RME MultifaceII

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
wasyl25
RME MultifaceII

Post autor: wasyl25 » niedziela 14 sty 2007, 12:44

Mam takie pytanko. Moze jest ono troche błache, ale mam metlik w głowie. Chciałem kupić kolejny interface ESI 1010, ale okazało sie ze juz go nie produkuja. I teraz jest problem bo nie wiem co wybrac, zawsze uwazalem ze jest to dobra karta(mam juz taka jedna) i nie zastanawialem sie nad niczym innym. Co mozecie polecić, najlepiej do 2tys pln na pci i z niska latencja(ok 1ms). I jeszcze jak to jest z RME multifaceII, tam podobno trzeba jakaś karte na pci lub na pcimcia. jak to z tym jest i jaka to karta?? wałkuje wyszukiwarke i wszedzie pisze ze to trzeba, ale nigdzie nie pisze konkretnie co to jest (a moze jestem tepy i nie moge znalezc).
z gory dzieki za rady.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
preceli

Re: RME MultifaceII

Post autor: preceli » niedziela 14 sty 2007, 13:06

...ale nigdzie nie pisze konkretnie co to jest (a moze jestem tepy i nie moge znalezc)...

Chyba rzeczywiście jesteś tępy, do bólu: RME MULTIFACE II.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » niedziela 14 sty 2007, 13:11

Chyba rzeczywiście jesteś tępy, do bólu: RME MULTIFACE II.
...
tyle to ja wiem, i tez to czytałem. kwestia jest inna. chodzimi o rme pci card bus. czy jest to konieczne zeby podłaczyc multiface do kompa?? czy jest to poprostu zwykły kontroler firewire. Pisze ze sa tam jakies ulepszenia, ale czy one sa konieczne?? czy mozna to podłaczyć pod zwykłe firewire??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 14 sty 2007, 13:27

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem tekstu?

"...System Hammerfall DSP składa się z 2(!) elementów: karty sterującej (PCI lub CardBus [PCMCIA]) montowanej do wnętrza komputera oraz zewnętrznego modułu analogowego MULTIFACE II..."

"..Połączenie pomiędzy kartą PCI a zewnętrznym interfejsem [Multiface i Digiface] jest możliwe dzięki kablowi Firewire [IEEE 1394]. Transfer danych nie używa(!) standardowego protokółu Firewire, ale znacznie stabilniejszy protokół zaprojektowany przez firmę RME (AudioWire) ..."

Czy już mówi Ci to coś?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » niedziela 14 sty 2007, 21:38

ale z tego co sie orjetuje, to mozna kupic oddzielnie multi face, i oddzielnie pci card bus. I teraz nasuwa mi sie pytanie: czy mozna RME multiface podłaczyc do zwykłego fire wire?? Czy pracuje to tylko z card busem??

i od poczatku mi o to chodzi??

i jeszcze czy jest cos podobnego do ESI 1010, oprucz M-audo delta 1010?? W podobnej korzystnej cenie??

piotr

Post autor: piotr » poniedziałek 15 sty 2007, 09:30

...ale z tego co sie orjetuje, to mozna kupic oddzielnie multi face, i oddzielnie pci card bus. I teraz nasuwa mi sie pytanie: czy mozna RME multiface podłaczyc do zwykłego fire wire?? Czy pracuje to tylko z card busem??

i jeszcze czy jest cos podobnego do ESI 1010, oprucz M-audo delta 1010?? W podobnej korzystnej cenie??...
Cześć!
Kolega Preceli Ci już odpisał - NIE MOŻNA!.
Kartę Multiface możesz podłączyć albo pod CardBuS (to dla laptopa) albo pod dedykowaną katrę PCI produkcji RME (do stacjonarnego PC).
Tak więc jeżeli się zdecydujesz na zakup to musisz kupić:
multiface + PCI card - cena kompletu w Audiosatcji to 3490.00PLN
lub do laptopa
multiface + CardBas - cena kompletu w Audiostacji to 3750.00PLN
Pozdrawiam
Piotr
[Post edytowany przez Admina w dniu 15/01/2007]

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » poniedziałek 15 sty 2007, 21:46

......ale z tego co sie orjetuje, to mozna kupic oddzielnie multi face, i oddzielnie pci card bus. I teraz nasuwa mi sie pytanie: czy mozna RME multiface podłaczyc do zwykłego fire wire?? Czy pracuje to tylko z card busem??

i jeszcze czy jest cos podobnego do ESI 1010, oprucz M-audo delta 1010?? W podobnej korzystnej cenie??...
Cześć!
Kolega Preceli Ci już odpisał - NIE MOŻNA!.
Kartę Multiface możesz podłączyć albo pod CardBuS (to dla laptopa) albo pod dedykowaną katrę PCI produkcji RME (do stacjonarnego PC).
Kolega preceli nie powiedział tego w tak jednostajny sposob jak zrobiłes to ty. moje pytanie bylo spowodowane tym ze jak zadzwoniłem do pewnego sklepu(z bardzo durzym asortymentem) w niemczech, gdzie kobieta poinformowała ze skoro jest fire wire to raczej nie trzeba nabywac tej karty, bo skoro jest tam port firewire to powinno to działac ze zwykłym fire wire. Moje pytanie było wiec skierowane do urzytkowników a nie do ludzi ktorzy tylko o tym czytali. Bo tyle to i ja przeczytałem. Ale tam nie pisze jednoznacznie ze nie działa to ze zwykłym portem.

Znacie moze jakies inne interface do raka i na pci z niska latencja, w przystepnej konfiguracji. A moze karta pci i ADAT-y??

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 15 sty 2007, 21:53

[...] kobieta poinformowała ze skoro jest fire wire to raczej nie trzeba nabywac tej karty, bo skoro jest tam port firewire to powinno to działac ze zwykłym fire wire.
ALE TAM NIE MA FIREWIRE

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » poniedziałek 15 sty 2007, 22:00

ALE TAM NIE MA FIREWIRE...
moze nie tyle firewire, co złacze o takim samym wygladzie.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 15 sty 2007, 22:15

...ALE TAM NIE MA FIREWIRE...
moze nie tyle firewire, co złacze o takim samym wygladzie....

Dokładnie.
Ale to poważna różnica, prawda?

AES/EBU oraz mikrofon też używaja identycznych gniazdek XLR, ale te złącza nie mają ze sobą wiele wspólnego.

W każdym razie - podłączenie RME do dowolnego fireWire na pewno nie będzie działać, a może nawet doprowadzić do uszkodzenia. Do dzałania multiface/digiface konieczna jest karta albo na PCI albo PCMCIA (inaczej CardBus). KROPKA.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ