Problem z podłączeniem sprzętu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
skibas
Problem z podłączeniem sprzętu

Post autor: skibas » niedziela 17 gru 2006, 13:24

Witam!
Więc problem wygląda tak: AKG Perception 200 podłączam do Mackie cfx 20 bo nie mam jeszcze preampu więc muszę wykorzystać fantom z Mackie. Następnie jej insertem wychodzę do D-boxa Behringera, jego outputem XLR wychodzę do bramki dbx 1074 i jej outputem wychodzę z powrotem do Mackie, żeby innym insertem wyjść do karty muszycznej. Problem polega na tym, że w Key input dbxa chcę wpiąć jeszcze kompresor (Alesis 3630- wiem, że kicha nawet tego nie komentujcie, na szczęście nie kupiłem jeszcze ale mam pożyczony ze sklepu na wypróbowanie:) ) więc wychodzę (i wchodzę) z dbxa kablem typu Y insertowym, z drugiej strony jest Alesis na wejściu i wyjściu... niestety nie działa. Przy takim podłączeniu kompresor wogóle się nie odzywa. Próbowałem różnych kombinacji, z D-boxa zrobiłem zobie nawet krosownicę, żeby jednym kanałem wysłać tu i wrócić przez drugie urządzenie na drugi kanał ale nic z tego:/ ma ktoś jakiś pomysł?
Zależy mi żeby sygnał przede wszystkim szedł do bramki dbxa a później był kompresowany. Bo owszem bywa tak że bramka dbxa mi reaguje ale sygnał i tak cały czas pojawiał się na kompresorze i był nagrywany więc chyba coś nie tak.
Aha ktoś może powiedzieć że po co mi bramka z dbxa skoro Alesis też ją ma. Więc po to że w Alesisie bramka otwiera się z takim "klikiem" a w dbx mogę dodatkowo wykorzystać jeszcze filtr.
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem i ktoś będzie mógł pomóc!
dzięki
Pozdrawiam!
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]

Awatar użytkownika
peak

Re: Problem z podłączeniem sprzętu

Post autor: peak » niedziela 17 gru 2006, 13:35

O ile wiem to w bramkach "key" nie służy jako dodatkowy insert, tylko jako wejście do sterowania bramką innym sygnałem audio niż obrabiany.

Rozwiązanie: wyjście z bramki wepnij w wejście kompresora. A powrót insertu wetknij w jego wyjście. Powinno pomóc.

Pozdrawiam
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » niedziela 17 gru 2006, 13:47

...O ile wiem to w bramkach "key" nie służy jako dodatkowy insert, tylko jako wejście do sterowania bramką innym sygnałem audio niż obrabiany.

Rozwiązanie: wyjście z bramki wepnij w wejście kompresora. A powrót insertu wetknij w jego wyjście. Powinno pomóc.

Pozdrawiam...
tylko, że w dbx są tylko XLR jako wyjścia i wejścia, tylko key input jest jack, troszeczkę jaśniej jakbyś mógł to opisać bo nie czaję:P

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 17 gru 2006, 13:52

tylko, że w dbx są tylko XLR jako wyjścia i wejścia, tylko key input jest jack, troszeczkę jaśniej jakbyś mógł to opisać bo nie czaję:P...

Key input to wejscie do kluczowania (sterowania) toru side chain bramek i kompresorow. To nie jest wejscie audio (choc sygnal audio sie tam podaje)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » niedziela 17 gru 2006, 14:15

...tylko, że w dbx są tylko XLR jako wyjścia i wejścia, tylko key input jest jack, troszeczkę jaśniej jakbyś mógł to opisać bo nie czaję:P...

Key input to wejscie do kluczowania (sterowania) toru side chain bramek i kompresorow. To nie jest wejscie audio (choc sygnal audio sie tam podaje)
...
czyli podłączyć tylko bramkę i sterować ją sygnałem z kompresora? nie no chyba bez sensu:/
dalej nie wiem jak to podłączyć... jakbym miał konsoletę z direct outami i insertami to nie byłoby chyba problemu ale nie mam niestety:/

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » niedziela 17 gru 2006, 14:25

a próbowałem też tak z sygnałem z git basowej:
wpinam się liniowo bezpośrednio do D-boxa, z niego wychodzę XLR do bramki, powrót z bramki XLR do drugiego wejścia D-boxa, z tego wyjście na wescie in kompresora (jack) i teraz albo powrót na 3 kanał D-boxa ( i z niego do konsolety(XLR)) albo od razu (jack) na linię do konsoli i później przez insert do karty ale to też nie działa tak jak chcę, bo sygnał nawet przy zamkniętej bramce leci przez kompresor i się nagrywa:/

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 17 gru 2006, 14:28

czyli podłączyć tylko bramkę i sterować ją sygnałem z kompresora? nie no chyba bez sensu:/
dalej nie wiem jak to podłączyć... jakbym miał konsoletę z direct outami i insertami to nie byłoby chyba problemu ale nie mam niestety:/...

Najpierw napisz, co bys chcial uzyskac, bo zamotales opis.
Inna sprawa, ze jesli chcesz nagrywac na komputer, to lepiej nie uzywac bramki, a pozniej wyciac dokladnie w komputerze to, co niepotrzebne.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » niedziela 17 gru 2006, 14:31

tylko, że w dbx są tylko XLR jako wyjścia i wejścia, tylko key input jest jack, troszeczkę jaśniej jakbyś mógł to opisać bo nie czaję:P...
Insert wyjście -> wejście bramki (przez przejściówkę TRS->XLR).
Wyjście bramki -> wejście kompresora (przez kolejną przejściówkę albo kabel z różnymi końcówkami, chyba że Alesis ma wejścia na canonach.
I wyjście Alesisa -> powrót insertu.

"Key input" służy do sterowania bramką innym sygnałem. To znaczy, że bramka otwiera się wtedy, gdy poziom sygnału podanego na key input jest odpowiednio wysoki. Np. na wejście dajesz bas z syntezatora a na key loop perkusyjny. I dostajesz bas grany w rytmie loopa.

W dużym skrócie i uproszczeniu
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 17 gru 2006, 15:58

zrob najprosciej - wyjdz insertem do kompresora a auxem do komputera

olej bramke - w wokalu kompletnie sie nie przyda

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » niedziela 17 gru 2006, 21:55

...zrob najprosciej - wyjdz insertem do kompresora a auxem do komputera

olej bramke - w wokalu kompletnie sie nie przyda...
kurde faktycznie:) czemu wcześniej na to nie wpadłem... tylko czy nie ma różnicy w dynamice sygnału przy Auxie lub Insercie?

ODPOWIEDZ