Metoda masteringu Bob'a Katz'a - K14

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Metoda masteringu Bob'a Katz'a - K14

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 01:15

Po tym adresem znajduje sie opis metody ustawiania glosnosci i wogole masteringu stworzony przez Boba Katza.

Ja juz kiedys zapodalem ten link, ale jakos nikt nie pochwycil - a wydaje mi sie to bardzo ciekawe - moze EIS albo ktos kto rozumie ten jezyk, dalby rade przelozyc to na ojczysta mowe wraz z komentarzami (co to jest Headroom, psychoakustyka, Fletcher Munson i inne).

Sam Bob katza propaguje ta metode (chociazby na Gearslutz), a slyszalem efekty jej dzialania i jest ona niezwykle kulturalna jesli chodzi o glosnosc, choc spelnia standarty glosnosci broadcastowej

Metoda ta pracuje kolega (z rzadka poajwiajacy sie na tym forum) i te miksy brzmia fajnie. Wiem ze napewno wymaga ona wyskalowanego odpowiednio meteringu (nie wiedzialem ze to tak skomplikowane pojecie), odpowiednio zrobionego miksu, wykalibrowanej glosnosci monitorow (chyba zeby zniwelowac efekt Fletchera-Munsona) etc.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Metoda masteringu Bob'a Katz'a - K14

Post autor: JoachimK » wtorek 13 lut 2007, 01:27

...Po tym adresem znajduje sie opis metody ustawiania glosnosci i wogole masteringu stworzony przez Boba Katza.

Ja juz kiedys zapodalem ten link, ale jakos nikt nie pochwycil -

Podawalem kiedys tez, zdaje sie przy dyskusji na temat wzorcow brzmien
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 01:38

i co - zostalo to wszystko wyjasnione? gdzie !!!!???

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 13 lut 2007, 14:28

hmm ciekawe. W wolnej chwili postaram sie zpolszczyc ten text. Narazie zmagam sie juz z jednym, i jeszcze troche mi to zajmie.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 14:35

byloby cool - tez bym to probowal tlumaczyc, ale redagowanie czy prawidowle przetlumaczenie niektorych slow, oraz komentarz (np. opis RMS) przekraczaja moje mozliwosci

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 13 lut 2007, 14:50

...byloby cool - tez bym to probowal tlumaczyc, ale redagowanie czy prawidowle przetlumaczenie niektorych slow, oraz komentarz (np. opis RMS) przekraczaja moje mozliwosci...
Kwesia podejscia. Ostatnio tłumaczylem Manuala do RME i tez miałem kilka "przystanków" Ale tutaj trzeba podejść (przynajmniej ja tak robie) ze wyczytuje sie z kontekstu albo dziele wyraz na czesci, i tłumacze go po cześcich, a czasami nie tłumacze bo to bez sensu i tak wiadomo o co chodzi. Zależy od sytuacji. Każdy sposób jest dobry jezeli jest skuteczny. Przeważnie po skończonej pracy daje tekst przetłumaczony do weryfikacji dla tłumacza.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » wtorek 13 lut 2007, 16:51

No właśnie miło by było gdyby ktoś z szanownej redakcji miał czas i chęci do przetłumaczenia tego.

Do takich technicznych tekstów trzeba ludzi związanych z fachem.

Kiedyś prosiłem kilka znajomych osób, których cała edukacja od malucha aż po studia była anglojęzyczna, aby przetłumaczyły mi pare manuali do sprzętów i okazało się, że poza wyrazami nic z tego nie kumają.......

Fachmena nam trza!
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » wtorek 13 lut 2007, 17:08

...No właśnie miło by było gdyby ktoś z szanownej redakcji miał czas i chęci do przetłumaczenia tego.

Do takich technicznych tekstów trzeba ludzi związanych z fachem.

...
Doskonały Pomysł. ! doskonały , jednak jak znam zycie, okaze sie ... ze potzrbna jest jakas Licecja, albo jeszcze inny wynalazek i nic z tego nie bedzie . Musimy zewrzec szyki i postulowac w tej kwesji

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 18:19

nie sadze, tekst jest na ogolnie dostepnej stronie (zreszta pelnej innych skarbow) - mysle ze jakby go zaczepic i opisac spraweto kto wie...

tam jeszcze jest ciekawy artykul o tym jak wg. powinno przygotowywac sie miks pod przyszly mastering wykonany przez profesjonalistow.......

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » wtorek 13 lut 2007, 19:52

O tak strona Boba Katza to skarbnica wiedzy. Wlasciwie mozna powiedziec ze to biblia dla poczatkujacego masteringowca - dla zaawansowanego takze.
Moze przydatnym okaze sie link do przetlumaczonego na polski materialu autorstwa Boba Katza - jest to co prawda ogolnikowy tekst ale wartosci poznawcze ma spore.
Material jest w PDF: http://www.studio.use.pl/sekrety.pdf

ODPOWIEDZ