RME Card Bus problemy z instalacją
Chwaliłem i mam nadzieje że nadal bedę chwalił tę firmę ale niestety na razie mam problem -kupiłem laptopa HP nx 7400 z kartą muzyczną soundMAX Integradet Digital HD Audio- i niestety system XP HOME nie widzi card busa .Myślę że robię wszystko ok czyli multiface podłaczam do zasilacza, kablem łączę multiface z Card Busem wkładam do laptopa,właczam laptopa i niec (wcześniej wgrywam sterowniki (pokazuje się tylko mikser i nic więcej )mam wrażenie że karta muzyczna laptopa blokuje w jakiś sposób RME a niestety karty nie można odłczyć z pozycji biosa bo jest zintegrowana z compem.Probowałem już chyba wszystkiego -dodaj nowy sprzęt,zmieniałem sterowniki i nic tak jakby system nie widział Card Busa-sprawdziłem że slot PCI jest ok -działa poprawnie na bezprzewodowym internecie ,sprawdziłem również Card Busa ale bez multiface i rownież inne laptopy nie widzą że coś zostało podłączone (chyba że jest potrzebne zasilanie multifaca)Nie za bardzo rozumiem o co tu chodzi być może popełniam jakiś błąd ,więc proszę o jakieś wskazówki (sprzęty są fabrycznie nowe -system operacyjeny xp home oryginalny)kogoś kto ma coś podobnego i wie jak to ruszyć.Bo tak jak rozumiem system operacyjny powinien znależc nowy sprzet -a póżniej powinienem wgrać sterowniki-zrestartowć kompa i po sprawie - a tu jakaś droga przez męke -może z własnej winy ? Pozdro-johni
Gram ,śpiewam od i całe życie.
Re: RME Card Bus problemy z instalacją
,sprawdziłem również Card Busa ale bez multiface i rownież inne laptopy nie widzą że coś zostało podłączone (chyba że jest potrzebne zasilanie multifaca)
@@@@@@@@@@@@@@
Z tego wynika ze Cardbusa nie widza rowniez inne laptopy (czyli moze byc uszkodzony),ale sprobuj jeszcze zrobic tą operacje kilka razy z rzedu.Kiedys byl taki problem (rzadki), ze w niektorych przypadkach karta nie od razu łapała właściwe zasilanie z płyty i musiałem ją startować często i trzy razy (była to pci ale zdarzyło mi sie to tez raz z cardbusem) zanim zastartowała.Dzwoniłem w tej sprawie do dystrybutora i faktycznie potwierdziłem rzadki problem z dostarczaniem napiecia karcie.
Ps. Restartuj poprzez wyłączenie laptopa a nie przez uruchom ponownie.
@@@@@@@@@@@@@@
Z tego wynika ze Cardbusa nie widza rowniez inne laptopy (czyli moze byc uszkodzony),ale sprobuj jeszcze zrobic tą operacje kilka razy z rzedu.Kiedys byl taki problem (rzadki), ze w niektorych przypadkach karta nie od razu łapała właściwe zasilanie z płyty i musiałem ją startować często i trzy razy (była to pci ale zdarzyło mi sie to tez raz z cardbusem) zanim zastartowała.Dzwoniłem w tej sprawie do dystrybutora i faktycznie potwierdziłem rzadki problem z dostarczaniem napiecia karcie.
Ps. Restartuj poprzez wyłączenie laptopa a nie przez uruchom ponownie.
Szukam książki Dźwięk w filmie - Małgorzata Przedpełska-Bieniek.Kupie,pożyczę,zapłacę za przesyłkę)
- stevelukather
Mam nadzieje,ze CardBus wkladales do kompa wylaczonego.Tak samo kabelek laczacy przetwornik za karta tez przy wylaczonym laptopie.Sprobuj sciagnac ze strony Flash Update,moze to cos pomoze a tak naprawde to sprobuj sie skontaktowac z kims kto ma taki zestaw i wystarczy podmienic CardBus na chwile i zobaczyc co sie stanie.Ja na maku nie mialem zadnych problemow,po prostu zainstalowalem,dopiero potem podlaczylem i poszlo.Jesli mieszkasz na Slasku to daj cynk to mozemy sie spotkac w celu zbadania sprawy.
[addsig]
[addsig]
Dzięki za cenne uwagi,oczywiście włączałem urządzenia przy wyłaczonym laptopie,próbowałem go ze 20 razy już ruszyć,niestety jestem z Białegostoku i jak się orientuję to tylko ja mam RME - mam tylko jeszcze jedno pytanie do autorów obu postów czy -oprogramowanie dla multiface robiliście przed fizycznym włożeniem card busa i czy system w momencie kiedy właczyliscie kompa zgłosił jego obecność i nastepnie zainstalowaliście sterowniki ?Być może jesli chodzi o te napiecie w card busie występuje problem z multifacem bo akurat ten egzemplarz multifaca kupiłem w USA ale bez problemy chodzi mi w stacjonarnym i widze że działa z zasilaczem bo się pali (niestety )czerwona lampka error-hostale może z tymi prądami jakieś chochliki się zdarzają Dzięki z gory za odpowiedz i cenne uwagi
Gram ,śpiewam od i całe życie.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:47 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
- stevelukather
...Dzięki za cenne uwagi,oczywiście włączałem urządzenia przy wyłaczonym laptopie,próbowałem go ze 20 razy już ruszyć,niestety jestem z Białegostoku i jak się orientuję to tylko ja mam RME - mam tylko jeszcze jedno pytanie do autorów obu postów czy -oprogramowanie dla multiface robiliście przed fizycznym włożeniem card busa i czy system w momencie kiedy właczyliscie kompa zgłosił jego obecność i nastepnie zainstalowaliście sterowniki ?Być może jesli chodzi o te napiecie w card busie występuje problem z multifacem bo akurat ten egzemplarz multifaca kupiłem w USA ale bez problemy chodzi mi w stacjonarnym i widze że działa z zasilaczem bo się pali (niestety )czerwona lampka error-hostale może z tymi prądami jakieś chochliki się zdarzają Dzięki z gory za odpowiedz i cenne uwagi ...
Ja drivery stawialem przed odpaleniem i nawet wlozeniem do maca cardbusa,ale flash update musialem zrobic na podlaczonym urzadzeniu.Jesli masz podlaczony do PC stacjonarnego to bez zasilacza,on dostaje napiecie z karty PCI,natomiast pod laptopem obowiazkowo zasilacz.Jesli pali ci sie kontrolka HOST,to zadzwon do AUDIOSTACJI bo problem moze byc wiekszy.
[addsig]
Ja drivery stawialem przed odpaleniem i nawet wlozeniem do maca cardbusa,ale flash update musialem zrobic na podlaczonym urzadzeniu.Jesli masz podlaczony do PC stacjonarnego to bez zasilacza,on dostaje napiecie z karty PCI,natomiast pod laptopem obowiazkowo zasilacz.Jesli pali ci sie kontrolka HOST,to zadzwon do AUDIOSTACJI bo problem moze byc wiekszy.
[addsig]