Coś jak Strip Silence w VST lub DX?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
oduck
Coś jak Strip Silence w VST lub DX?

Post autor: oduck » wtorek 14 lis 2006, 11:45

czesc!

szukam wtyczki ktora dzialalaby jak najblizej tego co jest dostepne pod nazwa strip silence w pro toolsie czy logicu.
krew mnie zalewa ze tylko te aplikacje maja tak madrze to rozwiazane (w sonarze, ktorego uzywam, jest to dosyc uciazliwe - nie ma tego podgladu, o ktory wlasciwie najbardziej mi chodzi, kiedy to pokazuja sie kreseczki obrazujace miejsce ciecia przy danych ustawieniach treshold i innych; teraz musze na slepo to robic, co przy dlugich take'ach jest dosyc uciazliwe i niepewne)

chyba ze zaimplementowanie takiej funkcji wykracza poza mozliwosci protokolu VST/DX? chociaz watpie, mogloby to przeciez wygladac jak okienko autotune, gdzie mamy wlasnie podglad pliku

dzieki z gory w kazdym razie!
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
MB

Re: Coś jak Strip Silence w VST lub DX?

Post autor: MB » wtorek 14 lis 2006, 12:17

"Strip Silence" to operacja fizycznego usuwania fragmentów śladu, które zawierają "ciszę" i jest nierozerwalnie związana z wewnętrzną organizacją danych w programie oraz operacją na pliku dyskowym. I jedno i drugie jest nieosiągalne dla wtyczki, która operuje na strumieniu próbek sygnału i co najwyżej może zamieniać ich wartości według ściśle określonego algorytmu. Wtyczka nie ma możliwości usunięcia próbek, zatem implementacja tej operacji w formie wtyczki jest prawdopodobnie niemożliwa z samego założenia.

WG

Post autor: WG » wtorek 14 lis 2006, 22:53

oduck: chyba ze zaimplementowanie takiej funkcji wykracza poza mozliwosci protokolu VST/DX?
Chyba nie wykracza o czym poniżej.

MB: ...Wtyczka nie ma możliwości usunięcia próbek, zatem implementacja tej operacji w formie wtyczki jest prawdopodobnie niemożliwa z samego założenia....
Moge się mylić ale jest to możliwe pod hostem Cubase/Nuendo choć nie miałem okazji zajmować się tym tematem dokładniej.

W VST nazywa się to Offline Processing. Wtyczka wtedy otrzymuje cały materiał clipa do przetworzenia, który w całości może być wyświetlony w oknie wtyczki jako podgląd a po przetworzeniu zwrócić wynik tego procesu. Czyli wycięcie sampli jest jak najbardziej możliwe wtedy.

---
The VST offline interface is a powerful API that allows a Plug-In to freely read audio files open in the host, to transform them or to generate new audio files.

- A Plug-In can create one or more files (temporary ones or not). ...
- Not only audio can be read/written in files: markers can be created;
- sample selection can be set; edit cursor can be moved. Moreover, custom parameters can be written along a file, with a time stamp, and read again later, by the same Plug-In or another one.

---

To chyba o to chodzi koledze oduck. Z tym, że jak wspomniałem to jest możliwe chyba tylko na platformie Cubase. Jak by było w przypadku Sonara i funkcji z VST offline processing nie wiem.

No i drugi problem chyba nie do przeskoczenia na ten moment to znalezienie takiej wtyczki, która obsługiwałaby tryb offline processing i działała jak strip silence.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 14 lis 2006, 23:03

dzięki za tę informację, Włodku - widzę, że muszę głębiej pogrzebać w VST SDK. Sam chętnie sprawdzę, jak to działa w praktyce

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 14 lis 2006, 23:22

To chyba o to chodzi koledze oduck. Z tym, że jak wspomniałem to jest możliwe chyba tylko na platformie Cubase. Jak by było w przypadku Sonara i funkcji z VST offline processing nie wiem.

I w Nuendo rzecz jasna.
Z tym, ze tam nie warto robic offline, bo Detect Silence przeciez moze wygenerowac regiony bez operacji na pliku.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 14 lis 2006, 23:24

bo Detect Silence przeciez moze wygenerowac regiony bez operacji na pliku....

...w sensie clipy czy party
Regiony to w Protoolsie ;)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 14 lis 2006, 23:26

MB, ale przeciez zarowno w PT, jak i w Logicu funkcja ta nie jest destryktywna.. w sonarze za to jak najbardziej i to mnie tez wpienia..

bo bardzo wygodnie jest np pociac slad werbla automatem i potem recznie skorygowac niedokladnosci - rozciagajac badz skracajac powstale regiony. w sonarze moge rozciagac ale niestety poza krawedzia jest cyfrowa cisza:(

no tylko wlasnie nie wiem jak to sie ma do specyfikacji wtyczek VST/DX, ale oczywiscie myslalem o offlineowej wtyczce, w realtime to w zasadzie bramka spelnia te funkcje :)

anyway dzieki za pomoc :)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 14 lis 2006, 23:33

ah zanim zaczalem pisac to byla tylko odpowiedz MB, w takim razie wszystkim dzieki :)

BTW - w tym okropnym nieprzystepnym Cubase widze ze ta funkcja jest idealnie rozwiazana.. ehhh :( (znalazlem zrzut ekranu na forum cakewalka, bo tam tez ten temat jednak poruszany byl, bez powodzenia)
ale juz sie oswoilem po wzieciu sprawy na logike ze to chyba niemozliwe, zeby taka wtyczka dzialala, bo ingerencja w regiony/clipy to juz za gleboko lezy...
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 14 lis 2006, 23:53

To chyba o to chodzi koledze oduck. Z tym, że jak wspomniałem to jest możliwe chyba tylko na platformie Cubase.

A w Cubase strip silence jest... kiepskie ale jakos dziala.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 15 lis 2006, 09:14

no jak to ? bo okienko wskazuje na to ze nic tam nie brakuje? co ci przeszkadza w dzialaniu?
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ