Monitory Yamaha HS80 - redukcja zakłóceń

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mac55
Monitory Yamaha HS80 - redukcja zakłóceń

Post autor: mac55 » sobota 28 paź 2006, 22:57

Witam,

posiadam zestaw aktywnych monitorów studyjnych Yamaha HS80M + subwoofer Yaamaha HS10W. Sprzęt jest połączony kablami jack do pomiedzy kartą dźwiekową Emu 0404 w komputetrze a subwooferem, a następnie kablami XLR pomiędzy subwooferem a satelitami. Mój problem polega na tym, że po włączeniu subwoofera w satelitach pojawia sie nieznaczne a jednak denerwujące buczenie, przypominające buczenie wiatraka. Buczenie utrzymuje się (bądź zmienia w cichy pisk) nawet przy wyłączonym komputerze i odłączonym kablu sieciowym. Ustaje dopiero gdy odłącze kable jack łączące kartę dźwiękową z wooferem.
Podejrzewam, że w takim razie winne mogą być kable łączące komputer z wooferem (jak już napisałem, po ich odłączeniu pisk/buczenie znika) bądź problem tkwi w kiepskiej instalacji elektrycznej.
Jeżeli winna leży po stronnie kabli, jakie kable jack - XLR proponujecie zakupić?
Czy to możliwe, żeby nieaktywny komputer (bądź jego podzespoły) powodowały takie buczenie? Czyżby karta dźwiekowa? Czy może kiepski zasilacz?
Pojawiło się już pytanie, czy komputer jest uziemiony. Cóż, nie jest. Czy to może mieć wpływ na powstawanie buczenia?
Jak mogę uziemić komputer, jeżeli nie mam w pokoju kaloryfera? Mogę prosić trochę więcej info na ten temat? Jakiego przewodu mam użyć? Gdzie zaczepić go na kompie?
Czy jest taka możliwośc, że zakłócenia wywołuje kiepska listwa, do której podłączony jest sprzęt? Ktoś sugerował mi zainstalowanie UPS, co według niego powinno rozwiązać problem.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Soundchaser

Re: Monitory Yamaha HS80 - redukcja zakłóceń

Post autor: Soundchaser » niedziela 29 paź 2006, 01:47

Ja bym zaczal od kabla laczacego soundcard z subem.Chociaz wspominasz tez o kiepskiej jakosci listwie zasilajacej-wymienil bym na dobrej jakosci surge protector.Jesli chodzi o battery backup to rzeczywiscie pomaga,w kazdym razie w moim przypadku tak bylo.Te lepszej klasy posiadaja rowniez power conditioning,bardzo powaznie redukuja wszelkie szumy i buczenia zwiazane ze skokami napiecia czy tez sasiadem uzywajacym akurat spawarki

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » niedziela 29 paź 2006, 19:34

...Buczenie utrzymuje się (bądź zmienia w cichy pisk) nawet przy wyłączonym komputerze i odłączonym kablu sieciowym...
Przy wyłączonym komputerze, to raczej często spotykane i chyba nie jest problemem. Czy na pewno przy włączonym też słychać te zakłócenia?

...w takim razie winne mogą być kable łączące komputer z wooferem...
A co to za kable, jakie jest ich pochodzenie itp.?

...Czy to możliwe, żeby nieaktywny komputer (bądź jego podzespoły) powodowały takie buczenie?...
Tak.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 29 paź 2006, 20:14

Prawdopodobnie masz pętlę mas. Czy listwa ma gniazda z bolcem i wszystkie urządzenia są podłączone przewodami z bolcem? Jak wygląda stan instalacji elektrycznej w mieszkaniu?

Kombinacje z kaloryferem to nieporozumienie, podobnie jak rzucanie się na UPS-a. Jeśli masz pętlę mas to ani jedno ani drugie nie rozwiąże problemu.

WG

Post autor: WG » poniedziałek 30 paź 2006, 01:20

MB: ... podobnie jak rzucanie się na UPS-a. Jeśli masz pętlę mas to ani jedno ani drugie nie rozwiąże problemu....
Te zwykłe UPS-iki to na pewno nic nie dadzą.

No a co z tymi pracującymi w trybie online ?

WG

Post autor: WG » poniedziałek 30 paź 2006, 01:25

posiadam zestaw aktywnych monitorów studyjnych Yamaha HS80M + subwoofer Yaamaha HS10W. Sprzęt jest połączony kablami jack do pomiedzy kartą dźwiekową Emu 0404 w komputetrze a subwooferem, a następnie kablami XLR pomiędzy subwooferem a satelitami.

A jak łączysz te satelitki z subem ?

A masz możliwość połączenia odwrotnego czyli jakieś sygnałowe thru z satelitek do subwoofera czyli z karty dźwiękowej do satelitek a potem do suba.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 30 paź 2006, 10:17

No a co z tymi pracującymi w trybie online ?...
o ile nie gwarantują galwanicznej izolacji wyjść, to sytuacja jest taka sama.

mac55

Post autor: mac55 » poniedziałek 30 paź 2006, 19:30

Witam,

po kilku eksperymentach z wtyczkami sytuacja się trochę zmieniła. Okazało się, że przyczyną buczenia był zasilacz monitora LCD, który był podłączony do tej samej listwy co głośniki i subwoofer. Gdy tylko przełączyłem zasilacz do innego gniazdka, zarówno buczenie jak i pisk zniknęły.
Nadal jednak nie jestem do końca zadowolony z efektu. W głośnikach nadal występuje buczenie (przerywane, przypomina dźwięk jaki wydawał samochód smoka wawelskiego w kreskówce ) a do tego jeszcze słychać metaliczny szum (tak jak łożysko starego dysku twardego). Tym razem buczenie i szum są zależne od tego jak ustawiony jest potencjometr głośności satelit (oczywiście im głośniej tym gorzej). Na 3 buczenie jest niezauważalne ale powyżej tego zaczyna być irytujące. Zaznaczam, że buczenie nie powiększa się gdy zwiększam natężenie sygnału z karty a robi sie głośniejsze tylko podczas manipulacji potencjometrem na satelicie. Buczenie występuje tylko i wyłącznie przy włączonym komputerze. Gdy go wyłączę zapada błoga cisza.

Wszystkie gniazda mają bolec ale listwa to straszliwe padło. Planuje jeszcze w tym tygodniu kupić coś nowego. Czy macie jakieś sugestie? Gdzie rozejrzeć się za dobrą listwą? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Niestety instalacja elektyczna w domu to katastrofa. Mieszkam w przedwojennym budynku i cała sieć nadaje się do wymiany.

Opiszę jeszcze raz jak podłączony jest sprzęt. W komputerze jest zainstalowana karta E-MU 0404 i jest połączona z subwooferem dwoma kablami jack/jack. Kable nie są orginalne. Zostały zrobione przez kolesia który zajmuje się sprzedażą nagłośnienia i okablowania oraz pracuje w serwisie. Mają długość ok 3 - 4m.
Subwoofer jest połączony z satelitami orginalnymi kablami "Die Hard" XLR/XLR długości 3 metrów.

Za wszelkie sugestie co do walki z nieszczęsnym buczeniem z góry wielkie dzięki.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stas

Post autor: Stas » poniedziałek 30 paź 2006, 20:37

Miałęm podobny problem.
Ponieważ w pokoju nie mam gniazdka z bolcem postanowiłem sam go zrobić podłączająć go do przewodu zerowego (bo w puszce są tylko 2). Szumy w głośnikach były nie do zniasienia. Szukałem rady wśród znajomych elektroników - mówili coś o pętli mas itp. Dodam jeszcze, że odsłuchy były podłączone do innego gniazdka.
Częściowo problem minął, gdy odłączyłęm mostek w gniazdku a całkowicie ustąpił, gdy wszystko podłączyłem do tego samego gniazda, co tobie też radzę.

Awatar użytkownika
Stas

Post autor: Stas » poniedziałek 30 paź 2006, 20:43

A pomijając szumy jak oceniasz te odsłuchy?
Przymierzam się do kupna i zastanawiam się nad tą Yamahą ale bez subwoofera lub nad Adam A7.

ODPOWIEDZ