Tascam DM24 + karta FireWire - problem a komunikacją

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
lep
Tascam DM24 + karta FireWire - problem a komunikacją

Post autor: lep » niedziela 14 sty 2007, 09:15

Witam. Posiadam mikser tascam dm24 z kartą roaszerzeń firewire. Problem polega na komunikacji miksera z komputerem. Minowicie w panelu kontrolnym który steruje miedzy innymi buforem, w informacji o stanie miksera, tudzież karty firewire mam informacje
streaming state - trying to lock.
Niemogę wtedy odtwarzać ani nagrywać dzwięku ale sterowniki są widocznie zarówno w windows jak i w cubase. Mikser bez problemu wykrywa karte firewire i pokazuje status-ok Panel sterujący również rozpoznaje karte w mikserze i podaje je numer seryjny - tylko ta dziwna blokada???. Karta zaczyna poprawnie współpracować dopiero po jakimś czasie, 10-20 min, z tym że ma tendencje do rozłączania się właaściwie to niemam żadnego wpływu na to czy zadziała czy nie. Próbowałem zmieniać sloty pci, próbowałem różne karty fw - teraz mam z chipem texas instrument, testowałem na innych komputerach, instalowałem świerzy windows, zmieniłem pamięci na kingston i dalej to samo. Bardzo bym prosił o wszelkie sugestie , które mogły by rozwiązać ten problem. A może zostaje mi wybrać się do serwisu - polsound - co o tym sądzicie. Jestem w stanie zapłacić każde rozsądne pieniądze za rozwiązanie tego problemu. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
www.homstudio.com.pl

Zbynia

Re: Tascam DM24 + karta FireWire - problem a komunikacją

Post autor: Zbynia » niedziela 14 sty 2007, 16:38

If the status says “trying to lock” and does not change in several seconds, reboot the computer.
This may happen if the sample rate or clock source for the mixer is changed without removing the FireWire cable first.

tak jest w instrukcji

sprawdz tez dlugosc kabla(max 3 metry) i ustawienia zworek na karcie f/w w tascamie

Awatar użytkownika
lep

Re: Tascam DM24 + karta FireWire - problem a komunikacją

Post autor: lep » niedziela 14 sty 2007, 17:42

...If the status says “trying to lock” and does not change in several seconds, reboot the computer.
This may happen if the sample rate or clock source for the mixer is changed without removing the FireWire cable first.

tak jest w instrukcji

sprawdz tez dlugosc kabla(max 3 metry) i ustawienia zworek na karcie f/w w tascamie...
Niepomagają restarty , ani zmiana czy wyciąganie kabla [1,8m], zworki na karcie ustawione zgodnie z instrukcją.
www.homstudio.com.pl

ODPOWIEDZ