno - moze wiecie, czy interfejs zewnetrzny rozni sie w wersji PCI i PCMCIA? Chodzi o Emu 1616m, oczywiscie.
Oddalem Mariana. Bede oryginalny swoja nieoryginalnoscia :)
pozdr.
I tak wlasnie zrobie. Dzieki!!
Jeszcze jedno - moze wiecie, czy interfejs zewnetrzny rozni sie w wersji PCI i PCMCIA? Chodzi o Emu 1616m, oczywiscie.
Oddalem Mariana. Bede oryginalny swoja nieoryginalnoscia :)
pozdr.
Są takie same