Samson, Alesis czy KRK?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
jot
Samson, Alesis czy KRK?

Post autor: jot » wtorek 31 paź 2006, 10:31

Witam

Zbieram sie do zakupu tanich monitorkow

Z tad moje pytanie - ktora z tych propozycji jest najodpowiedniejsza ?

samson:

http://www.guitarcenter.pl/

lub

alesis:

czy moze ktorys z KRK o podobnej cenie ?

lub moze jeszcze jakies inne wyjscie na tym pulapie ?

prosze o pomoc

Awatar użytkownika
MB

Re: Samson, Alesis czy KRK?

Post autor: MB » wtorek 31 paź 2006, 10:44

Odpowiedź na to pytanie padała już setki razy. Wyszukiwarka forumowa znajduje się u dołu strony.

jot

Post autor: jot » wtorek 31 paź 2006, 11:05

...Odpowiedź na to pytanie padała już setki razy. Wyszukiwarka forumowa znajduje się u dołu strony....
uzywalem tego szukacza i szczerze nie moge nic konkretnego znalezc na temat piorownania tych 3 opcji

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » wtorek 31 paź 2006, 11:12

To dość zabawne, ale czytając tego posta z góry wiedziałem jaka będzie odpowiedź....

"...weź se sam znajdź odpowiedź !!!"

Czy mości szanowni forumowicze nie uważają, że to się robi żałosne ? Niedługo forum zniknie, bo wszystkie problemy zostaną już opisane i tylko wyszukiwarka pomoże - jeśli oczywiście w swej umolności jest w stanie pomóc... Zostanie tylko dział "NOWOśCI" Po prostu SUPER !!!!!!!!!!!!!!

GRATULACJE !!!

Na pewno nie sprzyja to temu by być "bliżej" siebie - nawet przez internet !

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 31 paź 2006, 11:30

noale to juz naprawde bylo - kazda z kolumn z osobna i w roznych porownaniach, a prawda i tak jest tak ze trzeba isc i poslcuhac - to nie jest instrument elektroniczny, ktory wiadomo jak brzmi i ma spelniac standart.

zmienne - akustyka pomieszczenia, moc, preferencje etc. sa rozne i nikt wprost nie odpowie co lepsze a wszystkiego innego mozna sie dowiedziec z rzeczonej wyszukiwarki :)

jot

Post autor: jot » wtorek 31 paź 2006, 11:37

...noale to juz naprawde bylo - kazda z kolumn z osobna i w roznych porownaniach, a prawda i tak jest tak ze trzeba isc i poslcuhac - to nie jest instrument elektroniczny, ktory wiadomo jak brzmi i ma spelniac standart.

zmienne - akustyka pomieszczenia, moc, preferencje etc. sa rozne i nikt wprost nie odpowie co lepsze a wszystkiego innego mozna sie dowiedziec z rzeczonej wyszukiwarki :)...
a z tej wlasnie wyszkiwarki dowiedzialem sie ze jesli jestem poczatkujacym to lepiej zdac sie na testy innych niz na moje nieosluchane ucho ...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 31 paź 2006, 12:10

Czy mości szanowni forumowicze nie uważają, że to się robi żałosne ? Niedługo forum zniknie, bo wszystkie problemy zostaną już opisane i tylko wyszukiwarka pomoże - jeśli oczywiście w swej umolności jest w stanie pomóc... Zostanie tylko dział "NOWOśCI" Po prostu SUPER !!!!!!!!!!!!!!
NIE, naprawdę nie uważam, żeby odsyłanie do wyszukiwarki było żałosne. Żałosne jest to, że pomimo coraz lepszego dostępu do Internetu i wyszukiwarek, pomimo ogromnej popularności wynalazków takich jak Google i rzekomo rosnącej świadomości jego użytkowników wciąż jest tylu leniwców albo ofiar losu, którym się nie chce lub nie umieją z tych wyszukiwarek korzystać.

Żałosne jest też to, że w obronie takich właśnie stają ludzie, którzy nie potrafią zrozumieć na czym polega problem zaśmiecania Internetu i każdego forum tysiącami w kółko powtarzanych banalnych pytań. I nie ma się potem czemu dziwić, że coraz trudniej cokolwiek znaleźć.

I proszę mi tu nie opowiadać bajek, że forum zamienia się w jeden wielki odsyłacz do wyszukiwarki. Na forum jest masa interesujących tematów i konkretnych odpowiedzi na konkretne pytania i problemy. Z odsyłaniem do wyszukiwarki spotykają się tylko tacy, którzy pytają o to co już wielokrotnie było. Zresztą ta dyskusja i te argumenty też już były, zatem marsz do wyszukiwarki.

EMD

Post autor: EMD » wtorek 31 paź 2006, 12:28

No to ja zacznę
Po postach na forum wytypowałem Behringer B2031A, Alesis MKII active oraz KRK RP5 - mniej więcej ten sam przedział cenowy.
Wybrałem KRK RP5 z kilku względów:
- mniejsza moc wyjściowa niż reszta (uważam, żeby zestaw dobrze grał powinien chodzić na min. 40% mocy znamionowej, pozostałe były za głośne - zwłaszcza B2031A)
- można dokupić subwoofer jeżeli zajdzie taka potrzeba (na razie nie potrzebuje)
- w video nt. Sonara którego używam dostrzegłem je (oraz inne modele KRK) - może to głupie , ale stwierdziłem, że skoro oni ich używają to KRK nie mogą być nieporozumieniem
- mają fajne wykonanie mechaniczne - m.in. zaokrąglone rogi - ciężko je rozwalić lub się skaleczyć

Brzemienie zostawiam na koniec, bo z tym jest problem.
Napiszę tak - nie mnie oceniać... Mam biurkowe nagrywadło (celowo omijam słowo studio) z kilkoma klockami sprzętowymi; nagrywam (blues, jazz, rock) w celach prywatnych trochę gitary elektroakustycznej, trochę mowy i śpiewu. KRK są rozstawione jak manual nakazuje i dla mnie brzmi ŚWIETNIE.

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » wtorek 31 paź 2006, 12:54

ciężko je rozwalić lub się skaleczyć

skaleczyć ?? co ty tymi monitorami chleb kroiłeś czy co ?? jeśli ci się udało to zrobić to do prawdy to co pokazuje reklama zelmera z hasłem "dobrze wiemy co robicie z naszymi produktami" jest jak najbardziej zgodne z szaloną rzeczywistością ;)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 31 paź 2006, 14:13

- mniejsza moc wyjściowa niż reszta (uważam, żeby zestaw dobrze grał powinien chodzić na min. 40% mocy znamionowej, pozostałe były za głośne - zwłaszcza B2031A)
Ten argument jest akurat nonsensowny.

Po pierwsze, poziom głośności przy wysterowaniu określonym sygnałem nie zależy od mocy monitora tylko od czułości jego wejść. Moc oddawana w danej chwili to wypadkowa poziomu sygnału, czułości wejściowej oraz wzmocnienia i nie ma nic wspólnego z mocą zestawu. Moc wzmacniacza w połączeniu z efektywnością przetworników decyduje o maksymalnym poziomie głośności jaki można z danego zestawu wydobyć, a nie o poziomie bieżącym, jest więc (ta moc) parametrem określającym potencjał danych monitorów a nie ich zachowanie w konkretnej sytuacji.

Po drugie, wybierając gorsze monitory dlatego, że konkurencja grała za głośno robisz bezsensowny błąd, ponieważ w większości monitorów czułość wejściowa można regulować i wystarczyło ręcznie ustawić ten sam poziom głośności, nie mówiąc już o możliwości regulowania poziomu wyjściowego ze źródła sygnału (karta/mikser/rejestrator)

Po trzecie - kierując się mocą zestawu i na dodatek wybierając ten o mniejszej mocy zachowujesz się zupełnie irracjonalnie. Zawsze w studio zachodzi potrzeba zagrania odpowiedni głośno. Monitor o odpowiednim zapasie mocy pozwoli na to, monitor o zbyt małej pomocy jeśli się nie spali, zagra sygnałem zniekształconym lub w najlepszym przypadku - skompresowanym (czyli zafałszuje prawidłowy przekaz).

ODPOWIEDZ