Jak podłączyć kompresor Behringer MDX2600?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Prec
Jak podłączyć kompresor Behringer MDX2600?

Post autor: Prec » wtorek 16 sty 2007, 21:58

Witam,
zakupilem niedawno komresor MDX2600, niestety mam problemy z jego podlaczeniem do karty dzwiekowej PRESONUS FIREBOX i zsynchronizowanie tego z programem COOL EDIT PRO.

http://www.behringer.com//MDX2600/MDX2600_big.jpg ZDJECIE KOMPRESORA Z PRZODU

http://www.behringer.com//MDX2600/MDX2600_rv.jpg ZDJECIE KOMPRESORA Z TYLU

http://presonus.com/images/fireboxfront.jpg ZDJECIE KARTY DZWIEKOWEJ PRESONUS FIREBOX Z PRZODU

http://presonus.com/images/fireboxrear.jpg ZDJECIE KARTY Z TYLU

http://presonus.com/images/fireboxmixer.jpg MIKSER KARTY DZWIEKOWEJ

Jak ja to probuje zrobic:

Podlaczam kompresor i karte przez wyjscia LINE IN/LINE OUT 3/4

Mikrofon podczepiam pod kompresor.

W programie ADOBE AUDITION (COOL EDIT PRO DAWNIEJ) ustawiam wejscie IN na 3/4.

Jak mam ustawic MIKSER PRESONUS???

Gdy podczepie mikrofon z tylu kompresora i mowie do niego na kompresorze nie migaja wcale te diody, sygnalizatory, czy to jest w porzadku czy trzeba cos z przodu ustawic aby bylo widac i slychac efekt.

JESLI KTOS MIALBY CHOC TROCHE CIERPLIWOSCI ABY RZUCIC NA TO OKIEM BEDE OGROMNIE WDZIECZNY.

P.S. Bardziej niz na sprzecie znam sie na rymowaniu...

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Re: Jak podłączyć kompresor Behringer MDX2600?

Post autor: tommi1981 » wtorek 16 sty 2007, 23:52

P.S. Bardziej niz na sprzecie znam sie na rymowaniu... ...
widać...

Mikrofon podłączony do kompresora nie zadziała. Musisz zastosować przedwzmacniacz. Ewentualnie podłaczyć mikrofon do miksera a MDX 2600 dać przez insert.
Pozdrawiam.
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Awatar użytkownika
Qsho

Post autor: Qsho » środa 11 kwie 2007, 21:17

...P.S. Bardziej niz na sprzecie znam sie na rymowaniu... ...
widać...

Mikrofon podłączony do kompresora nie zadziała. Musisz zastosować przedwzmacniacz. Ewentualnie podłaczyć mikrofon do miksera a MDX 2600 dać przez insert.
Pozdrawiam. ...
Witam,jestem nowy na forum i mam pdobny problem.Mam interface edirol fa 101,mikrofon Rode k2 mikser yamaha mg8/2fx i kompresor behringera mdx2600,wiem ,że musze podłaczyc kompresor pod mikser insertem ale gdzie dokładnie mam sie podpiąć w kompresorze i jak sie to cudo obsługuje??

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » środa 11 kwie 2007, 21:26

.....wiem ,że musze podłaczyc kompresor pod mikser insertem ale gdzie dokładnie mam sie podpiąć w kompresorze i jak sie to cudo obsługuje?? ...
W sumie to razem podpinaliśmy z kolegą z postu powyżej ten kompresorek i kicha, tzn podłączylismy kablem Y pod insert miksera i pod wejścia sidechain send/return.
Wówczas kompresor milczał jak zaklęty. Wpadłem więc na pomysł by podłączyć ten insert pod in i out compresora, i owszem diody migają słychać dźwięk ale nie widać żadnego wpływau urządzenia, chciałem ustawić limiter, kurna nie potrafie. Może to cudo trza sterować własnie tym sidechainem.
Szanowni użytkownicy tego kompresora jak wy go podpinacie u siebie.
Kiedyś Ula go zachwalała, no to musi być dobry...
proszę teź o litość, dotyczczas używałem VST i życie było łatwiejsze...
nie kumam jeszcze do końca idei SC

JoU

Awatar użytkownika
kamerton

Post autor: kamerton » środa 11 kwie 2007, 21:47

sproboj podłączyc sygnał wyjściowy z miksera pod wejścia in do compresora a z compresora wyjścia out do karty dżwiękowej wejść in. Powinno pomóc.

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » czwartek 12 kwie 2007, 00:11

...sproboj podłączyc sygnał wyjściowy z miksera pod wejścia in do compresora a z compresora wyjścia out do karty dżwiękowej wejść in. Powinno pomóc....
cały wic polega na tym, że podłączenie tego kompresora/limitera w insert miałoby opracować dźwięk w najbardziej adekwatnym dla specyfiki toru miejscu.
Chodzi mi bardziej o to jak ustawić konkretnie ten model kompresora by w koncu zaczął działać w sposób zauważalny...

JoU

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » czwartek 12 kwie 2007, 18:54

czytałem manuala do tego kompresora, jest on tak sprytnie skonstruowany, że nie pokazuje dokładnie co do jakich gniazd musi być podłączone, są tam również przykłady ustawień, które jakoś niczego nie wnoszą.
Może powinno być tak, że kabel insertowy powinien być jeszcze rozszyty w ten sposób że send podpinam pod wejście kompresora i SideChain send żeby sterowało toto całością, po jakiego w takim razie return z saidechaina skoro nic z niego nie słychać.
Poradźcie zielonemu koledze, pieniążki wydane na kompresor to niech w końcu zacznie robić to co do niego kurna należy...

JoU

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 12 kwie 2007, 23:04

ja akurat mam wersje 4600
ale mam takie pytanie
co ty wogole chcesz nim robic,
po co tak naprawde chcesz wykorzystac side chain
mi sie wydaje ze utrudniasz sobie zycie...

skoro (a tak wnioskuje) chcesz poprostu nagrac "cos" przez mikrofon i od razu kompresowac to po co side-chain ?

prosta sprawa, mic - preamp (mikser) - kompresor (dobrze ustawiony) - karta dzwiekowa

a jezeli chcesz side-chain, to co podajesz na ten side-chain, skad sygnal, czym chcesz sterowac i co chcesz sterowac ?

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

ODPOWIEDZ