EMU PM5 + EMU PS12

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MW
EMU PM5 + EMU PS12

Post autor: MW » poniedziałek 11 gru 2006, 23:35

Witam

Niedawno na tym forum mocno dyskutowany był wątek na temat testu monitorów w jednym z zachodnich czasopism. Podobno zebrało się tam kilku znanych fachowców którzy obiektywnie ocenili dostępne monitory aktywne w poszczególnych zakresach cenowych. Problem polega na tym że jakiś czas temu kupiłem monitory które w tym teście zostały określone mianem najgorszych (sprzęt jak w temacie). Czy ktoś z czytających ten test mógłby jakoś w przybliżeniu opisać co o tych monitorach napisano? Mam te monitory i w sumie nie powinienem się już stresować ale firma ta wypuściła niedawno subwoofer który do czasu lektury tego wątku dosyć poważnie rozważałem. Ponieważ w życiu nie słyszałem innych monitorów nie wiem teraz już czy w domu mam szajs i czy warto pakować niemałą w końcu kasę w sprzęt tej firmy, czy za w czasu zmieniać klocki a te póki świerze i jeszcze nie wszyscy znają owy test, sprzedawać?
Błagam nie besztajcie mnie za to iż nie zadałem pytania zanim kupiłem monitory. Polecił mi je kumpel-sprzedawca który ma w sprzedaży długą listę monitorów i który zapewniał że kupując te właśnie, kupuje jakość wartą dwa razy więcej kasy (a nie jedne słyszał).
Poza tym nie piszcie że jeżeli mnie się dobrze pracuje to dlaczego zawracam wam i sobie głowe. Ja zwyczajnie zastanawiam się czy za te pieniądze nie mógłbym mieć w domu sprzętu dwa razy lepszego.
No i ten subik. On wart jest tyle co dwa monitory. No i mam już w domu EMU 1212M. I bardzo sobie chwale. No i test w EiS. Niezły w sumie.

Dzięki z góry za rady
Pzdr, MW

Awatar użytkownika
flove

Re: EMU PM5 + EMU PS12

Post autor: flove » poniedziałek 11 gru 2006, 23:50

... Ja zwyczajnie zastanawiam się czy za te pieniądze nie mógłbym mieć w domu sprzętu dwa razy lepszego.
No i ten subik. On wart jest tyle co dwa monitory. No i mam już w domu EMU 1212M. I bardzo sobie chwale. No i test w EiS. Niezły w sumie.

Dzięki z góry za rady
Pzdr, MW...

hmm ... no coz dobrego zakupu to zes raczej nie dokonał ... nie slucha się kolegi-sprzedawcy tylko monitorów .... :] ... gdybys zadał sobie trochę trudu i przesłuchał pare paczek to sam byś stwierdził które brzmieniwo najbardziej ci odpowiadają ... cóż ... moim zdaniem mogłeś kupić lepiej ... chovciażby hs'y 80 yamahy .. sa w takiej samej cenie :] ... ja osobicie nie kupilbym monitorów firmy która nie ma jakieś tradycji i wiedzy na temat ich konstrukcji (tym bardziej jeśli sam nie miałbym w tym doświadczenia) ... a nie oszukujmy się... emu nie ma :]

MW

Post autor: MW » wtorek 12 gru 2006, 00:08

hmm ... no coz dobrego zakupu to zes raczej nie dokonał ... nie slucha się kolegi-sprzedawcy tylko monitorów .... :] ... gdybys zadał sobie trochę trudu i przesłuchał pare paczek to sam byś stwierdził które brzmieniwo najbardziej ci odpowiadają ... cóż ... moim zdaniem mogłeś kupić lepiej ... chovciażby hs'y 80 yamahy .. sa w takiej samej cenie :] ... ja osobicie nie kupilbym monitorów firmy która nie ma jakieś tradycji i wiedzy na temat ich konstrukcji (tym bardziej jeśli sam nie miałbym w tym doświadczenia) ... a nie oszukujmy się... emu nie ma :] ...
--------------------------------------------------------------------------------------

No nie ma.
Nie jest łatwo w mojej wsi znaleźć sklep w którym mógłbym posłuchać kilku i wybrać te które mi pasują. Daleko trza by jechać. Poza tym nie chciałem bawić się w zboczeńca i przebierać w kilku-procentowych różnicach. Ufałem chłopakowi bo przecież słyszał nie jedno, poza tym sympatyczny facet i nigdy na minę mnie nie 'wrzucał'. Bo i poco?
Jest aż tak źle z tymi EMU?

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » wtorek 12 gru 2006, 00:30

Jest aż tak źle z tymi EMU? ...

ja nie twierdze ze jest zle :) ... ale mogloby byc lepiej ... za prawie 2 tys mozna kupic lepszy sprzet ... mi osobiscie brzmienie emu sie nie podoba ... wole np. audiofilskie acoustic energy evo1 ... kosztuja ok. 1200 zl para ... + do tego jakis np. audiofilski rotel za 600 zl ... i bardzo ladnie graja ...

oczywiscie teraz ktos moze powiedziec ze nie maja wiele basu .. bo nie maja ... ale za to maja pieken stereo + szczegolowosc jakiej brakuje "monitorom" w tym przedziale cenowym ... zreszta te emu tez dolu za wiele nie maja ;) ...

spojrz na to tak ... czlowiek zawsze uczy sie na bledach :)

ODPOWIEDZ