Problem z mikserem - Tape Out/Record Out

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
abproject
Problem z mikserem - Tape Out/Record Out

Post autor: abproject » wtorek 12 gru 2006, 22:31

Witam.
Niedawno kupilem mikser Tapco MIX 260 FX, ogolnie jestem zadowolony ale dzis podczas nagrania wokalu pojawil sie problem. Kiedy podalem dziewczynie podklad na sluchawki i wlaczylem nagrywanie w programie jakie bylo moje zdziwienie kiedy na traku slysze podklad z vokalem...he he...powinien byc sam vocal. W soundcraft C4 bez problemu rejestrowalem sam vocal bylo tam stosowny wyjscie record out..a w tym Tapco ? vocal z podkladem mi sie nagrywa z wyjscia Tape Output. Ten mikser nie ma takiej opcji ? zeby rejestrowal mi sie sam vocal ? moze cos zle ustawiam ? Jest jakis patent ? bo bede musial odeslac ten mikser jak nie rozwiaze tego problemu.
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Problem z mikserem - Tape Out/Record Out

Post autor: matiz » wtorek 12 gru 2006, 22:43

W soundcraft C4 bez problemu rejestrowalem sam vocal bylo tam stosowny wyjscie record out..a w tym Tapco ? vocal z podkladem mi sie nagrywa z wyjscia Tape Output.

No i dobrze - to znaczy zle. To sa jak widac inne wyjscia. Niestety, C4 jest niezle pomyslany

abproject

Post autor: abproject » wtorek 12 gru 2006, 22:52

...W soundcraft C4 bez problemu rejestrowalem sam vocal bylo tam stosowny wyjscie record out..a w tym Tapco ? vocal z podkladem mi sie nagrywa z wyjscia Tape Output.

No i dobrze - to znaczy zle. To sa jak widac inne wyjscia. Niestety, C4 jest niezle pomyslany ...
Matiz to co mam zrobic ? Moze do karty muzycznej podpiac sluchawki odlaczyc playback in w mikserze i wtedy przez mikser bedzie sie sygnal nagrywal z mikrofonu bez podkladu ? heh...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 12 gru 2006, 22:54

Matiz to co mam zrobic ?

Nagrywac z insertu/sendu/directoutu czy co tam masz w tym mikserze.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 13 gru 2006, 03:23

tape out to nie rec output w c4

zapamietaj ze na ttape out zawsze idzie suma zreszta jest to wszystko w instrukcji
najlepiej nagrywaj z send/aux ewentualnie directout o ile masz

abproject

Post autor: abproject » środa 13 gru 2006, 12:54

...tape out to nie rec output w c4

zapamietaj ze na ttape out zawsze idzie suma zreszta jest to wszystko w instrukcji
najlepiej nagrywaj z send/aux ewentualnie directout o ile masz...
Ok. Dzisiaj spróbuje to podłaczyc i sprawdzic w jakiej konfiguracji podlaczenia bedzie mi sie nagrywał tylko wokal z jednoczesnym odsluchem podkladu na sluchawkach.

Directout nie mam. W gre wchodzi tylko insert albo aux send. Te wyjscie insert w jakiej jest specyfice... stereo ? Bo z karty muzycznej mam wyjscie do nagrywania 2 x trs mono. Trzebabedzie zlutowac odpowiedni kabel ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 13 gru 2006, 14:13

W gre wchodzi tylko insert albo aux send.

Jest aux pre fader, czyli monitor? Jak tak, to go uzyj.

Te wyjscie insert w jakiej jest specyfice... stereo ? Bo z karty muzycznej mam wyjscie do nagrywania 2 x trs mono. Trzebabedzie zlutowac odpowiedni kabel ?

Insert to jednoczesnie wejscie i wyjscie, trzeba zlutowac odpowidni kabel albo kombinowac z niedopchnieciem wtyczki

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 13 gru 2006, 16:17

to juz moze lepiej sprobij z auxem - o ile jest po korekcji to bedziesz mogl ja zaaplikowac na nagrywany slad

ODPOWIEDZ